• Anonym (Ts)
    Sat 17 Oct 2020 20:30
    3428 visningar
    154 svar
    -2
    154
    3428

    Äter ALLA barnfamiljer godis/chips/popcorn eller liknande fredag och lördag?

    Vi försöker vara restriktiva med sött och snacks så det inte drar iväg till att ätas för ofta. Vi äter mer sånt under lov och ledigheter och har därför förmedlat till barnen att vi inte äter det vanliga veckor. Framför allt vårt äldsta barn är rätt sockerberoende och ger man snacks en kväll så tjatas det nästa kväll osv. Det eskalerar snabbt.

    Vilket de oftast accepterar. Och vi är som sagt generösa med det under lov och tydliggör då att de kan äta sånt mer då just för att vi inte har det varenda helg.

    Men då och då är ändå temat väldigt surt ?alla andra får chips/godis på helgen?.

    Vad är sanningen?

    Gäller barn från kanske tioårsåldern och uppåt.

  • Svar på tråden Äter ALLA barnfamiljer godis/chips/popcorn eller liknande fredag och lördag?
  • Anonym (Konst­igt)
    Sun 18 Oct 2020 09:22
    #61
    +1

    Det konstigaste i alltihop tycker jag är att ni släpper fritt vid ledighet och äter chips och glass varje dag. Varför gör ni så?

    För att svara på frågan hur andra gör så tror jag de flesta har något på helgen. Vi har inte lördagsgodis då det blir mycket nog ändå. Någon fika där och varje helg umgås vi med vänner och då är det också alltid något. Och så köper vi godis ibland. Skulle däremot inte gå med på glass varje dag för att det är lov.

  • Anonym (Konst­igt)
    Sun 18 Oct 2020 09:31
    #62

    Och det beror helt på vad man har för barn. Jag är själv galet sockerberoende, barnen är det inte. Värsta perioden på året för mig är jul. Så mycket tillgång. Hur jag än försöker trillar jag dit och det accelererar när det blir varje dag och så blir det avgiftning efter nyår.

    Så är du själv sockerberoende förstår jag inte varje dag på lov grejen.

  • Anonym (Sanna­)
    Sun 18 Oct 2020 09:51
    #63

    Såhär var det för mig:

    Min mamma var (troligen) "lätt ätstörd" när jag var barn och ung. Hon har alltid haft bra ämnesomsättning och legat på gränsen för undervikt, men var alltid EXTREMT strikt med att vi inte skulle äta sött för ofta. Pappa hängde med på hennes sätt (även han normalviktig, och båda kommer från normalviktiga familjer - jag har verkligen inte en enda överviktig person i min släkt...). Vi hade det alltså ungefär som ni: betydligt slappare på loven, och sedan jättestrikt under terminerna.

    Resultat:

    SÅ FORT jag och brorsan fick chansen VRÄKTE vi i oss. Om vi var på kalas, då var vi de där ungarna som tryckte i sig. Hemma hos vänner med vettigt förhållningssätt hade vi SÅ svårt att ta en rimlig mängd o.s.v. Så fort jag fick egna pengar - OJ vad jag proppade i mig sött, snabbmat, chips o.s.v. Utvecklade sedan bulimi i tonåren. Troligen delvis p.g.a. mammas ångest kring dessa bitar, blandat med att vi fick lära oss om kalorier etc. i 6an. Och ärligt talat TS tror jag att det är exakt något sånt här ni håller på och leder era barn in i.

    Idag har jag ett sunt förhållningssätt till mat och sött. I vår familj äter vi inte sött under veckorna, om det inte är något särskilt, men vi har alltid lördagsgott på just lördag. Då delar vi alla på popcorn, och alla får en liten skål godis. Så turas vi om att välja en lördagsfilm vi ser tillsammans - men vill man hellre vara för sig själv är det såklart också okej (jag förstår inte din aversion mot detta).

  • Anonym (Fysan­)
    Sun 18 Oct 2020 10:02
    #64
    Anonym (M) skrev 2020-10-17 22:14:04 följande:

    För att vi tycker att man kan välja något som inte är så nyttigt, men man kan inte äta allt. Och då har vi valt popcorn och godis (en gång i veckan), men valt bort chips och läsk. Kunde väl lika gärna varit tvärtom antar jag, men det är ju en smaksak. 


    Inte alls likvärdigt. Chips är mycket onyttigare än popcorn. Popcorn innehåller ett visst mått fibrer utöver snabba kolhydrater och fett. Chips innehåller mycket mer fett, ofta tillsatser samt att det bildas giftiga ämnen vid friteringen. Vissa chips innehåller dessutom ganska mycket socker. Saltet är enligt den senaste forskningen troligtvis inte ändra skadligt för barn och unga, det är när man börjar bli gammal och få högt blodtryck som man bör vara försiktig med salt. Eftersom det här är familjeliv så ja med riktigt små barn bör man också vara försiktig med salt.

