• Anonym (Less)

    Min egocentriska högtravande blodsugande syster

    Uppväxta i olika familjer, bara samma pappa. 5 års åldersskillnad. Jag har familj och barn (2 gemensamma under 5 och 2 bonusbarn 10+). Systern singel utan barn.

    Systern singel sedan 3 år tillbaka, levde under några år med en kille som hade mycket pengar, reste mycket, fick ofta fina kläder och dyrt smink osv av honom. Bodde på en fin adress centralt.

    När det tog slut så fick hon flytta till en hyresrätt i mindre bra område och börja jobba igen, på ett dåligt betalt arbete. Under de år de var tillsammans fnös hon ofta över att jag och maken bara bor på billiga hotell (typ 1000kr natten), att jag mest handlar skitkläder på hm osv.

    Blir så vansinnigt irriterad på hur hon gång

    på gång trampar på mig och min familj, utnyttjar oss, manipulerar, fryser ut vissa i familjen (typ min man och bonusbarnen), säger elaka saker och är allmänt dryg.

    Mest irriterad blir jag på mig själv som inte säger ifrån.

    Har så många exempel på otrevligheter, pikar och dryghet så jag skulle kunna prata i timmar.

    - vi blir aldrig inbjudna till henne. Vi bjuder på middag, chips, godis och vin (om det är typ lördag) 3-4 ggr i månaden, ibland oftare. Var 3-4 gång tar hon med sig en blombukett (typ tulpaner/rosor), en chipspåse eller en vinflaska. Men aldrig att hon bjuder tillbaka. Ser dock på FB att hon har vänner på middag 1-2 ggr/vecka.

    Jul, påsk, midsommar tas det alltid för givet att hon ska till oss och bara äta en massa. Hon smsar på vägen hit: säg till om det saknas nåt, så kan jag handla på vägen!

    Ofta sitter hon och petar i maten, särskilt om vi ansträngt oss och verkligen lagat något extra gott. Typ neeeej tack, jag gillar inte sånt bröd (hembakat), eller nej tack, ingen efterrätt för mig, för sött!!! ( creme brulee) eller Jaha, har ni morötter i köttfärssåsen?????! Väldigt sällan någon kommentar att det är gott.

    Vi har renoverat ganska mycket, men typ aldrig att hon säger att det är fint, snarare: jaha, grön tapet, ja det kanske passar i ett sovrum ja.... har vi köpt ny fin tv så låtsas hon som inget. Har jag en ny tröja så ser hon den inte.

    Bonusbarnen ignorerar hon gärna. Frågar aldrig vad dom önskar dig när dom fyller år, utan köper bara nåt ganska tråkigt och billigt. Till våra gemensamma barn lägger hon mycket pengar och energi, och sen är det sååå viktigt att alla ska sitta och beundra presenterna de får. Detta trots att jag poängterat att alla barn ska behandlas lika!

    När jag fyllde år sist hade hon köpt en hotellnatt till mig, och henne !!!! Hon tyckte på allvar att jag behövde komma iväg lite och lämna barn och make själva, så hon och jag kunde njuta i lugn och ro.

    Man ger väl ändå presenten till den som fyller år och låter den få bestämma sällskapet själv?

    Om vi lagar mat medans hon är här ska hon stå och peta och kommentera på allt från att det blir för mycket vatten i soppan till hur stora bitar osten ska skäras i.

    Sist sa hon att min handkräm luktade fruktansvärt illa, när jag hämtade till henne då hon sa att hon var så torr om händerna.

    Blir så less och trött.

    Nu har hon dessutom börjat frysa ut mig genom att bara bjuda vår tredje syster (som för mig är bonussyster, komplicerat jag vet) och deras mamma på olika saker. Förut har vi alltid setts allihopa vid födelsedagar osv. Men när hon ordnar så att de tre åker iväg själv på spa när tredje systern fyller år och jag inte ens tillfrågas, och liknande saker hela tiden händer, ja då känner man sig utfryst, som om hon gör det med flit.

    Vet egentligen inte vad jag vill med tråden. Bara få berätta typ. Fler som har liknande systrar etc?

