Inlägg från: Magical |Visa alla inlägg
  • Magical

    Min son på 15-år vargar gå till skolan

    2marie skrev 2020-10-08 07:55:36 följande:

    Hej,

    Min son som är 15-år har alltid haft det jobbigt med skolan. Han har ingen diagnos men har det jobbigt med skolan. Sedan vårterminen i 8:an har inte gått väldigt litervis skolan. Nu i 9:an vägrar han gå helt. Är det någon som har erfarenhet av hur det går för tonåringar som vägrar gå till skolan. Har någon varit med om detta och kommit fram till något som fungerar?


    Jag har egna f.d hemmasittare som nu är i 20-års åldern. Kan säga att hela högstadiet + 2-3  år till tog det innan det har vänt för oss.  (en nu på folkhögskola och en läser på Komvux) 

    Jag undrar om det var en riktig dyslexiutredning du skriver om eller om du menar den lilla utredning som skolor gör? Det är stor skillnad och var det bara steg 1, det som skolan kan göra så räcker inte det. 
    Mitt förslag är att ni fortsätter via BUP. 

    Skolan och ni måste göra en plan för hur man ska gå vidare, med små steg, försöka få honom till skolan. Det är supersvårt men skolor gör ofta det vanliga felet att det finns planer och idéer den dagen eleven kommer, men däremellan är ett glapp. Vissa skolor har arbetat upp sådana rutiner men långtifrån alla. 
    Är skolans specialpedagog inblandad? 

    Om han inte har tillräckligt många betyg från åk 9 så kan han inte söka till de nationella gymnasieprogrammen utan får söka till IM och läsa klart grundskolan där, och sen söka till ett gymnasieprogram. Det är bra att den vägen finns men det tar ju längre tid att bli färdig med studierna (för en del är det bra att få den här tiden på sig). Prata med skolans SYV och det nu, för han ska väl söka nu i januari? 
    Om inte det heller fungerar så är det folkhögskola som är en vanlig väg, men då måste man vara 18. 
Svar på tråden Min son på 15-år vargar gå till skolan