Forum Allmän debatt - Känsliga rummet
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Har tackat nnej till alla inbjudningar, nu behöver de hjälp med bilen för att slippa lämna in på service... Utnytjad?

  Lör 17 okt 21:31 Läst 0 gånger Totalt 20 svar
  Anonym (Fd vän?)
  Visa endast
  Lör 17 okt 21:31

  I 6 år var vi vänner och gjorde mycket ihop.

  Sedan skaffade han flickvän, då var också allt okej, de fick barn, och då slutade allt.

  De är de som vi brukar fira midsommar/nyår/halloween med varje år.

  Han har varit utbränd, och sjukskriven för det.

  När vi frågar om de vill komma på en kopp kaffe då är hon så krasslig att hon orkar inte, sedan så mötte vi hans son och en kompis i våran by som spelade pokemon och frågade vart hans föräldrar är, då var de hemma hos kompisen och åt middag.

  Det är flera gånger som vi inte duger, speciellt nu under coronan, då har vi träffats max 3 gånger...

  Skriver man något på msn så f år man kanske tillbaks ett svar som typ "oj hade missat"...

  Nu i alla fall har deras bil gått sönder och de skickade ett sms och undrade om han kunde komma och låna garaget en dag eller två... Och det betyder att min sambo måste vara med och hjälpa till för han kan inte så mycket.

  Är det fel av mig att känna oss utnytjade, ci duger inte att umgås med, men att hjälpa till att fixa bilen, då går det....

  Vad hade ni sagt?

 • Lör 17 okt 21:34 #1

  Vad jag hade sagt... nej! Jag skulle köra med samma medicin, massa olika ursäkter.

 • Anonym (Sara)
  Visa endast
  Lör 17 okt 21:38 #2 +1

  Men säg bara nej? Du måste inte komma med nån anledning eller motivering. Säg bara ?nej, det går inte? och så är det inte mer med det.

 • Anonym (Nix)
  Visa endast
  Lör 17 okt 21:40 #3

  Det man inte vill säger man nej till. Hur enkelt som helst.

 • Anonym (Ghost­)
  Visa endast
  Lör 17 okt 22:06 #4

  Kort sammanfattning: Du/ni verkar inte förstå det där med att familjen blir viktigare än vännen när man hamnar där, hur lite ork och tid man egentligen har. Av någon anledning (kanske just den anledningen) så gillar hon/de inte dig/er så umgänget har tunnats ut, de ljuger till o med för er om att inte kunna umgås, och nu tror de att de ska valsa in i ert garage och få hjälp? Aldrig.

  Ni gör som ni vill, antingen säger ni nej till hela rasket eller, om ni känner att ni ändå inte har behov av garaget just den helgen så kan ni väl låta killen meka på där, men din sambo ska inte hjälpa till. Oavsett vad det gäller så är han upptagen. Själv skulle jag ha sagt blankt nej. Den där "vänskapen" håller på att rinna ut i sanden, om man ens kan kalla den det eftersom de ljuger för er.

 • Lör 17 okt 22:42 #5

  Säg nej. Svårare än så är det inte.

 • Anonym (Herre­gud)
  Visa endast
  Lör 17 okt 22:45 #6

  Men vänta lite nu. De har gått barn. Han är/har varit sjukskriven för utbrändhet. Och ni har ändå setts tre gånger under en pandemi. Känns som att du kräver ganska mycket, eller? Om du inte vill låna ut garaget, säg nej liksom. Herregud.

 • Lör 17 okt 23:11 #7

  Självklart nej.

 • Lör 17 okt 23:19 #8

  Tre sätt att se det:

  1. Ni har setts tre gånger under pandemitiden vilket jag personligen tycker är ganska mycket. Men då ser jag framför mig hur mitt liv ser ut med heltidsjobb, barn, aktiviteter, hus, trädgård, bilar och övrig familj och vänner. Med det sagt är tre gånger bra.

  2. De har undvikit er och dragit ner på umgänget rejält. Neddragningen har skett genom dåliga ursäkter och de har inte hjälpt vänskapen genom att vara ärliga och raka mot er.

  3. De har haft så pass mycket i sin familj att de fått sätta umgänge och vänner på paus. Det kan mycket väl finnas saker som hänt som de inte har velat dela med er eller andra. De har då trott att ni inte märker något och hoppas att få komma tillbaka till gemenskapen och umgänget när de mår bra igen.

  Antingen är det de som utnyttjar och är dryga och oförskämda eller är det ni som inte är lyhörda och ser mellan raderna hos era (fd?) vänner.

  Nu har jag aldrig haft vänner som ens har frågat om de får låna mitt garage men gå på magkänslan. Om det känns ok att låna ut garaget så gör det men innan ni gör det så se över situationen en extra gång.

