• Anonym (Vuxen­barnsd­ilemma­)
  Sön 13 sep 2020 23:03
  453 visningar
  104 svar

  Mitt ex vill att jag ska betala för vårt vuxna barn, som bor hos h*n

  Hej, behöver input! Bakgrundsinformation:

  Jag har två barn, 18 och 20 år, som bor hos mitt ex. 18-åringen går sista året på gymnasiet, 20-åringen går på Komvux för att läsa in kurser som h*n inte fick godkänt i på ungdomsgymnasiet. Exet har en lön under genomsnittet. Problemet för exet är, att i och med att 20-åringen gått ut ungdomsgymnasiet, så får exet inte längre några bidrag för 20-åringen (typ bostadsbidraget för h*n eller studiebidraget), och på grund av att 20-åringen inte tagit tillräckligt många studiepoäng, så får 20-åringen inte längre CSN. Jag betalar fortfarande underhåll för 18-åringen, men mitt underhåll för 20-åringen har upphört enligt lag.

  Nu menar mitt ex, att h*n inte längre har råd att försörja 20-åringen ensam. Exet menar, att jag bör chippa in. Till saken hör, att jag ärvde en summa efter mina föräldrar, som kanske låter stor i exets öron. MEN denna summa gjorde att jag äntligen kunde sluta ett träligt jobb och starta en egen firma inom det område, som jag egentligen velat arbeta inom hela livet. Jag sysslar alltså inte med någon lyxkonsumtion för mina arvspengar, utan jag har stoppat pengar i företaget, samt att jag har en del på ett sparkonto som får gå åt till mina hushållsutgifter, månad för månad, tills jag får lönsamhet i mitt företag. 

  Exet och 20-åringen försöker tillsammans få mig att känna dåligt samvete, genom att säga att 20-åringen kanske inte kommer att få den utbildning h*n har tänkt (och som jag också tycker är en bra idé i sig), på grund av hushållets ekonomiska problem. De menar att jag borde chippa in, nu när jag har mina arvspengar. 

  Medan jag tycker, att en 20-åring borde hitta sätt att reda upp sin situation själv, och försörja sig själv. T.ex. genom att överklaga myndighetsbeslut, skaffa sig ett extrajobb, eller skaffa sig ett heltidsjobb och samtidigt genom självstudier beta av de poäng som fattas, tills h*n kan få studiemedel igen. 

  Jag har för övrigt sagt, att jag gärna betalar för något "speciellt" och utvecklande för båda våra barn, nu när jag har pengar, typ några veckor på ett språkinstitut utomlands. Eller att jag kan bjuda på en kryssning, som vi gör tillsammans. Men att jag ska betala rena hushållskostnader för mitt ex' hushåll, månad efter månad, känns övermaga och fel.

  Vem har rätt - exet eller jag?

Svar på tråden Mitt ex vill att jag ska betala för vårt vuxna barn, som bor hos h*n
 • Anonym (Stina­)
  Mån 14 sep 2020 15:12
  #70
  Anonym (K) skrev 2020-09-14 14:47:43 följande:

  Hen får börja knega på helgerna, finns hur många McDonald's som helst hen kan jobba på.


  Det kommer ju ändå inte lösa bostad. Så i praktiken är det fortfarande så att bara en av föräldrarna betalar för uppehället. Medan TS kan tänka sig stå för något lyxigt. Det låter som märkliga prioriteringar.
 • Mån 14 sep 2020 15:14
  #71
  Anonym (K) skrev 2020-09-14 14:47:43 följande:

  Hen får börja knega på helgerna, finns hur många McDonald's som helst hen kan jobba på.


  Lite tips från coachen. Det är 13 på dussinet som vill ha de jobben.

  Vet många ungdomar, som läser på högskolan, som vill ha de jobben. Perfekta jobb för en student. Men svåra att få
 • Anonym (Marn)
  Mån 14 sep 2020 17:11
  #72
  +2
  Swarls skrev 2020-09-14 10:57:26 följande:

  Ditt ex tog på sig ansvaret för barnen när hen tog barnen boende hos sig. Att du ska betala underhåll upp till 18 års ålder är redan det helt sjukt, om du inte har en laglig skyldighet att betala så ska du inte heller betala en spänn. Oavsett om det var barnen eller exet som valde att barnen ska bo hos hen så är det upp till exet att se till att hen har ekonomiska förutsättningar för detta. 

   

  Enligt min mening är det den som tar barnen från den andra föräldern som ska betala skadestånd till denne, men nu är vi inne på en anna diskussion som jag inte kommer få medhåll på i detta forum :) 


  Var kan vi läsa att TS ex tog barnen ifrån TS? Känner du dem?

