• Anonym (Vuxen­barnsd­ilemma­)
  Sön 13 sep 2020 23:03
  455 visningar
  104 svar

  Mitt ex vill att jag ska betala för vårt vuxna barn, som bor hos h*n

  Hej, behöver input! Bakgrundsinformation:

  Jag har två barn, 18 och 20 år, som bor hos mitt ex. 18-åringen går sista året på gymnasiet, 20-åringen går på Komvux för att läsa in kurser som h*n inte fick godkänt i på ungdomsgymnasiet. Exet har en lön under genomsnittet. Problemet för exet är, att i och med att 20-åringen gått ut ungdomsgymnasiet, så får exet inte längre några bidrag för 20-åringen (typ bostadsbidraget för h*n eller studiebidraget), och på grund av att 20-åringen inte tagit tillräckligt många studiepoäng, så får 20-åringen inte längre CSN. Jag betalar fortfarande underhåll för 18-åringen, men mitt underhåll för 20-åringen har upphört enligt lag.

  Nu menar mitt ex, att h*n inte längre har råd att försörja 20-åringen ensam. Exet menar, att jag bör chippa in. Till saken hör, att jag ärvde en summa efter mina föräldrar, som kanske låter stor i exets öron. MEN denna summa gjorde att jag äntligen kunde sluta ett träligt jobb och starta en egen firma inom det område, som jag egentligen velat arbeta inom hela livet. Jag sysslar alltså inte med någon lyxkonsumtion för mina arvspengar, utan jag har stoppat pengar i företaget, samt att jag har en del på ett sparkonto som får gå åt till mina hushållsutgifter, månad för månad, tills jag får lönsamhet i mitt företag. 

  Exet och 20-åringen försöker tillsammans få mig att känna dåligt samvete, genom att säga att 20-åringen kanske inte kommer att få den utbildning h*n har tänkt (och som jag också tycker är en bra idé i sig), på grund av hushållets ekonomiska problem. De menar att jag borde chippa in, nu när jag har mina arvspengar. 

  Medan jag tycker, att en 20-åring borde hitta sätt att reda upp sin situation själv, och försörja sig själv. T.ex. genom att överklaga myndighetsbeslut, skaffa sig ett extrajobb, eller skaffa sig ett heltidsjobb och samtidigt genom självstudier beta av de poäng som fattas, tills h*n kan få studiemedel igen. 

  Jag har för övrigt sagt, att jag gärna betalar för något "speciellt" och utvecklande för båda våra barn, nu när jag har pengar, typ några veckor på ett språkinstitut utomlands. Eller att jag kan bjuda på en kryssning, som vi gör tillsammans. Men att jag ska betala rena hushållskostnader för mitt ex' hushåll, månad efter månad, känns övermaga och fel.

  Vem har rätt - exet eller jag?

Svar på tråden Mitt ex vill att jag ska betala för vårt vuxna barn, som bor hos h*n
 • Anonym (å)
  Sön 13 sep 2020 23:38
  #11
  Anonym (Annia) skrev 2020-09-13 23:10:48 följande:

  Du har rätt såklart!

  20-åringen kan ta csn-lån eller bara bidraget, och/eller skaffa sig ett jobb/extrajobb.


  Nej ts har inte rätt
  Ts ska försörja sitt barn så länge barnet läser in gymnasium, dock längst till 21 år
 • Anonym (booga­loo)
  Mån 14 sep 2020 00:10
  #12
  lawline.se/answers/underhallsskyldighet-for-barn-som-bedriver-studier-vid-komvux

  Enligt länken ovan ser det ut som att det lutar åt att du har försörjningsplikt, ts. 
 • Anonym (Eh)
  Mån 14 sep 2020 00:16
  #13
  +1

  Så du ska inte betala någonting för ert gemensamma barn? Han kanske kan bo hos dig istället då.

