• Anonym (Ts)
    Sat 17 Oct 2020 20:30
    3405 visningar
    154 svar
    -2
    154
    3405

    Äter ALLA barnfamiljer godis/chips/popcorn eller liknande fredag och lördag?

    Vi försöker vara restriktiva med sött och snacks så det inte drar iväg till att ätas för ofta. Vi äter mer sånt under lov och ledigheter och har därför förmedlat till barnen att vi inte äter det vanliga veckor. Framför allt vårt äldsta barn är rätt sockerberoende och ger man snacks en kväll så tjatas det nästa kväll osv. Det eskalerar snabbt.

    Vilket de oftast accepterar. Och vi är som sagt generösa med det under lov och tydliggör då att de kan äta sånt mer då just för att vi inte har det varenda helg.

    Men då och då är ändå temat väldigt surt ?alla andra får chips/godis på helgen?.

    Vad är sanningen?

    Gäller barn från kanske tioårsåldern och uppåt.

  • Svar på tråden Äter ALLA barnfamiljer godis/chips/popcorn eller liknande fredag och lördag?
  • Anonym (Ts) Trådstartaren
    Sat 17 Oct 2020 20:35
    #2
    -2
    Drottningen1970 skrev 2020-10-17 20:32:17 följande:

    99% gör nog det.

    Och allvarligt... lite popcorn, vad gör det?


    Problemet är att det eskalerar. Då ska det alltid vara popcorn och sen ökar det. Och det går inte att hoppa över för då blir det världens bråk.
  • Anonym (Ts) Trådstartaren
    Sat 17 Oct 2020 20:41
    #9
    -2
    Kexsmula skrev 2020-10-17 20:36:30 följande:

    Jag tror också att 99% gör det. På dig låter det som att barnens ?sockerberoende? inte är något beroende utan något du själv skapat genom att vara alltför restriktiv. Klart barnen vill hetsäta godis och snacks om de aldrig får göra det annars (utom på lov - vilket ju är helt befängt i mina öron).


    Fast vad är alltför restriktiv? Under sommarsemestern åt de nog glass eller chips eller sånt varje dag...

    Och vi tycker det är roligare och mysigare att kunna äta sånt ofta under semestern men om man då fortsätter resten av året blir det ju totalt sett massor.

    Vi äter grönsaksstavar med dipp, frukt och liknande.

    Sen vill ju barnen alltid sitta på sina rum med en skärm och äta det där. Det duger inte att sitta i soffan med oss. Utan de har ett ätberoende på det viset.

    (Typ om vi ser tv ihop och sen ser de på skärm i sitt rumvill de ha det ätbara när de sitter ensamma i sitt rum).
  • Anonym (Ts) Trådstartaren
    Sat 17 Oct 2020 20:44
    #10
    -2
    Anonym (Fredagsmys) skrev 2020-10-17 20:39:26 följande:

    Men varför kan ni inte ha tex lördagsgodis som rutin då? Att på lördagar så får man äta popcorn/chips/godis men bara då. Och att ni håller fast vid det. Får barnen det varje helg och inte bara på lov så kanske dom nöjer sig med det.


    För äter man lördagsgodis så ökar mängderna successivt (jag vet för exakt det hände mig som barn) och det blir lätt större och större mängder.

    Och eftersom vi själva undviker godis och chips ?under terminerna? men vill kunna unna oss mer under ledigheter så skulle ju barnen äta konstant om de även åt under alla helger.
  • Anonym (Ts) Trådstartaren
    Sat 17 Oct 2020 20:48
    #12
    -1
    Anonym (M) skrev 2020-10-17 20:44:57 följande:

    Här brukar det vara popcorn på fredagen och godis på lördagen. Helt ok tycker jag. Chips och läsk har vi däremot bara när det är fest (födelsedag eller liknande). 


    Varför är popcorn plus godis ok men inte chips eller läsk?

    Barnen dricker alltid saft eller lightläsk till middag på helgerna.
  • Anonym (Ts) Trådstartaren
    Sat 17 Oct 2020 21:01
    #18
    -1
    Anonym (Balans) skrev 2020-10-17 20:51:48 följande:
    Jag förstår inte - hur har ditt barn kunnat utveckla ett (vetenskapligt mycket tveksamt) beroende när hen inte får äta annat än på lov? 

    För övrigt tänker jag att man inte bör bry sig så mycket om vad "alla andra gör", utan köra på vad man i familjen tycker fungerar. Och när du skriver i ett sånt här forum ska du också tänka på att väldigt många människor blir provocerade av att det finns folk som inte förser sina barn med en öppen kran av godis, glass, saft och fikabröd. Det är ungefär lika provocerande som att det finns människor som inte lagar kött åt sina barn. Eller köper deras vagn och kläder på second hand.

    Sen har väldigt många vuxna också enorma personliga problem med sötsaker och snacks. Det är en lågintensiv besatthet, en trygghet som bara "måste finnas i skåpet" (detta oavsett hur mycket bråk och irritation eventuellt nallande ur det där skåpet än leder till). Personligen både äter jag snacks och ger mitt barn då och då. Jag har inga absoluta regler för när och när inte. Detta då jag/vi helt enkelt inte tror på absoluta regler, utan på måtta och balans (finns det går det alldeles utmärkt att säga "ja" ibland och "nej" ibland. Det måste inte vara konsekvent). Vi har t ex i enlighet med denna linje inga fasta bäddtider heller. Vilket tycks fungera bra, då barnet under sina år sovit bra i stort sett varje natt. 

    Men alla är olika, fungerar olika. Och om ni och era barn mår bra av det här - fortsätt. Skit i vad andra tycker. Men om ni inte mår bra av det - förändra. Det behöver faktiskt inte vara så mycket krångligare än så. 

    Och jag håller med andra här - lite popcorn finns det absolut ingen som dör av... (inte av lite chips eller godis en lördag kväll heller).
    För att man ju kan skapa ett beroende av typ snabba kolhydrater på många sätt. Genom att älska allt som typ vitt bröd, kakor, godis, chips, glass, allt som är sött och gott. Och inte gilla sånt som är i den andra skalan. Det är ju samma med många vuxna, vissa vill ha hamburgare och pommes en god lördagsmiddag medan för andra är en lyxmiddag skaldjur.  

    Barnen är beroende av ätandet, att stoppa något i munnen samtidigt som de sitter och ser på tv/skärm på kvällen. Och det beroendet har ju förstås vi (omedvetet) skapat. Förmodligen redan i början på förskoleåren genom att de alltid fick fruktbitar efter förskolan framför tv:n. 

    Och vi föräldrar har absolut ett sådant beteende som ju gått i arv till framför allt ena barnet. Vi älskar också snabba kolhydrater, smörgåsar, kakor, godis osv och kan lätt överäta. Men ett sätt för mig att hålla mina beteenden i schack är att undvika sånt helt "under terminerna", förutom om det är kalas eller något speciellt tillfälle så.  

    Och därför äter vi rätt nyttig mat normalt sett, ställer inte fram kakor och godis för ofta osv. Men det blir ju, idag åt de fikabröd på en aktivitet vi var på, förra helgen var vi bortresta och då fick de chips osv. Så det är inte nolltolerans. Men det sätt vi har försökt hitta en balans på. Men eftersom vi absolut inte pratar om vikt och sånt med barnen utan bara har det här mer övergripande beskrivningen av "vad kroppen mår bra av" så är det svårt att få barnen att förstå det långsiktiga vikten av att inte äta skräp varje dag. 

     
  • Anonym (Ts) Trådstartaren
    Sat 17 Oct 2020 21:05
    #20
    -1
    Anonym (Balans) skrev 2020-10-17 20:56:10 följande:
    Men alltså - här är ju grunden till ditt problem. Du tror att det som gällde för dig är en universell sanning. Det är ungefär som när folk tror att "Börjar man dricka alkohol blir det mer och mer". Så behöver det såklart inte vara. Och precis lika med godis. Det finns gott om folk som inte vräker i sig och/eller använder det som en drog för att dämpa oro - det måste du väl ändå ha märkt i ditt liv? Detta då just med tanke på att typ 99 procent äter varje helg. Tror du verklige  att alla de barnen har problem med beroende? 

    Jag tror att det är du/ni föräldrar som har problem med detta. Och det borde du/ni på något sätt bearbeta.
    Ja vi har ett problem med det. Och vi försöker bearbeta det genom att hitta ett sätt som ger balans i våra liv. 

    Det är ju så att vissa människor har lättare att utveckla alkoholism. Det är ju en genetisk risk som är högre hos vissa. Samma sak med ätberoenden och övervikt är ju en högre genetisk risk hos vissa. Och det måste man ju förhålla sig till. 

    I min värld är det oerhört elakt att låta sina barn äta sig till övervikt i unga år. Det är misshandel. Det vill jag absolut inte utsätta mina barn för. 

    Och skulle mitt ena barn få styra själv så vore det oboy varje dag, pommes varje dag, godis fredag och lördag och gärna köpa något på vägen hem från skolan osv och mängderna skulle successivt öka.  
  • Anonym (Ts) Trådstartaren
    Sat 17 Oct 2020 21:07
    #21
    -1
    Anonym (Balans) skrev 2020-10-17 21:01:12 följande:
    Personligen tycker jag också att det låter väldigt osunt att barnen går runt hela loven och käkar godis och snacks. Då är det ju betydligt sundare att köra en gång per vecka året runt. Problembeteenden kommer ju av att man överdoserar. Har man ett sunt förhållningssätt kan man både ha det och vara utan. 

    Men igen - jag tror ni har problem. Att du eller ni har ångest kring snacks, godis, ätande. Det brukar vara så, när sånt här blir en stor grej.

    Och jag menar inget illa med det. Oerhört vanligt. Men om det är så kan det vara bra att bli medveten om det. För den sortens ångest färgar ofta av sig på barnen.
    Vi är oerhört medvetna om det. Och försöker hitta sätt att hantera det på. Men säger inte att vi hittat det rätta eller det bästa sättet. Men vi har aktivt valt ett sätt. 
    Eftersom jag vet att jag åt mig till övervikt som ung genom stora mängder lördagsgodis, smörgåsar i för stor mängd med onyttiga pålägg osv. Trots bra vardagsmat i övrigt. 
  • Anonym (Ts) Trådstartaren
    Sat 17 Oct 2020 21:09
    #22
    -1
    Anonym (Fredagsmys) skrev 2020-10-17 20:53:51 följande:
    Ja det beror ju på hur man ser det. Bara för att man äter varje helg behöver man ju inte äta ett kg var. Och sen kanske glesa ut det lite under loven då så det blir mer jämnt fördelat över hela året? När jag var liten så fick vi äta godis som vanligt på lö trots att er var tex sommarlov. Däremot kunde vi få en glass eller en bulle till fikat mitt i veckan bara för att det var semester. Världen gick inte under för det och varken jag eller nåt av mina syskon var eller är överviktiga.

    Att de vill sitt på sina rum med och äta godis medan de kollar film eller pratar med kompisar eller vad dom nu gör är väl inte heller så konstigt? Att de skulle ha ett ätberoende bara därför låter lite väl drastiskt att säga. Jag tycker snarare det låter som att du drar på alldeles för stora växlar och gör det här till ett problem när det inte behöver vara det. Låt barnen äta godis/snacks en gång i veckan i begränsad mängd, tex 1-2 hg var och sen räcker det. Då får dom tjata bäst dom vill. Det finns värre saker än att få lite godis på lördagarna :)
    Det vi reagerar på är att om vi erbjuder något "gott" en lördag kväll vid en mysstund med oss så vill de gärna ha en mysstund med oss men vill ofta hellre spara det goda och sitta med egen skärm. Alltså de väljer att gå undan och äta ifred. Det känns inte för mig som ett helt sunt beteende. 

     
  • Anonym (Ts) Trådstartaren
    Sat 17 Oct 2020 22:01
    #33
    -1
    Kexsmula skrev 2020-10-17 21:14:38 följande:

    Vet du vad det kan bero på? Att de hellre vill äta när de gör något de tycker är roligt än att på nåt sätt sitta och tvångsmysa med godis hos er för att ni ska se på när de äter. Av inläggen du skriver förstår jag att du har något från din barndom och ett beteende DU behöver bearbeta, troligen med hjälp av någon form av terapi och kanske även psykofarmaka.

    Skriver detta i all välmening!


    ???? Rekommenderar du psykofarmaka?! Alltså oj vad icke trovärdig du blev.
Svar på tråden Äter ALLA barnfamiljer godis/chips/popcorn eller liknande fredag och lördag?