  • Svar på tråden Min egocentriska högtravande blodsugande syster
  • Anonym (Less)

    Jag skulle aldrig umgås med henne om vi inte vore systrar. Vi är inte lika någonstans och jag tycker inte om henne, men eftersom hon är minsystemen älskar jag henne. Konstigt nog.

    Hotelnatten: jag tycker en sådan present där man ger dig själv andra halvan kanske man ger sin ensamma mamma, sin pojkvän etc. Men inte tvingar din syster med familj att lämna maken själv med allt och dessutom när yngsta barnet även ammar, vilket hon vet.

    Ja jag behöver distans. Nu i corontider har jag faktiskt ljugit och sagt att vi varit förkylda osv för jag vet att hon inte kommer då.

    Hon jagar oss och ligger på som en igel att ses. Har vi setts på lördagen ringer hon på måndag och vill komma på tisdagen. Har föreslagit att vi ska ses på stranden, fiket osv som några skriver men hon har alltid invändningar.

    Hon dessutom klagar och gnäller hur skitigt alla har det så jag står ofta och försöker städa snabbt innan hon kommer, eftersom det inte duger annars. Hon är singel i en liten lägenhet och vi 6 personer i ett stort hus. Blir återigen irriterad att jag bryr mig eftersom vi överlag har fint och städat men inte perfekt som hon har det.

    Förutom att försöka frysa ut mig för hon även så med barnen. Bonusarna har alltid varit helt ointressanta, men när yngsta föddes blev vårt andra lite större barn utfryst. Från att ha fotat henne och alltid velat att hon ska sitta i knöt osv så intresserar hon sig nästan bara för den minsta. Det större barnet blir ledset och brukar mest vara på sitt rum numer när systern kommer.

    Det är svårt med någon som försöker krypa in under skinnet på en. Som alltid vill ha skjuts, hjälp att flytta, hjälp att skriva arbetsansökningar. Som man ska lyssna på och bry sig om, men som sen när man själv har när krångel lyssnar med ett halvt öra och sen bara pratar om sitt.

    Det är jättesvårt att avsluta kontakten. Jag har inga andra syskon, ingen mer släkt. Ibland är hon gullig och rar och då förlåter jag allt. Sen nästa gång hon kommer som en huggkobra.

    Maken avskyr henne och säger att hon är avundsjuk på oss och vår familj. Han står ut med henne eftersom hon är min syster.

  • Anonym (Less)
    Anonym (X) skrev 2020-09-14 23:26:45 följande:

    Jag tycker att hotellnatten var en fin present. Det är fin tanke att hon vill att bara ni två ska umgås.

    Har du någon gång frågar/sagt: Kan vi komma till dig den här helgen?


    Ja, en fin present om man bortser från att hon alltid vill ha mig för mig själv, på olika sätt försöker separera mig från resten av familjen som inte är intressant. Men såklart kan man se olika på saken.

    Jo jag har frågat flera gånger om vi får komma över. Sist sa hon att hon hade så stökigt hemma. Andra gånger att det är enklare för henne om hon bara kommer direkt efter jobbet. Eller att hon ändå har vägarna förbi så hon kommer till oss istället. Etc etc. Så jo jag har frågat och visat att både jag själv vill komma och även hela familjen.
  • Anonym (Less)
    Kvittning skrev 2020-09-15 07:23:59 följande:

    Då kanske du ska vara mer tydlig. Säg att det är hennes tur helt enkelt. Sedan är ju ni många fler så jag kan ju tycka att det är rimligt att ni ses oftare hos dig, men inte hela tiden. 


    Precis, ja håller med. Har under senaste 5 åren varit en gång hemma hos henne. Då skulle hon ha skjuts och jag plockade upp henne. Så himla märkligt.
  • Anonym (Less)
    Anonym (Det) skrev 2020-09-15 12:07:13 följande:

    Spara pengarna du slösar på din syster och gå till en bra terapeut så du har styrka och självkänsla att stå upp för dig själv.


    Ja du, din syster låter verkligen riktigt elak. Och så öppet dum mot dig. Har ni något otalt eller vad är hon avundsjuk på?
  • Anonym (Less)
    Anonym (Sara) skrev 2020-09-16 01:30:18 följande:

    Hon bor i en liten lägenhet. Jag förstår att hon inte är så sugen på att ha stökiga småbarn hemma hos sig.

    Jag hade blivit jätteglad för en hotellnatt tillsammans med min syster. Vilken fin och generös gåva! Förstår inte varför du är så otacksam för det?

    Vad gör det att hon tycker din handkräm luktar pyton? Det är väl inget att ta åt sig för? Herregud. Jag hade inte brytt mig det minsta om det hade varit min syster som sade så.

    Och nej, hon är helt ovetandes om mina senaste klädinköp och jag är helt ok med att hon inte uppmärksammat att min tröja är nyinköpt.

    Jag har inte heller köpt lika dyra presenter till min systers bonusbarn (hon har också två). Mina syskonbarn får dyrare presenter och det är inget jag skäms över och hon har heller aldrig reagerat över (kommenterat) det.

    Jag och min syster träffas inte alls lika ofta som ni gör. Om du irriterar dig så mycket på henne behöver du inte träffa henne (så ofta).


    Hmm, ja, såklart det finns fler som tycker och tänker som henne. Och beter sig likt henne.
  • Anonym (Less)
    Just Precis skrev 2020-09-16 00:46:55 följande:

    Låter som en klockren narcissist. Sätt upp gränser för dig själv, tex kring hur ofta du vill att ni ses och ge dig fan på att hålla fast i dessa. Säg tex att: -Denna vecka passar det inte att ses, vi får ses nästa vecka. Om hon frågar varför ger du korta svar, typ att det är mycket nu, och upprepar budskapet att det inte passar. Det är ingen ide att ge sig in i diskussion. Du kan involvera din man i att hjälpa dig sätta gränser och när du lyckas hålla på dessa kan ni fira ihop; det blir lättare och lättare. Fundera över hur mycket kontakt du vill ha, och trappa ner dit. Släpp förväntningar på att du och systern ska få en fin relation baserad på ömsesidighet, det kommer bara att göra mer ont att hoppas.


    Tack får råden, just det du skriver, Det är mycket nu, den meningen får jag ofta höra om jag ringer henne när hon inte har lust att prata. Men mig kan hon ringa på natten för att prata av sig. Man blir så trött.
  • Anonym (Less)
    AnnaSthlm skrev 2020-09-15 17:00:51 följande:

    Varför umgås ni så ofta? Du är medberoende och i en destruktiv relation med henne.


    Jag vet. Tyvärr. Hon behandlar mig dåligt och det irriterar mig. Sen förlåter jag mer än vad jag måste då hon är min syster.
  • Anonym (Less)
    Anonym (C) skrev 2020-09-15 16:22:39 följande:

    Snälla, utsätt inte ditt barn för detta! Du är den vuxna här. Du måste sätta stopp.


    Har pratat med henne om det lite försiktigt. Hon lovat att anstränga sig att se alla barn och behandla alla lika.

    Vi (min man och jag) är väldigt noga med att alla släktingar vid kalas etc ger alla barnen likvärdiga presenter. Annas behöver de inte köpa något alla. Det är också ok. Alla andra utom min syster klarar det.
  • Anonym (Less)
    Anonym (asdf) skrev 2020-09-16 07:45:19 följande:

    Det är helt okej att förlåta någon. Också bra. Din syster är nödvändigtvis inte ond men hon låter bortskämd och ensam. Men hon är ingen tankeläsare. Du behöver berätta för henne hur hon påverkar dig om du vill ge henne en chans att förbättra sig. Det är okej att säga att jag orkar inte lyssna på när du klagar på din städning. Och jag tappar lusten att hjälpa dig när du inte visar tacksamhet. Eller jag blir irriterad och ledsen när du favoriserar vissa av barnen.


    Ja. För jag tycker inte det är ok med dom saker jag tagit upp. Särskilt angående bonusbarnen, de ska behandlas lika. Om hon känner mindre för bonusarna stör mig inte alls, men när barnen blir ledsna och även vår största gemensamma så har det gått för långt. Ska särskilt fundera på den biten och prata med henne om det.
  • Anonym (Less)
    Xenia skrev 2020-09-17 00:41:39 följande:

    Men du har först och främst lojalitet mot din make, dina barn och bonusbarn. Varför påtvingar du dem umgänget med din syster? Som om hon var mer din familj än de.