  Av den information som TS delgett oss här i tråden kan det vällika gärna vara så att det är TS som inte velat ha barnen mer än hen har i nuläget och exet som så att säga tvingats att ha huvuddelen av boendet. Är det i så fall fortfarande synd om TS i dina ögon?

  TS, du kan väl föreslå att 20-åringen får bo hos dig istället. Och så säger du till exet att hen ju inte skall behöva betala något till ditt hushåll, för det är ju så du tycker att det skall vara. Den som har 20-åringen boende hos sig skall ta de kostnaderna!

  Jag tror dessutom att dina barn hellre vill få äta sig mätta varje dag än att åka några veckor till ett utländskt språkinstitut några sommarveckor...
 • Swarls
  Mån 14 sep 2020 17:12
  #73
  Anonym (Stina) skrev 2020-09-14 15:12:06 följande:

  Det kommer ju ändå inte lösa bostad. Så i praktiken är det fortfarande så att bara en av föräldrarna betalar för uppehället. Medan TS kan tänka sig stå för något lyxigt. Det låter som märkliga prioriteringar.


  Det märkliga är väl ändå exet som begär pengar trots att hon tagit barnen boende hos sig.

  TS, betala inte en krona, då är du mer än lovligt korkad.
 • Anonym (K)
  Mån 14 sep 2020 17:30
  #74
  Anonym (Stina) skrev 2020-09-14 15:12:06 följande:

  Det kommer ju ändå inte lösa bostad. Så i praktiken är det fortfarande så att bara en av föräldrarna betalar för uppehället. Medan TS kan tänka sig stå för något lyxigt. Det låter som märkliga prioriteringar.


  Då kan jättebebisen i alla fall betala hyra.
 • Anonym (K)
  Mån 14 sep 2020 17:31
  #75
  sextiotalist skrev 2020-09-14 15:14:02 följande:

  Lite tips från coachen. Det är 13 på dussinet som vill ha de jobben.

  Vet många ungdomar, som läser på högskolan, som vill ha de jobben. Perfekta jobb för en student. Men svåra att få


  Anar att 20-åringen inte ens försökt.
 • Anonym (ee)
  Mån 14 sep 2020 17:34
  #76

  Min syn på saken är att man hjälper sina barn så länge man kan och så länge de anstränger sig och har som mål att klara sig själva. Det gäller till viss del vuxna barn men i synnerhet unga vuxna. Såklart inom rimliga gränser (jag skulle t.ex. inte försörja en 40-årig arbetslös son som drömmer om att bli rockstjärna och därför vägrar skaffa ett vanligt jobb). 

  Jag vet att en del har filosofin att människor ska reda sig själva i princip så fort de fyllt 18. Jag tycker att du kan titta lite åt ditt eget håll: Du har sparpengar som du lever på just nu. Som 20-åring har man inte ännu haft möjlighet att skaffa ett stort sparkonto om inte föräldrarna hjälpt en med detta. Du har också arvspengar, alltså pengar dina föräldrar tjänat ihop, som gör att du nu kan starta upp ditt företag. Kanske det kan få dig att förstå att alla kan behöva lite hjälp ibland.

  Har du inte råd att hjälpa din son så är det ju så. Har man inte pengar så kan man inte ge bort pengar, så är det ju. Men om du kan hjälpa så tycker jag att du borde göra det. Att studera på heltid kan vara svårt (lite beroende på utbildning), så att jobba sig till en rimlig månadslön under tiden riskerar verkligen att påverka ens studieresultat negativt. Den medföljande stressen kan dessutom leda till psykisk ohälsa. Att överklaga CSN-beslut lär vara ett slöseri på tid och energi. Att skaffa heltidsjobb är i sig ganska svårt (och det tar tid innan det visar sig på kontot) och särskilt om man snart ska fortsätta studera. Samtidigt finns det en del att vinna på att kunna bli färdig med sin utbildning ganska snabbt, komma ut i arbetslivet och kunna bli en "riktig vuxen" med sparkonto och allt sådant som man behöver för att må bra.

 • Mån 14 sep 2020 17:41
  #77
  -3 +2

  jag jag jag. Mig mig mig. Men dina barn skiter du i. Du skiter i att ditt ex knappt går runt pga dina vuxna barn. och även fast du kan hjälpa henne så gör du det inte för du är så jävla ego man kan vara. och JA du är en man så du behöver itne skriva hen osv. det är nästan alltid kvinnirna som får dra kortaste stråt under en separation och sköta och betala för VUXNA barn och du kan glida runt på din jävla räkmacka och lägga pengar PÅ DIG SJÄLV. Ego gris inget annat. tack för mig.