 • Anonym (Ritva­)
  Mån 14 sep 2020 00:19
  #14
  +1

  Du är skyldig att försörja ditt barn tills hen fyller 21 så länge hen ägnar sig åt studier på gymnasienivå, som tex KomVux.

 • Mån 14 sep 2020 00:37
  #15
  Anonym (å) skrev 2020-09-13 23:14:45 följande:

  Föräldrar ska försörja barnet så länge barnet läser på gymnasienivå, dock längst till 21 år.
  Det låter som du fortfarande är försörjningsansvar


  Det gäller bara så länge barnet läser på gymnasiet, inte gymnasiekurser på komvux.
 • Anonym (F)
  Mån 14 sep 2020 04:49
  #16
  +1

  Vad är svaret på att inte jobba extra? Har h*n någon begränsning på något sätt? Lever h*n ett kravlöst slappt liv eller kämpat?

  Varför skulle 20-ringen inte klara sin utbildning pga du inte betalar? Finns kostnader kring studierna?

 • Anonym (Frank­ie)
  Mån 14 sep 2020 06:46
  #17
  +1

  Varför klarade han inte av studierna? Tror du på riktigt att han kommer klara av studierna nu samtidigt som han arbetar? Varför känns det så fel att ge pengar till löpande kostnader som mat för ditt barn? Du skriver ju att du kan ge pengar till andra studier men inte så länge exet tjänar på det eller? Är det inte viktigare med gymnasiekompetens än språkresa? Vad värderar ungdomen högst?

  Jag tycker det låter som att ditt ex är den ansvarsfulla föräldern och om du inte skärper dig kommer du inte få så mycket som ett telefonsamtal vid jul. Men det kan ju finnas mer till historien som jag inte vet.

 • Mån 14 sep 2020 06:49
  #18

  Jag tycker att du ska hjälpa exet att reda ut situationen och det behöver inte vara ekonomiskt Stöd. Att bara rycka på axlarna och säga att barnet är vuxet är inget jag skulle rekommendera.

  Om barnet är tvungen att komplettera för att han eller hon struntade i skolan på gymnasiet så förstår jag din inställning mer. Samtidigt tycker jag att det öven beror på hur lång tid detta handlar om och hur mycket pengar du förväntas skjuta till. När jag bodde kvar hemma efter studenten (och jobbade) betalade jag minst en summa motsvarande det förlorade underhållsbidraget.


  Om det är en mindre summa en kortare period och det skulle göra väsentlig skillnad för barnet tycker jag att du ska hjälpa till.

 • Anonym (ooo)
  Mån 14 sep 2020 06:52
  #19
  Anonym (Annia) skrev 2020-09-13 23:21:56 följande:
  Gymnasienivå på riktiga gymnasiet, ja.

  Men 20-åringen läser på komvux, alltså INTE gymnasiet, även om det är gymnasieämnen.
  jo, det gäller till 21, komvux är ju istället för gymnasiet, när man inte klarade allt. så TS ska visst bidra tills barnet är färdig (om det sker innan 21), eller till 21.

  Jag har en son i samma sits, men han har valt att bo varannan vecka ett tag till så därför betalar ingen förälder något till varandra. Ungdomen har däremot själv valt att ta bidragsdelen från CSN, eftersom man efter 20 års ålder får ta lån, precis som alla andra som ska studera. Men eftersom han bor hemma och inte behöver ett helt lån så passar det rätt bra med bidragsdelen, så det TS, kan du tipsa din son om. In på CSN in läs! 
  Min son klarar garanterat inte av att arbeta samtidigt, så detta är en bra lösning som han själv är nöjd med. Vi beräknar att han kommer läsa ett år på det här sättet. Vi föräldrar bistår förstås med mat och husrum, men övrigt står han för själv utifrån bidragsdelen (tex kläder, bussbiljetter osv) 
 • Mån 14 sep 2020 07:12
  #20

  Hen

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...