• BeautifulLiz

    Min sambo har lånat pengar i smyg

    "


    Hur påverkas du om din partner eller sambo har skulder?

    Om den du är gift eller sambo med har skulder hos oss, anses hen äga det som finns i er gemensamma bostad. Det betyder att vi kan utmäta allt som finns i ert gemensamma hem ? om du inte kan bevisa att det är ditt.


    Om du bor ihop med någon som har skulder tar du inte över den personens skulder. Men skulderna kan ändå påverka din ekonomi, eftersom din inkomst och dina kostnader är en del av hushållets. När vi beräknar vilket belopp vi kan utmäta av din partners eller sambos lön, ingår därför dina uppgifter i beräkningen.


    Om ni äger en fastighet tillsammans kan vi besluta att din partners eller sambos andel i fastigheten ska utmätas. Det vanliga är då att hela fastigheten säljs och att du får pengarna som kommer från din andel."

    Källa: kronofogden.se/Utmatning2.html

  • BeautifulLiz
    Frontline skrev 2020-10-17 10:55:09 följande:

    Vi var tillsammans i 1 månad innan vi bestämde oss för gemensam ekonomi.
    Nu har vi varit tillsammans i 17 år och har 3 barn samt bor i hus och har aldrig varit oense om pengar.
    Min fru sa upp sig från sitt jobb och flyttade 30 mil till mig och hade ingen inkomst första tiden, idag har jag dubbelt så mycket i inkomst som henne men alla pengar in är gemensamma..


    Jag har varit sambo i åtta år och har, och kommer alltid att ha, min egen ekonomi. Jag vill på inga villkor ha gemensam.

    Alla är olika, det är är rätt för dig behöver inte vara rätt för varken ts eller mig.
  • BeautifulLiz
    Studentpappa skrev 2020-10-17 12:03:30 följande:
    Alltså att börja ha gemensam ekonomi med en lånetorsk låter ungefär lika smart som att skjuta sig i foten. Att ha gemensam ekonomi går väldigt bra om man har liknande synsätt på pengar och hur de hanteras. Där tror jag det finns en viss diskreptans för ts och sambon.

    Svågerns ex gömde räkningar överallt när dom bodde tillsammans, pengar från föreningars försäljningar försvann. En total katastrof helt enkelt, hade han öppnat sin plånbok på vid gavel för henne hade ju han suttit i skiten idag.
    Precis så.

    Jag och sambon har båda bra koll på våra ekonomier, dock prioriterar vi väldigt olika och har egna intressen som kostar.

    Att jag skulle behöva fråga sambon om jag kan boka en resa t ex, när jag jobbar heltid och spar relativt mycket till just resor, nej det vore otänkbart.

    Jag halvsnålar i vardagen för att kunna unna mig lyxen att resa ett par gånger om året, sambon är inte i närheten så intresserad av utlandsresor men lägger gärna pengar på sin "herrklubb" som har ganska kostsamma äventyr då och då.
    Att han skulle behöva fråga mig om t ex en kryssing, en vinprovarkväll eller vad det nu kan tänkas vara, känns för mig totalt galet.

    Fast sen kan det kanske var annorlunda om man startar från noll båda två. Vi träffades i 40-årslåldern och hade inte jämvikt i våra tillgångar, plus att jag har barn sedan innan och inte han.
  • BeautifulLiz
    Studentpappa skrev 2020-10-17 14:33:43 följande:
    Vi har gemensam ekonomi men hade det inte från början utan började med det när barnen kom. Vi har dock egna pengar att göra vad vi vill med, men att boka en resa utan att diskutera med den andre är det ingen som gör hos oss ändå oavsett hur vi lägger upp ekonomin. Det är inte ett särskilt funktionellt sätt att hantera en familj i min värld.
    Mina barn är vuxna och självgående.
    Så jag kan åka när jag vill utan att behöva rådgöra med partnern.
Svar på tråden Min sambo har lånat pengar i smyg