Inlägg från: Anonym (Vem) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Vem)

    Namnet Linus-Ida

    Linus är namnet på hennes pappa, tidigare make eller gården hon bor eller föddes på. De lägger till Linus för att förklara vilken Ida de menar. Dvs inte Anders-Ida, Hultås-Ida eller Ida i backen tex.

  • Anonym (Vem)
    Anonym (My) skrev 2020-09-20 22:47:23 följande:

    Jag tycker jättemycket om det! Blir faktiskt chockad över alla kommentarer. Det är ett fint namn, ovanligt och med Astrid Lindgren-koppling.


    Anonym (Hanna) skrev 2020-09-20 22:49:17 följande:

    Alltså jag gillar Linus-Ida och gick faktiskt själv i de tankarna. Linus-Ida på papper men Ida i folkmun


    Men Linus är inte hennes namn, det en en förklaring till vilken Ida hon är. Linus är hennes pappa, make eller hemgård. På flera ställen i boken tilltalar de henne Ida.

    Vill man ha den typen av namn kan man kalla barnet efter gården man bor i (Västergårds-Ida), eller efter pappan (Henriks-Ida). Men att döpa någon till Linus-Ida utan att den lilla Ida har någon koppling till en Linus blir ju lite märkligt.

    Förr var det här ett jättevanligt sätt att kalla folk. Nils dotter Märtas son vid namn Olof kunde kallas NilsMärtas Olle. För att skilja honom från PersOlle och Annikas Olle. Lars fru Anna kunde kallas LassesAnna. Eller Karin Anna, om hon bodde på gården med namnet Karin.

    Folk kallades det här. I kyrkboken stod det Olof Andersson, Anna Karinsdotter etc.

    Å andra sidan heter min kompis Anna Johansson, trots att hon är Görans dotter. Så vad 17. Ur led är tiden.
  • Anonym (Vem)
    Anonym (My) skrev 2020-09-21 17:27:42 följande:

    Kan tillägga till debatten att elva kvinnor i Sverige redan heter Linus. Därmed är det fritt fram för vem som helst att döpa sin dotter till Linus. Kan ni släppa den delen nu?


    Det kan i och för sig vara transpersoner som inte bytt juridiskt kön.
  • Anonym (Vem)
    Anonym (My) skrev 2020-09-21 18:32:41 följande:

    Spelar ingen roll. Finns det juridiska kvinnor som heter Linus, så är det tillåtet att döpa flickor till det. Skatteverket söker inte upp personerna och frågar vilket kön de definierar sig som.


    Är det så? Gör de ingen skillnad på namn man själv tar sig och namn föräldrar ger sina barn?
  • Anonym (Vem)

    Kom att tänka på sången om Klockar-Brittas Viktor, appropå den typen av benämningar på folk. Jag gillar när det är fler än ett led. Hittade en pjäs om Nämndemansmoras Ida!

    Alltså, vi borde fortsätta kalla folk sånt där. David Batra skulle kallas Moderat-Annesa-David. Bianca Ingrosso blev Christina-Nillas Blanka.

    Det här kan man ju spinna vidare på...

  • Anonym (Vem)
    Anonym (My) skrev 2020-09-21 20:00:32 följande:

    Nej.


    Ok. :)
Svar på tråden Namnet Linus-Ida