• Thu 1 Oct 2020 16:58
    1076 visningar
    28 svar
    28
    1076

    Föräldrapenning?

    greeneyes skrev 2020-10-01 16:54:55 följande:

    Hej, du får då det som kallas lägstanivå. 180kr om dagen före skatt, alltså ca 130kr om dan. Möjligt att du kan söka annat stöd också om du inte bor hemma.


    225.
  • Thu 1 Oct 2020 21:36
    #9
    Anonvm skrev 2020-10-01 21:30:47 följande:

    Det finns ju folk som livnär/försörjer sig på att bara föda barn på barn på barn....

    Gör man läxan o sätter sig en stund med miniräknaren så inser man rätt snart att det inte alls är en så dum idé i socialismens högborg sverige.

    Ta räkne exemplet ovan, 6800:- netto i månaden i bidrag av staten för 1 barn.

    Sen genomför man en sken-separation, då betalas även 1573:- ut i underhållsstöd. Då är vi uppe runt 8400:- netto per månad i bidrag....

    Sen är man säkerligen berättigad bostadsbidrag också....

    Utöver de försörjningsstöd, sjukpenning, o andra bidrag man har själv då...


    Dumheter. Hur mycket har du själv fått i föräldrapenning?

    För övrigt kan du inte få sjukpenning och föräldrapenning samtidigt, och om du har försörjningsstöd får du bara ev mellanskillnad, inte hel norm+fp.
  • Fri 2 Oct 2020 07:27
    #13
    Anonvm skrev 2020-10-01 22:14:23 följande:

    Jag har aldrig varit föräldraledig på heltid, bara delvis. Men jag slår i taket på föräldrapenningen så det innebär att jag skulle få ut runt 20.000:- netto om jag tog 7 SGI-dagar i veckan.

    Jag använder mina föräldradagar primärt till att förkorta mina arbetstider och ta några extra "semestrar" varje år.

    Men vad har det med saken att göra?


    Eftersom du hånar ts för att ta fp och att "utnyttja guldgruvan" (medan du själv alltså har drygt 3 gånger så mycket när du tar ut).
  • Fri 2 Oct 2020 17:53
    #15
    Anonvm skrev 2020-10-02 16:50:15 följande:

    Skillnaden är ju också att jag tidigare bidragit med otroligt mycket mer pengar i skatt under de många år jag arbetat innan jag nu tar ut min föräldrapenning. Detta är på inget sätt en vinstaffär för mig, eller ett nettominus för systemet, trots att jag hämtar ut mer än 3 gånger så mycket.

    Någon i TS sits gör en otroligt många gånger mer lönsam affär.

    Föräldraförsäkringen är i grunden något otroligt fint, samt så vitt jag vet världsunikt. När den används som det är avsett så ger den människor mycket bra förutsättningar att föda barn och starta upp en familj, samt kombinera förvärvsarbete med föräldraskap de första åren när barnen är mindre...

    Problemet är ju att den tillåts missbrukas så otroligt grovt. 


    Jag kan inte påstå att den missbrukas för att hjälpa en ung tjej ha råd med barn och försörja sig. Betydligt hellre det än att ungdom+barn blir hemlösa eller inte får vad de behöver. Hon har betydligt fler år på sig än du att fortsätta bidra till samhället efter sin föräldraledighet (och studier).

    Har man inte jobbat innan får man en lägre summa.
  • Sat 3 Oct 2020 09:52
    #18
    +1
    Anonvm skrev 2020-10-03 00:12:51 följande:

    Mmm, o om man tvingades ta personligt ansvar för sin egen försörjning så kanske man skulle se till att säkra sin utbildning och förvärvsförmåga innan man även tar på sig ansvaret att försörja ett barn?

    Men nu var det inte i första hand situationer likt denna som jag hade i åtanke när jag nämnde det omfattande missbruket av föräldraförsäkringen.

    Personligen är jag på inget sätt beroende av de pengar som kommer in ifrån föräldraförsäkringen, visst är det välkommet, men inte alls nögvändigt för mina och mina barns försörjning. Jag hade klarat att "övervintra" helt utan inkomst under 1 år om det hade krävts...

    Om man väljer att som TS skaffa barn mycket tidigt i livet så har man givetvis fler år på sig att bidra till samhället efter föräldraledigheten, den logiken har jag inga argument emot. Men vad spelar det för roll om man gör dessa år innan eller efter? Om något spelar roll i sammanhanget så borde det väl istället vara totala antalet år, och totala antalet kronor i inbetald skatt?

    Men hur kommer det med största sannolikhet utspela sig i verkligheten? Kommer detta enbart bli en 1,5års "paus" ifrån förvärvsarbete i TS fall?

    När barnet är stort nog att börja förskolan så är hon 18 o står där utan gymnasieutbildning, med ett barn på 1,5år att ta hand om...


    Det är inte jag, utan du, som tycker det spelar roll att man bidrar till samhället innan man skaffar barn. Och anser att det är helt okej att trycka ner en 16årig tjej som förmodligen inte planerat sin graviditet. Mer än lite lagom ohyfsat att sitta där på sina höga hästar och se ner på andra.
  • Sun 4 Oct 2020 18:31
    #20
    Anonvm skrev 2020-10-04 13:08:46 följande:

    TS har inte på något sätt antytt att denna graviditet är varken planerad eller oplanerad. Men jag gör samma antagande som du, med all sannolikhet är den inte planerad.

    Men om vi ska spekulera i detta så kommer vi ju även naturligt in på alla individers personliga ansvar över sin egen reproduktionförmåga. Det är ju idag knappast några hemligheter för någon hur en graviditet startas, o vad man kan göra för att undvika att detta sker? 

    De vanligaste preventivmetoderna är ju även subventionerade av staten, de erbjuds kostnadsfritt till alla som vill ha. Det erbjuds ju även av staten att avbryta en påbörjad oönskad graviditet kostnadsfritt.

    Så jag har i grunden ganska svårt att ha någon empati för någon som själv genom aktiva och medvetna val har satt sig i denna sits. Som man bäddar får man ligga.

    Men nu hade ju inte mitt initiala inlägg något alls att göra med unga kvinnor som blir gravida oplanerat?

    Jag finner det djupt olyckligt att så många verkar vara så beroende av ekonomiska bidrag och subventioner ifrån staten för att försörja sig själva och sina barn.

    Detta i kombination med att vår föräldraförsäkring är så pass generös som den är gör det mycket lätt för många att halka in i ett livslångt bidragsberoende. Speciellt om man börjar nyttja denna i mycket låg ålder.


    Vilka preventivmedel är kostnadsfria numera?

    De allra flesta är beroende av föräldrapenning ja, och jag tycker det är bra att den finns. Det är också en rättighet och inget otillåtet överutnyttjande.
  • Thu 17 Dec 2020 08:09
    #27
    Anonym (mmmm) skrev 2020-12-17 07:58:05 följande:

    Skattar man på föräldrapenning? Om man tar ut 7 dagar i veckan, Får man ut 7500 kr eller 5250?


    Ja, man skattar. Exakta summan varierar ju men närmre 5250 än 7500 i alla fall.
Svar på tråden Föräldrapenning?