    Näringsmässigt är det nog ingen större skillnad på gelegodis och läsk men det går mycket snabbare att dricka ett glas läsk eller saft än att äta motsvarande mängd godis. Därför är det lätt att få i sig mycket mer socker med saft eller läsk.
  • Anonym (L)
    Sun 18 Oct 2020 10:20
    #65
    +1
    Anonym (Anna28) skrev 2020-10-18 09:12:36 följande:

    Nej, nej, nej skulle aldrig ge mitt barn godis, läsk eller chips. Det innehåller bara tomma kalorier och är inte hälsosamt alls. Att folk ger det till sina barn skrämmer mig för det är rena rama barnmisshandeln att göra det.

    Vi äter nyttigt och sund och mitt barn är glad.



    Bara för att något inte är nyttigt så är det inte farligt att äta ibland. Man kan leva nyttigt och ändå äta socker 1-2 gånger i veckan.. kalorier är inte farligt heller om man bara rör på sig.. Om du överdriver och aldrig låter barnen äta en viss sorts livsmedel så kan det ge andra problem däremot......
  • Anonym (Fysan­)
    Sun 18 Oct 2020 10:27
    #66

    Jag har tvåäggstvillingar och de har fått samma uppfostran och blivit erbjuden likadan mat och godsaker. Den ena är en godisråtta som inte verkar ha något stopp när det gäller sötsaker, den andra äter sällan upp allt sitt lördagsgodis. Det är inte så att barn är oskrivna blad som man formar hur man vill, man föds med väldigt olika förutsättningar.

    Jag tror att det är viktigt att skapa goda vanor och värderingar kring mat och hälsa när barnen är små men tyvärr så går det inte att sudda ut ett medfött sockersug, det handlar om att lära sig att hantera det.

  • Sun 18 Oct 2020 10:28
    #67
    +1

    Vad är syftet med att låta dem frossa på lov (uppkommer inte samma problem då? Hur löser ni dem då?) Istället för att lära måttlighet året om?

  • Sun 18 Oct 2020 10:35
    #68
    Anonym (Ts) skrev 2020-10-17 20:30:39 följande:

    Vi försöker vara restriktiva med sött och snacks så det inte drar iväg till att ätas för ofta. Vi äter mer sånt under lov och ledigheter och har därför förmedlat till barnen att vi inte äter det vanliga veckor. Framför allt vårt äldsta barn är rätt sockerberoende och ger man snacks en kväll så tjatas det nästa kväll osv. Det eskalerar snabbt.

    Vilket de oftast accepterar. Och vi är som sagt generösa med det under lov och tydliggör då att de kan äta sånt mer då just för att vi inte har det varenda helg.

    Men då och då är ändå temat väldigt surt ?alla andra får chips/godis på helgen?.

    Vad är sanningen?

    Gäller barn från kanske tioårsåldern och uppåt.


    Mina barn kan få snacks på fredagarna och lördagsgodis på lördagarna.
    De tjatar inte om godis under veckorna då de vet att de inte får godis då.
    De kan få fika ibland och glass på varma sommardagar eller om de är sjuka t ex.
    Att det eskalerade för dig som barn innebär ju inte att det är likadant för alla andra.
    Men får de aldrig äta godis på helgerna så är det inte så konstigt om det eskalerar när de får göra det på loven.
  • Sun 18 Oct 2020 10:40
    #69
    +1

    I den stund barnen börjar röra sig utanför hemmet på egen hand så äter de godis och snacks om de vill och då är det ju bra om man lärt dem vad "lagom" är. Att vara stenhård och säga NEJ till söta och salta onyttigheter kanske inte är det bästa? Minns när vi hade en godisskål framme (ja det kunde vi ha fast barnen var små) så kom det ett grannbarn och svepte i sig alltihop! HENNES mamma var rigid vill jag lova. En gång gav jag mina barn pannkakor när det inte var "lunchtid" (vi kunde göra så vid enstaka tillfällen) och hennes dotter ville också ha och då sa jag att hon fick gå hem och fråga mamma! Efter fem minuter kommer mamman tågande och spänner ögonen i mig och frågar....-"Är det lunch eller middag"?

  • Sun 18 Oct 2020 10:55
    #70
    +1
    Anonym (Ts) skrev 2020-10-17 20:44:08 följande:

    För äter man lördagsgodis så ökar mängderna successivt (jag vet för exakt det hände mig som barn) och det blir lätt större och större mängder.

    Och eftersom vi själva undviker godis och chips ?under terminerna? men vill kunna unna oss mer under ledigheter så skulle ju barnen äta konstant om de även åt under alla helger.


    Jag har svårt det här du förstår med att det skulle eskalera, det bestämmer ju ni som föräldrar. De lär sig fort hur mycket godis man får ta eller hur ofta man äter snacks. Det har aldrig varit något tjat med våra barn.
Svar på tråden Äter ALLA barnfamiljer godis/chips/popcorn eller liknande fredag och lördag?