    Det enda jag kan förstå är hotellnatten, att hon trodde att du var trött på att ständigt vara omgiven av barn och hushållsplikter. Men det verkar som den presenten också var främst till för hennes skull, för att hon ville umgås i lugn och ro med dig.

    Nästa gång hon absolut vill komma till er så säg "jag blir ledsen när du kritiserar min mat/städningen" och framför allt "jag står inte ut att se hur du ignorera mitt äldsta barn och bara bryr dig om babyn".


    Ja precis! Hotelnatten var mer för henne än för mig kändes det som. Dessutom var det på ett flashigt hotell där folk ofta instagrammar ifrån, och hon vet att det där inte alls är jag. Jag uppskattar lugn och ro och en herrgårdsvistelse eller liknande hade mer varit en present till mig. Det vet hon. Men man ska inte vara otacksam.

    Men så gör hon ofta, visar att det är mig hon vill umgås med och inga andra. Tycker att vi två (innan pandemin) ska åka en vecka till Rhodos, eller låna hennes mammas stuga och åka iväg, bara vi.

    Hon är ensam och letar sällskap, men jag har familj. För mig iallafall så gör man saker främst så familjen kan vara med. Visst kan maken eller jag åka iväg på nåt själva, men i första hand är det alla. Min syster beter som som man var innan man hade fast sällskap och barn. Det blir en skillnad. En utekväll på krogen är absolut inget jag längtar efter eller ens skulle uppskatta, men systern tjatar om det, vara du&jag grejen.

    Så ja, familjen går först. Hon vill skugga undan min familj och ibland välja lite bland barnen när det passar henne.

    Båda bonusbarnen fyllde år precis i början av pandemin. Vi var ganska rädda och isolerade oss, bjöd inte in till kalas. Hon låtsades som inget och har inte gjort någon antydan till någon present eller liknande. Det är ok! Vi bjöd ju inte in till nåt heller. (Hade jag varit henne hade jag dock swischat en liten peng till en present, oavsett äkta systerbarn eller inte)

    Men nu när ett av vårt gemensamma fyllde år tjatade hon om present 2 månader innan, och dök upp med en jättestor heliumballong, en superfin nalle, som hon sen skulle bli fotad med och lägga ut på Instagram. Omtänksamt kan man tro, men blir så besviken när hon bara låtsades som inget med bonusen. Vi har ändå verkligen poängterat att alla barn är lika viktiga. Alla andra släktingar och vänner klarar av att inte göra skillnad, men hon fattar bara inte. En gång kom hon med en present till bara vårt gemensamma barn (Minsta var ej född då). En jättefin sak hon köpt utomlands. Bonusarna fick inget. Vi blev så paffa. När hon hade åkt tog vi med barnen och lät dem välja en likvärdig sak i affären.

    Ska verkligen säga ifrån nästa gång hon kommer.
  • Anonym (Less)
    Anonym (asdf) skrev 2020-09-16 07:45:19 följande:

    Det är helt okej att förlåta någon. Också bra. Din syster är nödvändigtvis inte ond men hon låter bortskämd och ensam. Men hon är ingen tankeläsare. Du behöver berätta för henne hur hon påverkar dig om du vill ge henne en chans att förbättra sig. Det är okej att säga att jag orkar inte lyssna på när du klagar på din städning. Och jag tappar lusten att hjälpa dig när du inte visar tacksamhet. Eller jag blir irriterad och ledsen när du favoriserar vissa av barnen.


    Ja, men jag vet också att hon är väldigt skör. När hennes kille gjorde slut försökte hon ta livet av sig. Ringde mitt i natten till mig och grät och höll på. Så jag är också lite orolig att såra henne med för mycket ärlighet. Jag vet att hennes mamma uppfattar henne precis som jag och även stör sig på samma saker, så det är ju inte bara jag som ser det här.
Svar på tråden Min egocentriska högtravande blodsugande syster