• Anonym (Förvi­rrad)
    Fri 9 Oct 2020 23:55
    2989 visningar
    97 svar
    97
    2989

    Bvc...

    För några veckor sen skulle jag till BVC på ettårskontroll med mitt yngsta barn och hade även med mig min 2,5 åring. Dagen hade varit ganska tung och barnen kaosat rätt duktigt, så jag var rätt trött och irriterad när vi väl kom fram dit. Jag förklarade för sköterskan som vi brukar ha att vi haft en dålig dag och att jag var rätt less. Detta var tydligen ett stort misstag. Nu har det här blivit en grej. Det har gjorts tre olika journalanteckningar i mitt barns journal om att jag "lät irriterad" och bvc sköterskan har sagt att honska ringa min barnmorska (jag är gravid) av oklar anledning. Är det inte väldigt överdrivet? Alla är väl irriterade på sina barn ibland? Varför gör bvc en så stor grej av det?

    Ska tilläggas att det inte varit några såna här grejer förut. Jag har väl kunnat säga att jag är trött och att det är mycket med två småbarnån gång, men det är väl inte heller så ovanligt.

  • Svar på tråden Bvc...
  • Anonym (Förvi­rrad) Trådstartaren
    Sat 10 Oct 2020 14:48
    #8

    Tack för alla svar!

    Den dagen jag var där visste hon inte att jag var gravid, var i typ vecka 6 då. Det kom fram senare när hon ringde för att boka in en tid för vaccination, det var då hon nämnde att hon skulle ringa min bm. Så det här handlar inte om att vi ska få tre barn på ca 3 år.

    Vår förra sköterska var aldrig såhär hysterisk, men hon slutade och vi fick den här nya som jag inte alls förstår mig på. Sen fattar jag inte, om de nu är oroliga över våra barn på bvc, varför de inte kan säga det direkt till oss utan måste göra 3 separata anteckningar om att "modern lät lite irriterad"/"hade irriterad ton" gällande ett och samma tillfälle. Ja, jag var irriterad, för det stora barnet skrek så mycket så jag inte hörde vad läkaren sa under kontrollen. Och de hade båda hållt på och skrikit och röjt i 2,5h innan dess.

    Min man vill att vi byter bvc och det ska vi nog göra. Förtroendet på det här stället känns förbrukat. Och nej, jag svarar aldrig ärligt på deras frågor om hur jag mår igen.

  • Anonym (Förvi­rrad) Trådstartaren
    Sat 10 Oct 2020 16:36
    #10
    +2
    ttr skrev 2020-10-10 16:11:22 följande:

    Hur mår du att du inte vill avslöja det för din sköterska?


    Ja, alltså om man är trött eller irriterad nån dag. Om det ska göras en sån höna av en fjäder är det ju bäst att bara hålla tyst.
  • Anonym (Förvi­rrad) Trådstartaren
    Sat 10 Oct 2020 17:07
    #13
    Anonym (Förlegad kvinnosyn) skrev 2020-10-10 16:58:12 följande:

    Och isåfall försvinner nyttan med BVC. Meningen är att man ska kunna vara ärlig och avslappnad och kunna lita på att sköterskorna förstår mänskligt samspel och kan skilja normala företeelser från destruktiva.


    Jag håller med.
  • Anonym (Förvi­rrad) Trådstartaren
    Sat 10 Oct 2020 18:48
    #17
    viseversa skrev 2020-10-10 17:21:44 följande:

    därför jag aldrig berättar saker som detta för bvc. Jag går dit för att vaccinera mina barn thats it. Ler och ser glad ut sen går jag därifrån.


    Önskar att jag hade vetat bättre.
  • Anonym (Förvi­rrad) Trådstartaren
    Sat 10 Oct 2020 19:09
    #19
    Anonym (Sanna) skrev 2020-10-10 19:00:00 följande:

    Är heller ALDRIG ärlig med BVC om hur jag mår och hur barnen kan vara... Sminkar mig lite extra, badar barnen noggrannt, och klistrar på ett härligt leende tills jag stänger dörren och går därifrån. Nickar och tar emot alla 'goda' (ofta totalt utdaterade) råd, låter barnen få sina vacciner osv. Men att BVC är dörren på glänt till soc.anmälan gör att jag ALDRIG skulle berätta om jag exempelvis inte fått sova mer än 2-3 timmar/dygn i några veckor, eller att barnen går igenom någon krävande fas och det suger musten ur mig osv. Sånt tar jag med vänner, familj och min man!

    Har TVÅ vänner som blivit orosanmälda när de fått förlossningsdepressioner. Som om inte det vore jobbigt nog i sig... Och nej, bebisarna for INTE illa, deras fäder tog föräldraledigt så fruarna fick vila o.s.v. Men orosanmälning i det läget kan nog snarare förvärra depressionen (och givetvis blev det inga vidare utredningar efter första samtal med soc - men ändå).


    Var det pga dessa vänner som du haft det förhållningssättet till bvc? Känner att vi kanske varit lite naiva här. De sa ju att man kunde vända sig till dem om man behövde stöd osv. Hade ingen aning om att de skulle bli så galna av att man en gång varit lite irriterad på barnen. Det värsta jag hört var att de hetsat vänner över att deras barn legat under tillväxtkurvor, så har inte fattat att folk sätter upp nån fasad.
  • Anonym (Förvi­rrad) Trådstartaren
    Sat 10 Oct 2020 19:26
    #22
    Jemp skrev 2020-10-10 19:20:17 följande:

    Vad säger att hon vill "sätta dit" dig? Bvc har även ansvar för föräldrarnas hälsa.


    Alltså jag vet inte, men jag känner att två samtal och tre separata anteckningar i journalen om att jag vid ett tillfälle var lite irriterad är snudd på hysteriskt. Det var inte så att jag skrek på barnen eller något sånt. Jag sa bara att jag var less och hade tydligen en irriterade ton när ena barnet skrek.

    Som det står i ts, så undrade jag varför de håller på såhär.
  • Anonym (Förvi­rrad) Trådstartaren
    Sat 10 Oct 2020 19:28
    #23
    Anonym (Sanna) skrev 2020-10-10 19:16:06 följande:

    De fick barn efter mig, så det kom inte därifrån. Mer att jag fick en otroligt dålig vibb från sköterskan när första kommit och vi inte fått amningen att funka (idag vet vi att det berodde på otroligt kort tung och läppband), och jag var ledsen över det och det märktes. Kände mig omedelbart dömd, och efter lite googlande när jag sedan kommit hem därifrån bestämde jag mig för att vara Världens Bästa och Mest Felfria Mamma Någonsin på BVC.


    Ah, okej. Vi hade en bra sköterska första året. Väldigt jordnära och lugn, det var aldrig nå dömanden eller så. Men hon bytte jobb tyvärr. Och nu byter väl vi bvc.
  • Anonym (Förvi­rrad) Trådstartaren
    Sat 10 Oct 2020 20:04
    #28
    Anonym (Mamma) skrev 2020-10-10 19:58:02 följande:

    Du skulle kunna försöka ta reda på var er sköterska tog vägen och söka till samma bvc!


    Ja det hade ju varit nåt, men hennes nya bvc ligger tyvärr jättelångt bort, så det går inte.
  • Anonym (Förvi­rrad) Trådstartaren
    Sat 10 Oct 2020 20:09
    #30
    Anonym (Mamma) skrev 2020-10-10 20:00:40 följande:

    Ja, all denna stress och hets, jag förstår inte! Vår sköterska är dessutom lite svag och hispig i sig självt så hennes egen oro försöker hon ofta skyffla över på mig/oss vuxna också. Sist fick jag minsann bannor från både sköterska och läkare för att vi fortfarande samsover med vår treåring, så ska det minsann inte vara nämligen, på tok för gammal för sånt! Eller så tycker man som jag att ett barn ska få det de mår bäst av och är mest trygga med. Det är ju inte som att vi kommer samsova tills det är dags att flytta hemifrån.


    Men gud, vad de lägger sig i. Jag fick flera gånger "förslaget" att sätta mitt äldsta barn i förskola när det var 1 år, fast vi inte ville att barnen skulle börja innan de var närmare 2år. Fattade inte varför de skulle lägga sig i sånt ens.
Svar på tråden Bvc...