Forum Allmän debatt - Känsliga rummet
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Luktar parfymfritt inte bra?

  Lör 17 okt 15:44 Läst 0 gånger Totalt 44 svar
  Anonym (Nästa­n parfym­fri)
  Visa endast
  Lör 17 okt 15:44

  Läste på ett annat forum att människor som använder parfymfria tvålar, krämer, tvättmedel etc inte luktar så gott. Personen skrev att det är inte så att dom luktar illa förutsatt att dom tvättar sig och har rena kläder förstås men att dom har en något unken människodoft över sig. Tycker du att det stämmer?

  Själv har jag svårt för parfym för att jag får migrän av det och använder parfymfritt förutom min duschcreme, mitt balsam och själva parfymen men många dagar har jag inte ens parfym på mig och doften av duschcremen och balsamets sitter ju inte kvar mer än fem minuter. Mitt tvättmedel har ibland parfym men det doftar så svagt så det märker man inte om man inte trycker näsan i tröjan.

  Behöver jag oroa mig för att jag inte doftar fräscht nu?

 • Anonym (Japp)
  Visa endast
  Sön 18 okt 13:31 #21

  Människan utsöndrar mängder med smuts, oljor, vätska mm dagligen. Våra kläder tar upp mycket av detta. Även sängkläderna. Använder vi samma kläder, eller inte tvättar de ordentligt så luktar vi.

  Våra naturliga dofter luktar inte gott i den bemärkelsen. Människans dofter är smuts och bakterier och diverse rester från alla möjliga produkter.

  Jag arbetar i en klinisk miljö. Det är strikt förbjudet med dofter. Jag vet precis hur en människa utan några tillsatta dofter luktar, och det är inte gott! INGEN luktar gott i sig själv.

 • Anonym (parfy­m är sexigt­)
  Visa endast
  Sön 18 okt 13:39 #22
  Anonym (Nono) skrev 2020-10-18 12:52:39 följande:

  Fast om man har en ?unken människodoft? går det ju inte att dölja med parfym, det blir ju bara dubbelt äckligt. Då måste man ju använda typ en hel parfymflaska.

  När folk inte luktar gott är det ofta deras kläder som tvättats/torkats på fel sätt så att det blir lite surt, alternativt att de har mögel hemma, då luktar de gammal garderob ungefär

  Sa till en på jobbet en gång som alltid luktade unket, att ni har nog mögel hemma, han tog mig på orden och tog dit någon som kollade, och mycket riktigt, de fick sanera.


  Unkenhet kan absolut vara hemmadoften som satt sig. Många hem luktar en fadd doft eller mögel, och kläder som du skriver kan lukta förfärligt ibland efter tvätt, särskilt vissa tyger.
  Men den stanken jag pratar om som vissa människor har kommer från hudens körtlar och hårbotten. Vissa luktar hårbotten trots att de har nytvättat hår eller ganska snart efter och luktar runt hårsäckarna kring skägget t ex och i ansiktet. Dessa har nog ofta en fetare hud som utsöndrar mer. Sedan kan urinen  och könsdoft vara väldigt olika i olika åldrar, och stadier beroende på hormonstatus osv. Även svettlukt varierar hos olika folkgrupper beroende på vad de ätit, stresshormoner osv. Jag kan själv lukta apa bara några minuter efter dusch om jag tex är nervös inför nåt. Har det då satt sig i tyget är det kört resten av dagen även om jag är aldrig så ren. Människor luktar väldigt olika och vissa har en god kroppsdoft i sig själv som man uppskattar så länge man är kär i en person. Men fort känslor svalnar kan man känna den tydligt och kanske inte gillar den längre.
 • Sön 18 okt 13:45 #23

  Pga allergi och eksem använder jag bara parfymerad duschtvål, den sköljs ju av och orsakar inga problem. Min hudkräm är Fenuril från apoteket, tvättmedel och sköljmedel är parfymfritt. Ingen har då klagat på varken kläder eller kroppslukt. 
  Om kläderna luktar unket beror det på att de inte kunnat torka tillräckligt fort eller att tvättmaskinen behöver rengöras. Jag kör med en påse citronsyra om jag tycker det börjar lukta konstigt om kläderna. 

 • Anonym (Nästa­n parfym­fri) Trådstartaren
  Visa endast
  Sön 18 okt 15:20 #24

  Det är kul att läsa vad ni tycker.

  Självklart är det äckligt med människor som inte sköter hygienen eller tvättar sina kläder tillräckligt ofta och såna människor luktar verkligen inte gott det håller jag med om. Men där skulle nog inte parfym hjälpa ändå misstänker jag utan bara göra saken värre. Nu på vintern märker man ofta i affärer också att många inte verkar tvätta sina jackor nånsin för man kan känna att jackan luktar vidrigt när personen går förbi. Kräks Jag tvättar mina jackor en gång i månaden förutsatt att jag inte känner att den luktar illa eller har fläckar innan dess.

