• Anonym (Hmm)
    Sat 17 Oct 2020 12:43
    1366 visningar
    85 svar
    85
    1366

    Varför gifter sig folk?

    jrockyracoon skrev 2020-10-17 12:38:54 följande:
    Jag tycker du har en poäng, Litenmenhård!

    Idag gifter sig många enbart för kärlek. Varför ska det nödvändigtvis bli juridiska konsekvenser för den sakens skull?

    Och varför ska de som är sambos få sämre juridiska förmåner än de som är gifta? Det är som att lagstiftaren försöker premiera giftermål framför samboskap.

    Det skulle kunna göras om så att sambolagarna eller giftemålsregleringen kan väljas via avtal. Blir man sambo eller gifter sig skulle man t.ex. kunna välja att innefattas av "sambolagen", "giftemålsreglering" eller ingetdera. Det skulle kunna vara så enkelt att man får välja mellan tre olika kryssrutor vid anmälan.

    Svaret på varför detta inte har införts är antagligen av historiska skäl. Historiskt har det varit viktigt att premiera giftermål eftersom det har ansetts vara syndigt att leva tillsammans med någon utan att vara gifta. Det lever kvar i vår lagstiftning, trots att skammen av att leva tillsammans ogifta inte längre existerar.
    Ett bra svar! Att arvsrätt och dylikt skall definieras efter vilken civilstatus man innehar är också i mina ögon underligt. Särskilj de två sakerna och låt arvsbiten definieras på sidan om. Sambo, särbo, gift, skiljd, skit samma. Du väljer på annat sätt vem som skall få ärva vad.
Svar på tråden Varför gifter sig folk?