• Anonym (Mamma­)
    Sat 10 Oct 2020 07:14
    3032 visningar
    97 svar
    97
    3032

    Bvc...

    Därför att vissa bvc-sköterskor ser en orosanmälan i minsta lilla, det är vad du kan förvänta dig framöver antagligen. Vore jag du så skulle jag byta sköterska, jag vill kunna ha en normal person att prata med som inte dömer mig utifrån en normal reaktion. Hur ska ni kunna ha diskussioner i framtiden?

  • Anonym (Mamma­)
    Sat 10 Oct 2020 07:14
    #2

    Obs!! Hon har inte rätt att ringa till din bm!! Det ska du säga ifrån direkt!!

  • Anonym (Mamma­)
    Sat 10 Oct 2020 17:26
    #16
    +2
    Anonym (Förlegad kvinnosyn) skrev 2020-10-10 16:58:12 följande:
    Och isåfall försvinner nyttan med BVC. Meningen är att man ska kunna vara ärlig och avslappnad och kunna lita på att sköterskorna förstår mänskligt samspel och kan skilja normala företeelser från destruktiva.
    Fast det gör de ju inte i så pass många fall att sådana här trådar kommer då och då, plus artiklar man kan läsa om hur bvc-sköterskor och bm/bb-personal anmäler i onödan med hemska följder. Kommer ihåg en familj, det var första barnet och mamman var så klart trött efter förlossningen. De tog emot hjälp i nåt slags stödhem men det de inte visste var att de under de 2-3 veckorna var under konstant övervakning av personalen på plats, på uppdrag av soc. De drog åt tumskruvarna allt mer tills barnet omhändertogs med ganska löjliga och lösa grunder. Nej du, ärlighet kan den som vill hålla på med. Jag föredrar att behålla mitt barn istället.
  • Anonym (Mamma­)
    Sat 10 Oct 2020 19:58
    #26
    Anonym (Förvirrad) skrev 2020-10-10 19:28:23 följande:
    Ah, okej. Vi hade en bra sköterska första året. Väldigt jordnära och lugn, det var aldrig nå dömanden eller så. Men hon bytte jobb tyvärr. Och nu byter väl vi bvc.
    Du skulle kunna försöka ta reda på var er sköterska tog vägen och söka till samma bvc!
  • Anonym (Mamma­)
    Sat 10 Oct 2020 20:00
    #27
    Anonym (Less) skrev 2020-10-10 19:46:15 följande:

    Så skönt att läsa om andra som har samma erfarenhet. men trist att det ska vara så! Jag har ren ångest när jag ska på bvc för jag känner mig konstant ifrågasatt.  Hel, ren, sminkad, leendet på och bara säga att allt är bra är ett absolut måste på bvc!  Det är tillräcklig hets ändå med fel vikt,, fel amning, fel mat, fel sovrutiner, fel böcker, fel potträning. Och jag vet att jag inte är ensam.  Vill de hitta fel gör dom det. Alla barn ska passa i deras mall. Föräldrarna också.


    Ja, all denna stress och hets, jag förstår inte! Vår sköterska är dessutom lite svag och hispig i sig självt så hennes egen oro försöker hon ofta skyffla över på mig/oss vuxna också. Sist fick jag minsann bannor från både sköterska och läkare för att vi fortfarande samsover med vår treåring, så ska det minsann inte vara nämligen, på tok för gammal för sånt! Eller så tycker man som jag att ett barn ska få det de mår bäst av och är mest trygga med. Det är ju inte som att vi kommer samsova tills det är dags att flytta hemifrån.
  • Anonym (Mamma­)
    Sat 10 Oct 2020 21:29
    #31
    Anonym (Sanna) skrev 2020-10-10 20:08:14 följande:
    Nej fy fasen... Jag har absolut inte vågat nämna någon samsovning ö.h.t. Säger bara att alla sover så gott och bra - inget att fundera på alls. Att treåringen fortfarande har nattblöja skulle jag aldrig våga vädra på BVC! När hon var två ammade hon fortfarande - så vitt BVC vet har hon inte ammat en enda gång efter året o.s.v. Nej, som sagt - hela, rena, (jag) sminkad och på med ett leende inför BVC!
    Tack för tipset, vi har också nattblöja..... Skrämmande att man ska behöva tänka på såna här saker. Man undrar ju vad vi lever i för samhälle.
    Anonym (Förvirrad) skrev 2020-10-10 20:09:19 följande:
    Men gud, vad de lägger sig i. Jag fick flera gånger "förslaget" att sätta mitt äldsta barn i förskola när det var 1 år, fast vi inte ville att barnen skulle börja innan de var närmare 2år. Fattade inte varför de skulle lägga sig i sånt ens.
    Ja de lägger sig i allt och lite till som de kan komma att tänka på. Jag förstår att det i grunden ligger omtanke från bvc som enhet, men en del av de individuella sköterskorna verkar ju inte riktigt kloka ibland.
  • Anonym (Mamma­)
    Sun 11 Oct 2020 09:14
    #53
    Anonym (Tvåbarnsmamma) skrev 2020-10-11 08:54:58 följande:
    Gav de några argument till varför man inte ska samsova med en treåring? Såvitt jag vet så finns inga vetenskapliga studier som visa att det är skadligt för treåringar att samsova med sina föräldrar. Men mitt intryck är att BVC ofta inte baserar sina uppmaningar på forskning, utan på BVC-sköterskans personliga åsikter om moral och barnuppfostran. Att de lägger sig i detta med samsovning är jag inte ett dugg förvånad över. Har hört många historier om sånt. Om de säger något om samsovning med treåring igen tycker jag du ska fråga efter forskning som stödjer deras påstående. Eller om du är lite full i fan fråga: "Då tycker du inte att jag ska samsova med min man då heller? För vi är ju bra mycket äldre än tre."
    Nej de gav ingen förklaring som jag minns, det var ändå inte alltför länge sedan vi sågs, men de var väldigt stränga och inte alls glada över det. Nästa gång kommer jag så klart säga att vi alla sover i egna sängar. Jag vill inte behöva sitta och försvara vårt hemliv, som de inte har med att göra egentligen. Så länge ingen far illa eller mår dåligt behöver man inte göra det till större än det är, varken samsovning eller annat.

    Håller med om det du säger om brist på vetenskaplig förankring, det är som att man inte riktigt uppdaterats med ny information utan bara säger samma som man alltid gjort. Jag har liksom aldrig fått några förklaringar till några av deras råd, utom att man helst ska amma till ett års ålder. Det var inte lätt att komma som ny mamma till BVC och så ska man ju lyssna på dem i tron att det de säger är rätt och riktigt, men det är det inte alltid. Tur man blivit mer erfaren och klokare sedan dess.
  • Anonym (Mamma­)
    Sun 11 Oct 2020 09:16
    #54
    Anonym (Förlegad kvinnosyn) skrev 2020-10-11 03:46:09 följande:
    Alltså det är frågan om det verkligen är omtanke som ligger i grunden och inte kvinnohat med rötter i 1800-talet. På 1800-talet formades synen inom vården på kvinnan som psykiskt instabil och alllmänt defekt. Precis allting som hade med fertilitet, graviditet, amning, menstruation osv ansågs som sjukdomar som behövde granskas och bedömas av läkare. Samtidigt växte medelklassen fram och medelklasskvinnornas uppgift var både att vara ?goda? hemmafruar men också att ge sig ut i samhället och uppfostra alla andra dåliga kvinnor. Det trycktes en massa skrifter som i detalj instruerade dessa kvinnor i hur de skulle både bete sig hemma och hur de skulle uppfostra de dåliga kvinnorna ute i samhället. Det är också nu som sjuksköterskeyrket växer fram med Florence Nightingale först i London att starta sin första utbildning. I Sverige tidigt 1900-tal i precis samma anda.

    Social omsorg från samhällets sida på 1800-talet handlade ju också om att dubbelbestraffa arbetarklasskvinnor som dels knappt fick någon lön vilket både arbetarmän och en massa olika tänkare med inflytande såg till, ofta tvingades in i prostitution och sedan behandlades som statens egendom med mycket kränkande behandling.

    Jag tycker inte att det verkar som att samhället idag är så himla annorlunda i sin attityd till kvinnor och barn, för det första behandlas inte kvinnor som att de har några modersinstinkter att lita på utan alla ska fostras och detaljinstrueras i de mest basala ting. Förlossningsvården behandlas inte heller som att politiker och samhället har några högre tankar om kvinnor och barn. Osv.