  Det jag främst tänkte på med min ts var inte folk som inte sköter hygien och tvätt utan jag tänkte på dom som är renliga av sig men använder mycket parfymfritt och om dom har dåligt lukt också?

  Mitt hårbotten fixar inte parfym i schampot för då kliar det något kopiöst men balsamet kan ha doft. Parfymerad hudkräm får jag migrän av inom ett par timmar så det kan jag inte ha även om jag skulle vilja. Deon är oparfymerad för att inte krocka med parfymen för som ett par av er har skrivit så finns det väl inget värre än när folk har blandat 5-6 olika dofter i sin hygienrutin. Jag inbillar mig att tvål med parfym och sen en parfym räcker för att dofta gott men blev osäker när jag läste vad andra skrev på det andra forumet så det är kul att läsa era åsikter också.

 • Anonym (Mild)
  Visa endast
  Sön 18 okt 15:31 #25

  Du kan kanske använda en mild dusch crème, mild roll on.
  Vanlig parfym doftar alldeles för mycket för min del 

 • Sön 18 okt 21:24 #26

  Jag vet inte hur du luktar men jag tycker tyvärr att kläder som tvättats med helt parfymfritt tvättmedel luktar lite sunkigt, särskilt om de får hängtorka.

  Du använder ju några parfymerade produkter, det räcker säkert.

 • Anonym (J)
  Visa endast
  Sön 18 okt 22:16 #27

  Jag använder parfymfritt tvättmedel, men har ättikavatten i sköljmedelsfacket. Gör stor skillnad!

  Använder även parfymfri duschkräm.

 • Anonym (Cissi­)
  Visa endast
  Mån 19 okt 04:26 #28
  Just Precis skrev 2020-10-18 21:24:33 följande:
  Jag vet inte hur du luktar men jag tycker tyvärr att kläder som tvättats med helt parfymfritt tvättmedel luktar lite sunkigt, särskilt om de får hängtorka. Du använder ju några parfymerade produkter, det räcker säkert.

  Om kläderna luktar sunkigt så är de ju inte rena. Där kan det snarare vara en fördel med oparfymerat, så att man tydligt märker att något är fel och att man måste ändra hur man använder och tvättar sina kläder.
 • Anonym (Nono)
  Visa endast
  Mån 19 okt 06:13 #29
  Just Precis skrev 2020-10-18 21:24:33 följande:

  Jag vet inte hur du luktar men jag tycker tyvärr att kläder som tvättats med helt parfymfritt tvättmedel luktar lite sunkigt, särskilt om de får hängtorka.

  Du använder ju några parfymerade produkter, det räcker säkert.


  Om kläderna luktar sunkigt efter tvätt behöver nog tvättmaskinen rengöras. Jag använder parfymfritt tvättmedel och min tvätt luktar rent och gott.

  Parfymdoft är inte lika med rent.
 • Mån 19 okt 09:14 #30

  Har för länge sedan börjat minska mängden parfymerade produkter som vi använder här hemma till fördel för oparfymerat. 
  De flesta parfymer och doftämnen är tillverkade av syntetiska ämnen som varken är bra för människa eller miljö. 
  Sköljmedel använder jag inte alls. Tycker att den artificella doft som det ger kläderna ofta är på tok för stark och rent av smått vämjelig. 
  Dessutom är sköljmedel en riktig miljöbov och parfymen i den ofta allergiframkallande. För en hel del material och plagg är sköljmedel dåligt då det bryter ned materialet. Elastan t.ex. Så varför vill man skölja sin tvätt i kemikalier när den är ren?
  Jag använder ättika i sköljmedelsfacket. Det är miljövänligt, neutraliserar eventuell dålig lukt, mjukar upp vattnet och håller tvättmaskinen fräsch. Vill man absolut ha doft så kan man tillsätta några droppar eterisk olja.

  Jag upplever sällan att jag stöter på människor som luktar för mycket "människa*. Däremot folk som luktar alldeles för mycket parfym stöter man på titt som tätt. Att dela hiss med någon som dränkt sig i parfym eller behöva sitta nära på bussen t.ex. ger mig huvudvärk. 
  Sköter man sin hygien så har jag svårt att se att dålig lukt ska vara ett problem. Även om man tvättar sig med parfymfria produkter. Sen kan man naturligtvis använda parfymerad deo och/eller parfym. Med måtta. Men man behöver ju inte överdriva och ha parfym i alla produkter man använder på kroppen. 

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll