• Anonym (Klo)

    Hur mycket koll behöver man ha på små barn?

    Vår dotter är sex år. Vi bor i ett villaområde med breda gator, och bara trafik från de boende (ingen genomfartstrafik). Dottern får gå ensam hem till kompisarna som bor längre ner på samma gata. De får gå tillsammans till närmaste lekplatsen och till skolgården, men måste berätta för minst en förälder, så att någon vet var de är. Om de är tre som leker (vilket de ofta är) har vi bestämt att de inte först måste gå hem till alla tre hus, ett i taget, och be om lov. Vi föräldrar kan fråga varandra, och vi har mobilnummer till varandra så vi inte alltid behöver knalla bort för att fråga. Någon annan stans får hon inte gå ensam. Hon måste också säga till vilken av kompisarna hon går när hon går hemifrån. Det är inte alltid hon är kvar där när jag letar upp henne, dock. Ibland har hon fått hem till den andre istället.

  • Anonym (Klo)

    Kan lägga till att hon fick gå ensam hem från kompisen redan som knappt femåring, men då var hon rätt blyg och ville ofta att jag eller pappan skulle följa med dit för att kolla om kompisen ville leka. Husen ligger på samma sida gatan. Närmaste kompisen bor i huset bredvid, bästa kompisen fyra hus ner, också han på samma sida gatan.

    Vi har även en sjuåring med funktionsvariationer. Han kommer inte att få gå ensam på bra många år. Vi har staket runt tomten med grind, och en extra ringklocka på grinden så att syrran kommer in (hon når inte att öppna själv).

Svar på tråden Hur mycket koll behöver man ha på små barn?