    Tittar man på var alla institutioner har sina rötter och vilken kvinnosyn som lärdes ut på den tiden och hur det ser ut i praktiken idag så anser jag att det märks var rötterna är.
    Tack för att du berättade! Det finns så mycket man inte tänker på, och jag har nog mest tänkt utifrån min egen världsbild i nuet utan att ta in det historiska perspektivet.
  • Anonym (Mamma­)
    Sun 11 Oct 2020 09:20
    #57
    Anonym (Förlegad kvinnosyn) skrev 2020-10-11 09:17:59 följande:
    Nej och historieundervisningen man fick på gymnasiet handlade bara om manlig, politisk historia i princip. Enstaka inslag om ?kvinnorörelsen? men ingen fördjupning alls.
    Kvinnorörelsen? Den togs inte i med tång. Möjligen att man nämnde när kvinnor fick rösträtt i Sverige, men inte mer än så.
  • Anonym (Mamma­)
    Sun 11 Oct 2020 11:55
    #66
    Jemp skrev 2020-10-11 11:12:17 följande:
    Deras jobb är bla att komma med råd kring potträning, jo.
    Att ge råd ja, men inte skuldbelägga de föräldrar som inte gör exakt som bvc förespråkar. Det finns ganska många saker där föräldrar måste kunna göra lite som de känner för, saker som inte har negativ påverkan på barnets utveckling beroende på vad man gör, och då måste bvc också uttrycka sig på ett sådant sätt att man känner att det är sagt i välmening och inte att man är världens sämsta föräldrar om man väljer att göra det som är bäst i ens egen familj.
  • Anonym (Mamma­)
    Mon 12 Oct 2020 16:57
    #76
    Jemp skrev 2020-10-12 13:15:46 följande:
    Anonym (Förvirrad) skrev 2020-10-11 13:45:32 följande:

    Nej, det är det inte. Är någon nöjd med sin metod så är inte deras uppgift att komma och lägga sig i.


    Jo. Det står i deras uppdrag och handboken finns att hitta på internet.

    Nej jag menar inte att de ska "förbjuda" föräldrarna att göra på sitt sätt, men de ska prata potträning och nämna när det är/anses vara dags att börja.
    Vad kallas handboken? Jag vill gärna läsa den själv, både av egenintresse och för att se vad de egentligen ska gå igenom. Det kanske står något där om föräldrarnas mående också som några tagit upp i tråden.
    Jemp skrev 2020-10-12 16:12:32 följande:
    Ja jag håller med dig i stort. Har ingen erfarenhet av att föra journal, däremot funderar jag över om de kan ha andra riktlinjer just för att de ska hålla koll på psykisk hälsa. Men det vet jag inte.

    Jag har inte alls skrivit att andras upplevelser inte är sanna, i så fall får du läsa om. Däremot är vi nog flera som ser ett behov av att väga upp paniken i tråden kring att man inte kan lita på bvc eller får "visa sig svag" eftersom det rakt motverkar syftet och för att visa att det finns positiva erfarenheter också.

    Handlar förresten i mitt fall inte om en sköterska utan snarare 10.
    Jag tror att vi alla förstår att vi pratar om individer, och att det så klart finns jättebra sköterskor också, men själv skulle jag inte våga chansa på om det är en sådan jag har framför mig eller om jag har en nitisk överspänd överanmälande "barnens räddare" jag har att göra med, inte innan man märker själv hur människan är och resonerar. En person med väldigt rigida uppfattningar om hur saker "ska" vara skickar varningsklockor i mistlursomfång, i det läget är allt "bra" om man pratar med den och man nickar och ler, oavsett om hela huset skulle ha brunnit ner till grunden samma morgon. Lite draget till sin spets men du förstår nog poängen.
  • Anonym (Mamma­)
    Mon 12 Oct 2020 18:05
    #81
    Jemp skrev 2020-10-12 17:43:09 följande:
    www.rikshandboken-bhv.se/
    Tack! :)
  • Anonym (Mamma­)
    Thu 15 Oct 2020 16:43
    #85
    Anonym (Lollo) skrev 2020-10-15 14:43:26 följande:

    Men alltså... BVC är väl ändå inte så galna?

    Jag är alltid helt ärlig med min kontakt där. Har bipolär sjukdom och ångestpeoblematik i bagaget och det enda MVC och BVC gjort är hjälpt och varit förstående. Jag är så glad att de finns, om jag någon gång skulle brista i mitt föräldraskap. Jag är så glad att de finns för andras barn och även för föräldrarna.

    Om ni känner er granskade och ifrågasatta av dem så kanske det är dags att ni börjar syna er själva och ert föräldraskap. Svälj stoltheten och våga ta hjälp!


    "Tack" för att du skuldbelägger alla oss som har haft negativa upplevelser av bvc. Vi är ändå väldigt många som har liknande upplevelser, konstigt att vi alla i så fall skulle vara så dåliga föräldrar. Det känns väldigt ofräscht att se ner på andra när man själv öppet sitter och erkänner att man har problem, det där sista stycket hade du gärna kunnat utelämna!
Svar på tråden Bvc...