• Alana

    Ni som behöver tvätta håret varje dag

    Jag hade samma problem i många år och jag var så innerligt trött på att tvätta håret varje dag, jag förstår precis hur du har det! I många år lekte jag med tanken att bara raka av mig allt hår och bli av med problemet. Innan jag berättar hur jag löste problemet för min egen del så vill jag bara säga en sak. 

    Jag är själv kvällsdushare, det har jag varit i åtminstone 15 års tid, och jag förstår inte varför du måste låta håret torka innan du går och lägger dig? Är du kortklippt? När jag hade långt hår gick jag alltid från duschen och direkt ner i sängen nämligen, funkar kanon. Ligg bara inte på håret så att det torkar och ser konstigt ut dagen efter. Det torkar och är torrt till dagen efter och man slipper klä på sig efter duschen. 

    Jag provade tidigare en del saker för att försöka få mitt hår mindre fett. Bland annat så körde jag balsammetoden väldigt strikt i nästan ett års tid utan resultat. Men efter det har jag även provat och varvat andra metoder som är snällare mot håret (noo poo) och sägs kunna hjälpa mot fett hår som; bikarbonat, äppelcidervinäger, äggtvättar, rågmjölstvättar, aleppotvål, handduksmetoden, microfiberdukar, svinhårsborste och självklart har jag även försökt att dra ut på tvättarna, allt utan resultat. 

    Något annat som jag provat är att inte tvätta håret alls, det gick som längst i 3 veckor. Sebum only kallas det på engelska, man masserar hårbotten och borstar med svinhårsborste samt med fingrar för att fördela sebumet i håret. Mitt hår blev fett ända ner i längderna långt ner på ryggen, skitäckligt var det. Jag stod inte ut.

    En annan sak som jag flera gånger hittat när jag sökt runt på nätet är WO (Water Only), att man bara tvättar håret med vatten alltså. Gjorde en del försök med det också men mitt hår var lika flottigt efter en tvätt som det var innan. Men jag var så sugen på att få det att fungera, slippa spendera pengar på hårprodukter, sicken lyx! 

    Jag fortsatte iaf att följa grupper på facebook om WO. En dag så postade en tjej i en sådan grupp en film om sig själv där hon visade sin resa om hur hon rakade av sig sitt långa fina hårsvall och sen lät håret växa ut. Hon slog om till Water Only i samband med att hon rakade av sig håret och lät håret vänja sig vid det, och det funkade för henne. 

    Jag har tidigare läst att det är lättare att vänja av håret från shampoo om man har kort hår. Jag började på allvarligt fundera på att raka av mig allt mitt eget hår precis så som tjejen i videon jag sett. Det var i april i år. Coronapandemin hade precis nått Sverige och jag förlorade mitt extrajobb och mina studier övergick till distansstudier. Social distansering hade införts och jag insåg att jag inte behövde träffa en endaste människa på flera månader om jag inte ville. Jag kände att det var nu eller aldrig, jag hade aldrig vågat raka av mig håret om jag var tvungen att visa upp mig sådär i början. 

    Jag drog ut på det i två veckor och sedan bara gjorde jag det. Rakade av mig håret. Jag som aldrig haft kortare hår än till axelhöjd. Det var skräckblandad förtjusning.  Första veckorna var jobbiga då det var så extremt lite hår och jag inte passade i det, jag gick runt med mössa när jag vistades utomhus.

    Jag bestämde mig för att tvätta håret en gång i veckan i samband med att jag rakade av mig håret. De första veckorna var håret väldigt flottigt. Det kändes flottigt, men det syntes inte. Men sedan gick det över. Håret slutade kännas flottigt. Det var en befrielse. Såhär i efterhand är jag väldigt glad att jag gjorde det.

    Jag vet inte om du ser det som en möjlighet att göra likadant själv, men jag kan iaf rekommendera att prova det. Det är så skönt att slippa ta hand om håret så som jag brukade. Sparar så mycket tid, arbete och pengar.
Svar på tråden Ni som behöver tvätta håret varje dag