• Sun 18 Oct 2020 20:36
    1651 visningar
    45 svar
    45
    1651

    Trött på att bli påhoppad av lösspringande hundar i skogen!

    annikasater skrev 2020-10-18 15:39:20 följande:

    Det låter ju sannerligen inte alls roligt, sett ur ditt perspektiv.

    Dock så förbehåller jag mig rätten att gå i min egen skog,

    med mina hundar okopplade under de tider på året då detta är lämpligt.

    Nu vet jag inte i vilken skog du gått, kanske menar du någon form utav motionsspår.

    I det fallet så förstår jag din irritation.


    Det är aldrig lämpligt om du inte kan hindra hunden att springa fram till/hoppa på förbipasserande.
  • Mon 19 Oct 2020 10:53
    #17
    Anonym (Hundägaren) skrev 2020-10-18 21:15:19 följande:

    Jag är ägare till en STOR men väldigt snäll blandrashund. Han älskar alla och har aldrig morrat i hela sitt liv. Han är fortfarande ung, under året, men större än en fullvuxen schäfer. När han ser andra hundar som ser lekglada ut så exploderar han i kopplet, och det har ju hänt att han slitit sig. Han har också jagat en och annan joggare för att dom ser så sjukt roliga ut. Det ha bla hänt när han varit nära mig och vi tränat inkallning eller spår, och så helt plötsligt dyker det upp en flåsande man i lycra precis vid oss och han tappar fokus. Att han är ung, glad och genomsnäll hjälper ju inte när han är stor som en normalstor svensk varg och ser ut som en också

    I vilket fall - jag förstår alla som blir arga och skäms massor. Men jag blir också lite trött när jag säger - han är ung, han är snäll, stå still så fångar jag in honom. Värst var väl mannen som ylade i falsett, hoppade på stället med sina lilla feta mops i famen och fick min hund att glädje skutta jättelänge, för att han ville hälsa på mopsen i famnen.

    Jag har ingen lösning heller. Min hund får nästan aldrig vara lös utom på inhängnat område, men visst tränar vi ibland utan koppel när jag tror vi är ensamma, visst händer det att han rymmer ut genom dörren, visst har han slitat sig för att han är så stark. Lär  hända igen.

    Själv retar jag ihjäl mig på alla lösspringande katter som kissar överallt, och på män i livskris som cyklar sönder min skog i jakten på snygg kropp att visa upp på Tinder, men det är ju jag det. Jag låter dom hållas ändå och tänker att även crazy-cat-women kollektivet och de deperata männen är värda ett gott liv där de får förverkliga sig själv. Som jag och min alldeles för stora,  glada, busiga och snälla hund  


    Som hundägare har du strikt ansvar för din hund. (Till skillnad från kattägare eller för den delen män som utnyttjar allemansrätten). Gå kurser, använd midjebälte, sluta ha den lös. Dessutom blir den ju belönad när den sticker.
  • Mon 19 Oct 2020 10:55
    #18
    annikasater skrev 2020-10-19 10:50:24 följande:

    Jag håller med om att hundar, lösa eller kopplade, inte skall hoppa på människor.

    Nu hoppar inte mina hundar, men eftersom de är djur så kan jag givetvis inte med gott samvete garantera detta till 100%.

    I Sverige har vi både allemansrätt och äganderätt,

    och dessa två får vi helt enkelt försöka samsas om.

    Därför har jag mina hundar lösa på min egen mark, men kopplade på mark som är allmän eller används utav allmänhet.


    Vi har också strikt hundägaransvar, vilket du inte slipper i egen skog. Vad i äganderätten påverkar det, menar du? Tvärtom gäller allemansrätten.
  • Tue 20 Oct 2020 17:42
    #34
    annikasater skrev 2020-10-19 14:04:26 följande:

    Absolut, på vilket sätt tänker du att detta är relevant i sammanhanget?

    Om min lösspringande hund går fram och nosar på ditt ben när vi är ute i min skog.

    Om min hund skulle tillfoga dig skada så hade jag givetvis varit ansvarig för detta, oavsett om incidenten sker på min mark eller ej.

    Vad jag menar är att jag i min egen skog förbehåller mig rätten att ha mina hundar lösa när vi vistas där.

    Detta skulle eventuellt kunna innebära att min hund närmar sig människor som vi möter och på sin höjd luktar på deras ben.

    Om jag ser personer närma sig så kopplar jag oftast hundarna, men som du säkert vet så är det inte omöjligt att man missar mötande personer på ex en stig.

    På allmän plats så skulle jag av respekt för andra människor aldrig tillåta mina hundar att närma sig, vare sig det är tillåtet att ha hunden lös eller ej.

    Hundägaransvarer gäller om hunden orsakar skada eller olägenhet.

    Vad "olägenhet" skulle kunna innebära blir ju en tolkningsfråga.

    Att en hund nosar på ditt ben i skogen när du uppehåller dig på privatägd mark skulle inte jag anse höra till den kategorin.


    Hundar som springer fram är definitivt en olägenhet för många (tex hundrädda eller de som själva har hund med sig). Om den hoppar ännu mer, både mtp rädsla och risk för förstörda kläder. I de förstnämnda fallen blir det ju dock inga skadeståndsföljder av.

    Det är just att "förbehålla mig rätten i min egen skog" du inte har någon laglig grund att göra. Du kan ha de lösa om du har kontroll över dem.
Svar på tråden Trött på att bli påhoppad av lösspringande hundar i skogen!