  Låt er inte utnyttjas, era vänner kan lämna in sin bil på verkstaden som de flesta andra som nu saknar garage och kunskap.


  Ingen kan få dig att känna dig mindre värd utan ditt samtycke. Eleanor Roosevelt
 • Anonym (S)
  Visa endast
  Sön 18 okt 07:04 #9

  Jag tänker rent spontant att ha middagsbjudning 3 gånger med samma par under ett halvårär ganska mycket. Särskillt om man också har andra vänner som man umgås på det sättet med (och barn). Så har lite svårt att se det som undvikande.

  Men det kanske är något annat i beteendet som inte framgåri ts som du reagerae på.

  Gällande garaget så anser jag att din sambo säger ja om hen känner för att hjälpa till och nej annars. Ytterliggare ett alternativ är att säga ja till utlån av garage men vara tydlig med att man inte hinner hjälpa till.

  Men av din beskrivning kan jag inte se att ni är utnyttjade.

 • Anonym (ooo)
  Visa endast
  Sön 18 okt 07:32 #10

  Jag tycker du överdriver lite TS, nåt slag sårat ego? Har du egna barn eller inte? Om du har det vet du att när man får barn förändras mycket och du skriver ju själv att när de fick barn blev det annorlunda. Är detta den enda vän du har? 

  Jag har varit sjukskriven för utbrändhet  så jag vet att man knappt orkar prata i telefonen en gång, inte ens med folk man egentligen saknar och verkligen vill träffa, men det kanske inte går, helt enkelt. 

  Att de tackat nej och kanske småljugit om anledningen, det är ju trist men antagligen är det något hos dig som gjort att de inte klarade av att säga sanningen - eller hos dem själva - att de vill undvika konflikter och diskussion? Kanske lite av båda sakerna. Man vill helst inte såra en vän, så klart. Att de tackar nej behöver ju inte betyda att de vill säga upp kontakten med dig, men att de inte orkar ses lika ofta som du skulle önska? 

  Jag tycker också att 3 ggr under coronan är mycket. Jag har träffat mina gamla föräldrar 2 gånger (utomhus, på avstånd), och ätit lunch med en kompis 1 gång, + en lunch med en yngre släkting en gång. I övrigt är vi bara hemma + jobbar. 

  Garaget då? Ja, du säger givetvis nej om du känner så. Om du nu, efter att ha läst svar i tråden tänker att du kanske tog i lite, så behöver det ändå inte betyda att du behöver låna ut garaget. Och det där med att hjälpa till OM de får låna garaget - det är helt upp till din sambo att säga ja eller nej i så fall. Men steg ett är att bestämma om ni ska säga ja eller nej till garaget. Och du - var i så fall oerhört tydliga med vad som gäller: inget garage, garage men ingen hjälp eller garage + hjälp, så att det inte blir mellan raderna, och motparten missförstår. 

  Men känns det bäst för dig så säg att du känt dig utnyttjad. 

 • Sön 18 okt 08:58 #11

  Oj, det låter som att du är inne i en medberoenderelation. Du har placerat så stora delar av dig själv och ditt värde i din kompis att du har svårt att skilja på var du slutar och var hon börjar.

  Ta tillbaka din investering och fundera på om inte du projicerar dina ouppfyllda förväntningar och ilska på mamman på din kompis. Det är så det troligen ser ut.

 • Sön 18 okt 09:14 #12

  Har ni själva barn? För jag tänker att när barnen kommer, ändras mycket, inte för att man vill utan för att det är så. Man har mindre tid. Man kanske väljer att umgås med barnens kompisars föräldrar för att bygga en relation till några som barnen tillbringar mycket tid med.

  Vi har barn, och "gamla" kompisar som vi sett mycket mycket mindre än vi vill för att tiden och orken inte finns. Plus att det är svårt att umgås med vänner som inte har barn eftersom de inte har samma förståelse för att barnen stör, behöver nattas om osv.

  Vi älskar våra vänner och hoppas kunna umgås med dem igen när barnen är större, och jag hoppas verkligen att de har mer tålamod än du och inser att livet är annorlunda med barn.

  Tre gånger under pandemin låter absolut inte som att din kompis glömt dig.

 • Anonym (Eva)
  Visa endast
  Sön 18 okt 09:20 #13

  Förutom familj och folk på jobbet har jag träffat två vänner en gång vardera från mars till september. Så att du bara har träffat din vän tre gånger under pandemin är inte lite.

  Jag har själv inte barn men jag förstår att mycket förändras när man får barn, andra prioriteringar görs. Det betyder inte att mina vänner med barn glömt bort mig, bara att vi inte kan ses lika spontant längre eller lika ofta. Det är därför det finns sms, messenger, zoom, skype etc.

