• Anonym (Ts)

    Äter ALLA barnfamiljer godis/chips/popcorn eller liknande fredag och lördag?

    Vi försöker vara restriktiva med sött och snacks så det inte drar iväg till att ätas för ofta. Vi äter mer sånt under lov och ledigheter och har därför förmedlat till barnen att vi inte äter det vanliga veckor. Framför allt vårt äldsta barn är rätt sockerberoende och ger man snacks en kväll så tjatas det nästa kväll osv. Det eskalerar snabbt.

    Vilket de oftast accepterar. Och vi är som sagt generösa med det under lov och tydliggör då att de kan äta sånt mer då just för att vi inte har det varenda helg.

    Men då och då är ändå temat väldigt surt ?alla andra får chips/godis på helgen?.

    Vad är sanningen?

    Gäller barn från kanske tioårsåldern och uppåt.

  • Svar på tråden Äter ALLA barnfamiljer godis/chips/popcorn eller liknande fredag och lördag?
  • nernu
    Anonym (Ts) skrev 2020-10-18 13:12:59 följande:

    Det är faktiskt inte ett problem för vi är ju jättetydliga med att det är det som gäller. Och vi förvarnar för det också. 

    Vi äter ju ofta godis ihop när vi väl köper det för då är det tex jul eller vi firar inledningen på ett lov med en bra film och godis eller liknande. Men de sitter gärna för sig också med godis. 


    Varför kan ni inte vara jättetydliga med att det är lördagar som gäller då? Vad är skillnaden menar du?
  • Anonym (Nanna)
    Anonym (Ts) skrev 2020-10-18 12:56:12 följande:

    Alltså ja det bottnar förstås hos oss för de har ärvt våra grundbeteenden. Jag kan utan problem, dock, låta bli det som finns hemma, jag väljer aktivt när och vad jag äter numera. Men min man har väldigt svårt att låta bli det som finns. Men vi har sällan godis mm i skåpen för när barnen får köpa godis så köper de ju bara det som de får äta den dagen. Däremot händer det ju ändå att det blir över, av olika skäl, och då är barnen som besatta på det godiset dagen efter... Våra barn får numera köpa 2 hg var när de handlar godis, vet inte om det är en rimlig mängd i mellanstadieåldern?

    Och ja, vi överäter ju lite under jul osv just för att vi tycker det är ok, när vi då inte ätit godis på flera månader. Men det är inte ett kg per dag för det men det blir godis eller annat snacks fler kvällar än annars. 


    Jag tänker att det är klokt av er att inte ha godis osv i skåpen om det är en svår lockelse för din man och barnen.

    Däremot tycker jag personligen att två hekto godis vid de tillfällen de får köpa är mycket. Våra barn får kanske max 50g godis när de äter. Jag tror att det är bättre att lära sig vara nöjd med en mindre mängd än att vänja sig vid att när de äter godis så är det alltid i större kvantiteter.
  • Tow2Mater
    Anonym (Ts) skrev 2020-10-18 14:16:13 följande:
    Det jag tycker är svårt att i vår familj är fredagskvällen är lika mysig som lördagskvällen. Vi äter god middag båda kvällarna och njuter av helgkänslan båda kvällsrna. Hur gör ni som bara äter något gott EN kväll, varför är det just den kvällen och inte båda?
    Det handlar väl om vad man vänjer sig vid att "njuta" av och hur man definierar dagarna; har man ett jobb man älskar kanske inte helgen är nåt speciellt som måste firas varje vecka, och ser man fram emot den kanske det är annat än just ätbart man fokuserar på.

