• Anonym (Hej)
    Sun 18 Oct 2020 09:15
    1073 visningar
    64 svar
    64
    1073

    Inbjudan till dop, hur prioriterar man?

    Hej

    Vi ska snart bjuda in till dop för vår dotter. I corona tider är detta knivigt. Vi funderar på hur vi ska göra och bjuder in till en allmän debatt. Vi funderar på att hålla det för våra närmaste, i kyrkan ska alla nära få vara välkomna men till fikat efteråt vill vi ha barnfritt för att min mormor och morfar och farmor ska kunna vara med på fikat. Då blir det min mans syskonbarn som inte blir välkomna och kompisars barn, för min bästa kompisar ska vara faddrar.

    Hur resonerar man kring corona och dop?

  • Svar på tråden Inbjudan till dop, hur prioriterar man?
  • Anonym (Rakt på sak)
    Sun 18 Oct 2020 19:18
    #31
    Anonym (Rakt på sak) skrev 2020-10-18 19:17:31 följande:
    Du får väldigt gärna ta fram några fakta som stöder ditt påstående att vuxna personer är mindre smittsamma än barn eller ungdomar! Jag påstår rakt av att du har helt fel i detta. Snarare har det ju sagts att barn är mindre smittsamma än äldre, vilket var en av orsakerna att man hållit skolor och förskolor öppna hittills.
    Eller rättare sagt, ditt påstående att vuxna inte ens ÄR smittsamma. Fram med sådana fakta är du snäll. Det skulle nog göra väldigt många förvånade, t ex anhöriga till alla de tusentals vuxna som avlidigt av corona.
  • Sun 18 Oct 2020 19:34
    #32

    Några får komma före dopet på fika och bågra efter, dopet får sändas via länk.

  • Anonym (Dop)
    Sun 18 Oct 2020 19:46
    #33
    -4 +1

    Vi hade dop för vårt barn för en liten tid sedan.

    Vi var ca 30 personer och hade fika efteråt inomhus.

    Ca 80% av de som var med jobbar inom sjukvården varav ett par på IVA. Ingen kände att det var olustigt att komma.

  • Anonym (föräl­der till två)
    Sun 18 Oct 2020 19:47
    #34
    Anonym (Hej) skrev 2020-10-18 19:00:53 följande:
    Det är nya rön nu som säger att det är så och nästan värst bland gymnasie ungdomar, och det är inte så populärt i min släkt att makens syskon har barn i den åldern.
    Jag trodde att dom var småbarn och därför inte förstod att hålla avstånd utan klängde på dom äldre.
    Gymnasieungdomar vet ju att hålla avstånd.
    Nej det är inte gymnasieungdomar som sprider smittan värst utan ungdomar mellan 20-30 år dvs på universitet och högskolor där man kommer ifrån hela landet och möts och där man då umgås med nya vänner. Dom lär känna nya vänner från hela landet. Gymnasie ungdomar sprider inte mer än andra grundskolebarn.

    Det gör säkert inget för gymnasieungdomarna att åka hem, dom kan ju träffa släkten andra gånger men som sagt dom är inte mer spridare än ni andra vuxna och är det ni, syskon och era föräldrar är det många som då kan smitta gammel mor och farföräldrarna.

    Vi bor i Stockholm och det är bland universitet studenter smittan sprids pga av att många flyttar in för studier och man vill lära känna nya vänner, gymnasieeleverna sprider inte smittan mer än andra.

    Men de äldre måste hålla avstånd till er alla andra om dom ska umgås hemma hos er, Jag förstår att dom vill komma men då får ni andra vuxna, ni och syskon och era föräldrar se till att avstånden verkligen följs.

    Har själv gamla släktningar och vi är väldigt försiktiga och träffar dom bara några i taget och aldrig många i ett rum.
    Antar att gammel mor och farföräldrarna är i 80 +.
  • Anonym (okej)
    Sun 18 Oct 2020 20:25
    #35
    +1

    Exakt varför ska det vara barnfritt? Barn är de säkraste individerna att umgås med. Bjud alla som ni önskar och sedan får var och en själv besluta vilka risker de vill ta. Erbjud gärna handsprit och se till så att de äldre kan hålla lite avstånd OM de så önskar. 

  • Anonym (Skydd­a riskgr­uppern­a)
    Sun 18 Oct 2020 22:07
    #36

    Oj, de som är i riskgrupp måste förstås skyddas och bör inte vara med på dopet. Möjligtvis att de kan vara med om allt hålls utomhus.

    I övrigt tycker jag att ni bör hålla dopet så litet som möjligt. Ni, faddrarna och prästen bör räcka. Dottern blir ju döpt oavsett om det är många som tittar på eller ej.

  • Anonym (K)
    Sun 18 Oct 2020 22:14
    #37

    Vänta tills det här är över?

  • Sun 18 Oct 2020 22:39
    #38

    Ett dop är fint men mest för familjen Ingen bryr sig riktigt förutom familjen såklart.
    Jag hade enbart bjudit in mina föräldrar och svärföräldrar- eftersom de kommer njuta mest av det. Mer än syskon och kusiner. Liksom pratar aldrig om sånt efteråt med syskonen men föräldrarna kan dra upp det :)

  • Sun 18 Oct 2020 22:41
    #39

    Det låter som att det är att träffa mor och farföräldrar. Ni behöver inte ha dop för det. Alt att ni alla är i kyrkan och sedan åker alla hem. Endast familjemedlemmar. Och vänner. Ni undanber gåvor.

  • Anonym (z)
    Mon 19 Oct 2020 01:52
    #40
    +4
    Anonym (Hej) skrev 2020-10-18 17:43:40 följande:

    Tack för era kommentarer. Verkar som att detta rör upp många känslor, det hade jag aldrig trott. Det är ju trots allt inte erat dop.

    Vi vill ha barnfritt för att mina mor och far föräldrar är rädda för smitta. Det blir bara min mans syskons barn som får åka hem, hans syskon får ju komma, syskonens barn har en far som de åker hem med. Så presenter får vi ju av syskonen då. Det är väl de som är närmast släkt till mina barn?


    Det är inte vårt dop men det är vår hälsa som riskeras genom samlingar som sprider smitta.
Svar på tråden Inbjudan till dop, hur prioriterar man?