• MsFry

    Bemanningsföretag erbjuder för låga löner

    Ja de ligger självklart lågt i lön. Vilket är rätt självklart: företag anlitar bemanningsföretag för att slippa anställa/spara pengar. Men bemanningsföretaget måste ju också betala de arbetsgivaravgifter och skatter som det företaget vill undvika. På det så vill även ägarna av bemanningsföretaget få ut en vinst. Så självklart blir lönen lägre för den som är anställd i bemanningsföretag istället för direkt hos arbetsgivaren. Men uppdragsgivaren tjänar kanske lite pengar på det. Å andra sidan får de underbetald (ofta missnöjd) arbetskraft vara lojalitet troligen inte ligger hos uppdragsföretaget. Att anlita bemanningsföretag för annat än tillfälliga arbetstoppar är idiotiskt.

  • MsFry
    Kjell2 skrev 2020-09-21 08:44:36 följande:

    Nja, huvudsyftet är oftast inte att få en lägre lönekostnad när man utnyttjar bemanningsföretag. Det är att få en ökad flexibilitet. Betydligt lättare att minska arbetsstyrkan om man har en viss del från bemanningsföretag. Man slipper allt med LAS, varsel mm.

    Sen kan det finns andra anledningar,

    Snabbt behöva någon kompetens som inte finns i företaget eller är en brist

    Inte vilja ha en viss yrkeskategori som anställda

    Slippa rekrytera, få hjälp att rekrytera

    Använda som en form av provanställning

    Tillfälligt behov av spetskompetens


    Ja självklart är det du listar skäl till att ta in bemanningsföretag. Det innefattas då i "slippa anställa" som jag skrev. (Du listade bara upp fler skäl än vad jag orkade göra). Men det finns också företag som tar in personal på lång sikt från bemanningsföretag i någon sorts kortsiktigt syfte att spara pengar. Vilket är superkorkat. Har själv haft sådana uppdrag och varit anställd i företag som anammat det tänket.
  • MsFry
    Anonym (Rödluvan) skrev 2020-09-22 13:44:59 följande:

    Jobbade några månader via bemanning inom regionen.

    Förstod inte vad de menade med prestationslön förrän det var massa helgdagar den första månaden. Fick ut 12000....


    Ja, man går ju på timlön oftast även om man har heltidsuppdrag.

    Jag var på en speciellt minnesvärld intervju där rekryteraren från bemanningsföretaget på allvar hävdade att lönen inte alls skulle bli lägre än min nuvarande lön (månadslön) fast det underlag hon själv la fram svart på vitt tydligt visade att jag skulle få ungefär 10 000 mindre i månader med många helgdagar. För i princip samma jobb jag hade, till och med lite mer kvalificerat.
Svar på tråden Bemanningsföretag erbjuder för låga löner