 • Anonym (Hjälp­en)
  Mån 14 sep 2020 17:54
  #78

  Håller med de andra här. Du är också förälder och det är ditt ansvar att hjälpa sonen och nå den punkten så han klarar sig själv och kan flytta hemifrån. Att erbjuda en lyxsemester men inte kunna hjälpa till med Den dagliga försörjningen, vad är det för fjanteri? Snålt värre. Märks att du inte bryr dig värst mkt om varken ex eller barnen.

  Vill du inte betala exet för uppehälle så får du väl låta sonen flytta in hos dig istället eller hjälpa honom o hitta egen lägenhet så han kan få försörjningsstöd. Men fram till dess är det ditt ansvar att hjälpa till.

 • Anonym (Har det vuxna barnet brukat allvar­?)
  Mån 14 sep 2020 18:19
  #79
  +1
  Anonym (Vuxenbarnsdilemma) skrev 2020-09-13 23:03:07 följande:

  ... på grund av att 20-åringen inte tagit tillräckligt många studiepoäng, så får 20-åringen inte längre CSN. 

  ... jag tycker, att en 20-åring borde hitta sätt att reda upp sin situation själv, och försörja sig själv. T.ex. genom att överklaga myndighetsbeslut, skaffa sig ett extrajobb, eller skaffa sig ett heltidsjobb och samtidigt genom självstudier beta av de poäng som fattas, tills h*n kan få studiemedel igen. 

  ... att jag ska betala rena hushållskostnader för mitt ex' hushåll, månad efter månad, känns övermaga och fel.

  Vem har rätt - exet eller jag?


  Kanner inte till Sveriges lagar gallande detta (bor utomlands), men om vi bortser fran det (da sakert andra i traden kan rada dig om just det) sa kan det finnas flera aspekter som spelar in i overvagandet:

  VARFOR har det vuxna barnet inte tagit tillrackligt manga studiepoang? H*n visste val att CSN skulle dras in om h*n inte brukade allvar, sa varfor anstrangde sig inte det VUXNA barnet for att fa behalla CSN? Var 20-aringen lat och sket i skolan, hangde med kompisarna istallet for att gora laxorna och ta sitt ansvar eller spelade data flera timmar om dagen trots att h*n borde lagga den tiden pa studierna? I en sadan situation ar det enda ratta att skaka om det VUXNA barnets varld, dvs. strypa pengaflodet sa att det bortskamda barnet, som ar van att bli forsorjd hur den an beter sig, far sig ett uppvaknande och inser att man maste kampa sig till saker har i varlden (satsa pa studier, fa ett bra jobb osv.) for att fa det bra i framtiden och att det inte gar att leva gratis pa andras pengar hela livet. Enda sattet att fa ett sadant barn att forsta (och battra sig) ar att lata det leva med de konsekvenser det sjalv orsakat. Och ett vuxet barn som beter sig sa fortjanar aven en redig utskallning! 

  Har barnet daremot svarigheter med skolan, sitter och kampar med laxorna dygnet runt utan att lyckas och anvander skolloven till att hinna ikapp med allt h*n ligger efter med, ja da ar det forstass en helt annan femma. Da behover det vuxna barnet vagledning, da det inte verkar ha lashuvud, och borde kanske valja en annan vag (kanske nagot praktiskt yrke istallet) alternativt hjalp med att klara nuvarande studier (det kan val skolan hjalpa med?).

  Sen finns ju ocksa aspekten att man alltid vill sina barn val och det ar klart att man vill bidra sa att barnet ska kunna klara sina studier, men da maste man ju ocksa veta att barnet brukar allvar och inte bara ljuger till sig pengar for ytterligare ett ar att dralla omkring i sus och dus. Och att betala hushallskostnader for sitt ex, som kanske gar till annat an just barnet, kanns inte helt ratt, speciellt nar exet gaddar ihop sig med det VUXNA barnet for att snacka skit om dig och skylla barnets nederlag i livet pa dig om du inte gar med pa utpressningen. Denna situationen hade heller aldrig uppstatt om du inte plotsligt fatt arva. Om ni kanske inte haft sa bra kontakt innan, men just nu nar dollarna rullar i ogonen pa dem varenda gang de tanker pa dig, sa ar det inte dig de ar intresserade av utan just bara av dina pengar. De har heller ingen ratt att bestamma vad du ska gora med dina pengar. Att du inversterar dem val ar ju ocksa till fordel for dem i framtiden och kanske aven uppskattas battre i efterhand, nar de lart sig laxan?
Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...