• Anonym (Villrådig)

    Sonen vill vara flicka - vad göra?

    Sonen, 4 år, har i snart ett år återkommande sagt att han vill vara flicka. Idag sa han att han ville heta som en av sina tjejkompisar ?också?, dvs även behålla sitt nuvarande namn. Jag frågade bla varför han tycker att det är bättre att vara tjej, han svarade: *De som har gjort mig har bara gjort så att jag tycker det*.

    Han vill gärna ha klänning/ kjol ibland (men ofta även mer klassiska killkläder) och i perioder vill han ha långt hår.

    Han har på sista tiden börjat leka med pojkar, tidigare bara flickor. Han har inga klassiska ?tjejintressen?, tvärtom har det alltid varit väldigt mkt fordon, pangpang etc. Gillar däremot rosa och glittrigt.

    Är detta en vanlig fas eller bör vi ställa in oss på att han kommer att fortsätta vilja vara tjej?

    Försöker att mest ?hänga med? och inte uppmuntra honom i någon riktning, men funderar förstås på hur seriöst man bör ta önskemål om andra namn etc.

  • Svar på tråden Sonen vill vara flicka - vad göra?
  • Anonym (Ulf)
    lövet2 skrev 2020-09-16 22:28:47 följande:

    Han säger att han VILL VARA tjej. Inte att han ÄR tjej. Två helt skilda saker.

    När jag var 4 år ville jag vara kille. När jag var 7 år ville jag fortfarande vara kille. När jag var 9 år hade jag bestämt mig för att jag kunde göra allt en kille gjorde, så jag behövde inte faktiskt vara en kille för det. Då var jag fullt nöjd med att vara tjej.

    Jag fick höra att tjejer inte kunde spela fotboll, klättra i träd, ha shorts på sommaren och mycket mer. Din son kanske har hört att killar inte får ha glitter, gilla rosa eller dansa. Då kan det fort bli så att han tror det är bättre att vara tjej.

    Mina barn har också velat pröva andra namn. Då har jag begränsat det till hemmet under vissa tider. Tur det, för de har kunnat byta namn rätt många gånger innan de växte i från det. Det är som en låtsaslek. "Nu leker jag att jag är Spindelmannen och nu leker jag att jag är en supersmart tjej som heter Ronja och nu leker jag att jag är ett monster som heter Casper".


    Det här tror jag är en jätteviktig grej - att vara tydlig inför barnet att det är ok att göra allt möjligt, oavsett kön. Mina barn verkar vara genom-cis men vi pratar ändå en hel del om att intressen, frisyr etc inte har med kön att göra utan bara om vad man gillar. Och bara för att det är vanligast att tjejer eller killar brukar göra något visst betyder inte det att det andra könet inte får göra det. För det vore meningslöst att förneka att det är vanligast med långt hår på flickor tex - det är ju sant.

    Vi pratar om tjejer som är fotbollsproffs och killar som dansar i klänning. Mm. Vi visar aktivt exempel som bryter mot normen för att de ska veta att möjligheten finns. Ofta utan kommentar om kön. De ser själva.

    De vet också att kön inte är allt eller inget, att det finns folk som är mittemellan på olika sätt (som en bekant till mig som de har träffat). Man måste inte välja det ena eller det andra. Kroppen ser ut som den gör, men hur det känns är en annan sak.

    Långt ifrån alla könsdysforiker gör en hel korrigering av kroppen. Personligen tror jag att fler kan vara tillfreds med sin kropp om de tidigt visas att kroppens utseende inte begränsar vad de får tycka om och hur de får bete sig.

    Ofta är leken med roller (kille/tjej, älva, batman mm) just en lek - en viktig lek - ibland är det väldigt allvarligt.
  • Anonym (myself)

    Jag tror att det är bara en fas. Under flera år under min barndom ville jag vara en kille (tyckte att det var lättare med killkläder, generellt att killar haft det lättare,osv), men sen har jag insett så är inte fallet alls och blev helt nöjd med att vara en tjej. Avvakta, han är för liten för att göra allvariga påstående än.

  • Anonym (L)

    Låt honom vara den han är. Kläder, intressen och leksaker ska inte vara bundna till kön utan de handlar om personlig preferens.

    Vill han bli kallad ett flicknamn - gör det ibland, låt honom prova på.

    När jag var liten ville jag vara pojke. Jag gillade pojkkläder, så kallade pojkfärger och tyckte de hade roligare lekar och friare liv.

    Jag gillade liksom både bilar och Barbie. Lekte vildare lekar med pojkar och stillsammare med flickkompisar. Upplevde inget hinder från omgivningen vad som gällde det här. Hade också ett pojknamn som jag låtsades att jag hette.

    Jag är född på 1980-talet och på 1990-talet kom ju en feminismvåg som handlade om att alla ska få vara den de är oavsett kön. Blev tillfreds med min könsidentitet och förstod att min personlighet eller intressen inte sitter i könskromosomerna.

    Hade jag växt upp nu istället kanske jag sett mig som en transperson eller ickebinär eftersom jag inte upplevde att jag passade i könsrollen. Det gör jag för övrigt fortfarande inte, jag är såklart en solklar kvinna, det går inte att ta fel på men jag kan ibland känna att jag och många kvinnor är från skilda planeter. Är iofs samma med väldigt många män - jag och väldigt många med mig är icke-normativa men vi måste ju få lov att vara kvinnor eller män för det.

  • Gryntroll

    Vår son gick i klänningar under en period runt 3-5 år.
    Han lånade ofta storasysters festklänningar med glitter och tyll, dessa gick han med hemma (precis som för stora syster så var detta inte praktiska fsk-kläder) och fick sedan även två egna trikåklänningar som han hade någon gång ibland till fsk med mjukis/långkalsonger/leggings under. Älskade att snurra med klänning eller kjol som lyfte.

    Hans fastnade ofta för t-shirts med glittertryck och glada färger på flickavdelningen, vilket blev det vi köpte. Men han gillade även kavaj och Spiderman så det blev en härlig röra av stilar

    Idag är han 8 och gillar guldhalsband, knutna armband och har hål i örat där han gärna sätter en örhänge med en sten som glittrar. Kläderna han väljer ska helst fortfarande vara färgglada eller klassikt militärmönster och han vill inte ha tjejkläder längre.

    Det jag vill få sagt är, låt honom hållas.
    Antingen växer han ur det eller så gör han det inte, och då behöver han antagligen ert stöd i att han får vara som han vill och den grunden har ni då redan lagt när ni accepterade hans klädval som liten.

  • Gryntroll

    Just ja, i princip alla accepterade att sonen gick i klänning och kommenterade det neutralt. Dock hade min pappa (född -43) lite issues med att säga sonen hade klänning och envisades med att säga "Åh vilken fin särk du har"  

  • Anonym (känner en)

    jag tror som dom flesta här skriver att det bara är en fas, utforskar litegrann. 

    jag känner en familj där det började så tidigt som vid 4år, flickan är idag 13 och det är samma sak fortfarande. 


    hon sa redan som fyraåring till sin mamma då mamman sa godnatt gumman, "kalla mig inte för gumman mamma, jag ÄR en pojke" och hon vägrade att använda trosor hon ville ha kalsonger. Och hon klär sig, klipper sig fortfarande som en pojke och kallar sig själv för ett unisex namn istället för sitt riktiga namn. 

    så jag tror helt klart på att barn så tidigt kan känna att dom är födda i fel kön, men jag tror att dom uttrycker det tydligare då, som med ordet "är" . 

  • Mimosa86

    Han är fyra år, i den åldern har det inte blivit så tydlig uppdelnings av flickor och pojkar utan barn identifierar sig med båda. Släpp detta. Det är helt omöjligt att sia om framtiden utifrån detta.

    Såklart han vill ha glittriga saker och fina klänningar ibland. Hur kul är egentligen pojkkläder?? Vore nästan konstigt om ett barn i den åldern föredrog mossgrönt och svart framför glada och sprakande färger (som de flesta tjejkläder har).

    Vet massa småpojkar som i den åldern också ville vara Elsa i Frost, kunna trolla och ha fina klänningar och få beröm för detta såsom sina systrar. Ingen av dem Visar några tecken idag på att vara i -fel kön-.

    Släpp detta. Var glad att ni har ett barn som inte känner sig begränsade av påfund vi vuxna uppfunnit. Han är helt normal.

  • Mrs Moneybags

    Jag skulle inte ta en fyraårings uttalanden som så allvarliga. Det hinner rinna mycket vatten under broarna innan hans könsidentitet är mogen. 
    Gör som många skriver här - låt honom klä sig som han vill och göra vad han vill, han är ett barn och ska vara fri att utforska livets alla möjligheter på en fyraårings nivå. 

    Min son vill också ha glittertröjor och säger att rosa är hans favoritfärg. Det får man väl tycka oavsett om man är pojke eller flicka? Man behöver inte värdera det barn säger utan bara lyssna och ta in. 

    Han kan vara en flicka eller en pojke, tids nog får ni veta. 

  • Anonym (Anonym)
    Anonym (Cis straight white f-ing male) skrev 2020-09-17 09:20:52 följande:
    Transsexualitet är en mycket ovanlig psykisk sjukdom som drabbar kanske så få som hundra personer per år i Sverige. Däremot finns det mörka krafter i samhället som det senaste dryga decenniet kampanjat för att främja och normalisera transsexualitet eftersom det är ett effektivt sätt att bryta ner normer, trygghet och sammanhållning i samhället. Ju fler av oss som blir besatta av vår identitet, vare sig riktig eller inbillad, desto mer bråkar vi med varandra och låter de med makt över oss vara ifred. Dessa mörka krafter, som ofta samlas under paraplybegreppet kulturmarxism, har infiltrerat stora delar av samhället.

    Inte minst har de infiltrerat utbildning på alla nivåer, inklusive förskolan. Det vore en kvalificerad gissning att förskolepersonal satt destruktiva tankar i din son som gjort honom osäker på vem han är. Barn i hans ålder är väldigt formbara, vilket kan vara både bra och dåligt. Själv trodde jag en kortare period att jag egentligen var en utomjording. Det höll bara i sig några dagar, men i ett barns tankevärld kändes det verkligt för mig.

    Det finns anledningar till att modern konst är skräp. Att moderna byggnader ser kalla, hårda och fientliga ut. Att migrationsverket välkomnar IS-terrorister och utvisar högutbildade, arbetande invandrare. De här och många andra fenomen har inte uppstått av misstag, eller "naivitet" som statsministern ibland kallar det, utan det finns kalkylerad, genuin ondska bakom samhällets förfall.
    Nej, bara nej, Konservativ. 
  • Xenia

    Om nu barnet vill kallas typ "Johan Maria", så gör det ibland som en lek.

    Men har ni pratat med förskolepersonalen? Vill han kallas "Johan Maria" där också och hur gör de i så fall?

Svar på tråden Sonen vill vara flicka - vad göra?