    Hos oss blir det t ex ofta extra gräsklippning på just fredagar med en snabbmiddag via McDonalds for att hinna, och sen familjeutflykter och sport matcher som ska skiutsas till och spelas på lordagar som trottar ut, och fokus hinns inte läggas på vad som ska avnjutas via munnen bara for att det blir helg. (Det äts inte for att "fira" helger hos oss men vi äter dock ofta snacks och godis framfor TVn/datorn på kvällarna, vilket ju är ett annat beteede, som hos andra kanske ersätts av andra saker.)
  • Anonym (P)

    Alltså, det är barn vi pratar om här! Barn! Bara för att ni har störda ätbeteenden så behöver ni inte läxa upp era barn om hur man äter och inte. De är inte alls säkert att de får samma beteenden som er. Det är däremot troligt att de kommer ta skada av att ni är så restriktiva. Det mysigaste som finns är väll att snacksa på något framför tvn, en bok eller liknande. Ni låter som otroligt kontrollerande och det kommer slå bakut.

    Gör inte ett icke problem till ett problem. Skulle det visa sig att de börjar hetsäta 5 kg morotsstavar var per kväll så kan ni ju ta tag i problemet då. Herregud.

  • Mimosa86

    Våra barn får popcorn på fredagar och lördagsgodis på lördagen. De tjatar inte någon annan dag eftersom de vet vad som gäller. Dessutom har vi skärmfritt på vardagarna.

    Jag tycker detta är ett jättebra upplägg för att det också tar bort stigmat kring godis och snacks.

    Har man förbud som avviker från hur alla andra har det så finns ju risk att barnet revolterar på sikt.

    För mig som kämpat med stundtals undervikt och ett skadat tänk kring mat och träning så finns det inget viktigare än att mina tjejer ska växa upp med ett sunt och balanserat tänk kring mat som inte ska vara extremt åt något håll. Är det något jag vill kunna ge mina tjejer så är det att kunna gå in på ett café i framtiden och njuta av en stor smörig bulle utan dåligt samvete eller någon form av tanke på att det skulle vara onyttig och skadligt. Att äta bra för att kroppen mår bra av viss sorts mat men också kunna unna sig något jävligt onyttigt ibland för det mår man också bra av. Balans.

  • Tow2Mater
    Anonym (Fysan) skrev 2020-10-18 15:17:01 följande:

    Är det just popcorn som barnen gärna vill ha så är det faktiskt inte så ofantligt onyttigt. Här är en kanske inte helt vetenskaplig artikel men lite roande,

    www.expressen.se/amelia/halsa/sa-nyttiga-ar-popcorn-jamfort-med-en-morot-du-kommer-bli-forvanad/


    Ja popcorn är ju bara ren majs, jag undrar om de som inte äter popcorn inte äter majs som grönsak till maten heller.
  • mammabitch

    Alla har inte popcorn och godis på helgerna men vi och många andra har det och tycker att det fungerar bra. Endast baserat på barn och ungdomar i min omgivning verkar de som växt upp med förbud och strikta begränsningar runt "onyttigheter" vara de som när de blir äldre trycker två chipspåsar och en 200 g chokladkaka på en kväll...

  • Anonym (L)
    Tow2Mater skrev 2020-10-18 15:29:58 följande:
    Ja popcorn är ju bara ren majs, jag undrar om de som inte äter popcorn inte äter majs som grönsak till maten heller.
    Micropopcorn är det väldigt mkt tillsatser i. Men om man poppar i egen maskin eller på spisen så är det faktiskt nyttigt 
  • Anonym (111)

    Har du en ätstörning ts? Jag menar alltså inte att hoppa på dig utan en seriös undran om du har ett osundförhållanse till mat? Tycker sättet du resonerar på och rädslan att dina barn ska bli överviktig inte känns riktigt sund

    Att dom äter något gott en dag i veckan och får äta fritt över jul kommer inte att göra varken till eller från för dina barn. När det heller inte är sånt förbud kommer det inte vara värsta grejen runt jul heller att måsta trycka så mycket man bara hinner så länge det finns. Iaf ditt äldsta barn börjat ju dessutom vara så stor att hen börjar ha egna pengar och risken är ju då att hen lägger varenda öra den får och har på godis o sånt och då är risken att hen blir överviktig

Svar på tråden Äter ALLA barnfamiljer godis/chips/popcorn eller liknande fredag och lördag?