Inlägg från: Anotherone |Visa alla inlägg
  • Anotherone

    Generell sparfråga, sprida eller samla?

    Om du hittar en bank eller ett fondtorg som har de lösningar du söker, kör på det. Avanza är min favorit. Där har vi både fondkonton och ISK, som vi har kört med sedan den lösningen infördes.

    Jag har även ett konto hos LYSA som jag hittade i våras. Där väljer man en risknivå och sen investerar dom. Ska bli spännande att se hur det går.

    Vill du så kan du ju ha fler konton, och så döper du ett till pension, ett till buffert etc.

    Vi har valt att lägga upp flera, till barnen sparar vi i våra egna namn. Men jag personligen har inte lagt upp en som är mer långsiktig och en som är till för mer lätt-åtkomligt kapital. Däremot har vi ju inom varje ISK spridit riskerna genom att köpa olika fonder. Just nu är vi så pass unga att vi kör hyfsat hög risk både till oss själva och till barnen. Men det kommer jag att vikta mot mer lågrisk ju äldre vi blir.

  • Anotherone
    brallison skrev 2020-09-17 10:41:28 följande:

    Det spelar egentligen ingen roll i hur många portfölje rdu ska dela upp sparande. Det viktigaste är dock att ha allt på ISK och inte bara i "vanliga" portföljer då annars blir det väldigt höga skattebelopp när du väl säljer fonder.
    Vi har totalt 3 ISK - ett till mig, ett till min man och ett till vår dotter. Jag förvaltar själv mitt och dotters (haft förvaltning från nån finansfirma vett tag coh såg att deras förvaltning gav mindre i avkastning än min egen, så jag slutade med det).
    Sen om du vill spara just långsiktigt för pensionen, så kan man köpa högriskfonder.


    Det är ett bra tips, lägg allt i ISK (eller kanske kapitalförsäkring under vissa förutsättningar med förmånstagare etc.) men försök avstå vanligt fondkonto.
    I vårt fall så har vi sparanden som vi startade innan ISK ens fanns, men där ligger bara det kvar som redan låg där. Annars är det ISK som gäller även för oss!
    https://www.aktiekunskap.nu/aktiehandel/investeringssparkonto-eller-kapitalforsakring
Svar på tråden Generell sparfråga, sprida eller samla?