  Om ni inte vill låna ut garaget, så är det okej att säga nej. Behövs heller ingen lång förklaring. Säg bara "nej" eller "nej, det passar inte så bra just nu".

 • Anonym (Fd vän?) Trådstartaren
  Visa endast
  Sön 18 okt 15:52 #14

  Ang att det är jobbigt att avar på en inbjudan, de är ju 2 i familjen.

  Ochde umgås med andra vänner lägger upp bilder på fb och så. För att komma till deras vänner så måste de åka förbi virat hus.

  Som att v8 frågade dem 8m de ville träffas på

  Dagen efter träffade fredagen, men då var hon så sjuk och hade hemarrest, dagen efter var de ho en annan kompis då min som mötte deras som i pokemonmatch.

  Och vi frågade extra vad nn gjorde nu då om hon var ensam hemma: nej hon är med oss här och äter mat...

  Vi kommer inte släppa honom fritt i garafet, han är på långa vägar inte kapabel till det...

 • Anonym (en kvinna­)
  Visa endast
  Sön 18 okt 16:30 #15
  Anonym (Fd vän?) skrev 2020-10-18 15:52:26 följande:

  Ang att det är jobbigt att avar på en inbjudan, de är ju 2 i familjen.

  Ochde umgås med andra vänner lägger upp bilder på fb och så. För att komma till deras vänner så måste de åka förbi virat hus.

  Som att v8 frågade dem 8m de ville träffas på

  Dagen efter träffade fredagen, men då var hon så sjuk och hade hemarrest, dagen efter var de ho en annan kompis då min som mötte deras som i pokemonmatch.

  Och vi frågade extra vad nn gjorde nu då om hon var ensam hemma: nej hon är med oss här och äter mat...

  Vi kommer inte släppa honom fritt i garafet, han är på långa vägar inte kapabel till det...


  Men hon kanske bara var dålig just den dagen?

  Jag kämpar just nu med en jobbig sjukdom som gör att jag mår väldigt olika, jag blir helt utslagen dagen efter om jag äter det minsta fel och därför kanske jag ena dagen kan både träna och städa och träffa folk (eftersom jag vet att vi hela tiden ligger back socialt och man vill ta vara på det när man orkar), men som idag har jag knappt kommit ur sängen före 11 och ligger bara på en soffa.
 • Anonym (K)
  Visa endast
  Sön 18 okt 22:24 #16

  Hade fimpat en sån kompis. Ge och ta.

 • Anonym (Nej)
  Visa endast
  Sön 18 okt 23:05 #17

  Meddela att "Nej, vill inte det". Du ska inte förklara varför du inte vill det.

  Klart. Slut.

 • Anonym (S)
  Visa endast
  Mån 19 okt 05:52 #18
  Anonym (Fd vän?) skrev 2020-10-18 15:52:26 följande:

  Ang att det är jobbigt att avar på en inbjudan, de är ju 2 i familjen.

  Ochde umgås med andra vänner lägger upp bilder på fb och så. För att komma till deras vänner så måste de åka förbi virat hus.

  Som att v8 frågade dem 8m de ville träffas på

  Dagen efter träffade fredagen, men då var hon så sjuk och hade hemarrest, dagen efter var de ho en annan kompis då min som mötte deras som i pokemonmatch.

  Och vi frågade extra vad nn gjorde nu då om hon var ensam hemma: nej hon är med oss här och äter mat...

  Vi kommer inte släppa honom fritt i garafet, han är på långa vägar inte kapabel till det...


  Om du upplever att de luras och kommer med dåliga ursäkter så är det ju jnte så trevligt. Men i coronatider håller man ju sig hemma även om man känner på morgonen att något kanske är på gång. På eftermiddagen kanske hon insåg att det var falskt alarm och kunde gå ut igen dan därpå, eller så hade hon något snanbt övergående som huvudvärk. Men kan ju också vara att hon skyller på sjukdom för att slippa säga nej på annat sätt. Är ju svårt att veta

  Jag förstår fortfarande inte riktigt i övrigt. Ja, de umgås med andra, men de umgås ju även med er. Vill du att de endast ska umgås med er? Är ju inte konstigt att man vill umgås med fler och att man vill bygga relationer med kompisars föräldrar.

  Jag tycker mer att det låter som att ni har olika förväntningar på er vänskap än att de skulle utnyttja er. Det där med att låna garaget kan ju pckså vara ett sätt att vilja umgås snarare än att utnyttja en tjänst för övrigt.

  Med det sagt. Om ni inte trivs med relationen som den är kan ni naturligtvis låta den rinna ut i sanden. Om din partner inte har tid eller lust att hängai garaget med vännen säger hen förstås nej till det. Det är inte fel på nåt sätt.
Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll