• Bjoer

    Ni som har stulit någon annans man - säger inte samvetet någonting?

    Drottningen1970 skrev 2020-10-19 17:12:16 följande:
    Om man nu ÄR ett våp så finns ju ingen anledning att bli kränkt. Då är det ju bara sorgligt att du faktiskt kan identifiera dig med TS världsbild. De flesta män är dock fullt kapabla att fatta egna beslut.
    Det handlar inte om att inte kunna fatta beslut, det handlar om att man inte kan styra attraktion. Det är inte ett val att bli attraherad av någon.

    Folk pratar här som om människor skulle vara någon slags perfekt rationell varelse utan känslor, instinkter eller brister. Frestelser exiterar och vissa faller lättare för dem än andra. Om man aktivt går in för att förföra någon som är gift är man ett svin, oavsett om den är den andra som har lovat något.
  • Bjoer
    Anonym (Sara) skrev 2020-10-20 09:45:20 följande:
    Självklart är man ansvarig för sina egna handlingar.

    Men den som bryter mot ett löfte (den otrogne) får ju stå för att hen brutit löftet själv och kan inte skylla det på att någon annan var flirtig, manipulativ och annat som nämndes.

    Den som har en relation med en gift man eller kvinna är givetvis själv ansvarig för sitt val, men inte för den otrognes val. Man ansvarar var och en för sin egen handling.
    Alltså, ja och nej. Det beror ju på vem som är drivande och hur drivande den är. Klassiskt exempel är väl dörrknackande dammsugarförsäljare som säljer dammsugare för 40 tusen till pensionerade änklingar genom att charma dem. Dammsugare de absolut inte behöver och aldrig skulle köpt om inte försäljaren hade varit så påtryckande, charmig och manipulativ. Ja, de är ansvariga för sitt beslut men få skulle nog argumentera för att försäljaren inte har något delansvar alls.

    Samma gäller vid alla interaktioner människor emellan. Du kan påverka den andras beslut med olika metoder och vissa är mer lättpåverkade än andra. Är man drivande så anser jag att man är delansvarig för beslut den andra tar.
  • Bjoer
    Anonym (.) skrev 2020-10-20 11:14:51 följande:
    Det handlar om att fatta beslut. Man tar beslut att agera på sina känslor. Du gör det liksom lustmördaren.
    I bägge fallen kan  man med all rätt kräva att människan fattar vettiga beslut oavsett vad den känner.

    För annars är man slav under sina känslor och kan omöjligen ta ansvar för något så fort känslor är inblandade (och det är de i princip alltid).

    Den som flirtar med en upptagen må ha sviktande moral men den som faller för frestelsen är den som begår felet. Inte den som förför (den har ju bara följt sina känslor)...
    Alternativen är inte slav under sina känslor eller komplett rationell. Sanningen ligger där emellan nånstans.

    Om man har sviktande moral när man flörtar med någon upptagen så gör man fel. Det är det som sviktande moral innebär...
  • Bjoer
    fornminne skrev 2020-10-20 11:31:42 följande:

    Jämställer du otrogna män med skröpliga pensionärer som inte förstår bättre eller bara är glada över lite sällskap? Självklart kan alla falla för frestelser och alla kan bli manipulerade. Men det gäller ju i så fall älskarinnan också. Hon kanske inte kunde stå emot? Han var så snygg och charmig... Vem som manipulerar vem, och vem som är drivande, varierar ju.
    Ja, det varierar. Det är lite det som är poängen.
    Drottningen1970 skrev 2020-10-20 11:34:21 följande:
    Även om man attraheras av nån så är det ett val att agera på attraktionen eller inte. De flesta lär sig att inte agera på alla Impulser nån gång i femårsåldern...
    Gör de? Är det därför vi inte ser några otrohetsaffärer alls, inga spelmissbrukare, ingen som är beroende av rökning, ingen som impulsköper saker de egentligen inte behöver, ingen som blir överviktig för att de inte kan låta bli chipspåsen och ingen som gör dumma saker de får ångra senare. Kom igen nu, både du och jag vet att verkligheten inte fungerar så.
  • Bjoer
    Anonym (Sara) skrev 2020-10-20 11:58:58 följande:
    Jag tycker att det beror på sammanhang.

    Det är klart att det kan finnas något sammanhang där en gift man eller kvinna blir lurad/manipulerad till att vara otrogen (tex om man befinner sig i beroendeställning eller liknande) men i normalfallet är det inte så

    Jag tycker inte riktigt att jämförelsen håller på ett generellt plan.

    Så om vi inte diskuterar extremfall håller jag inte med om att en otrogen kan skylla på sin älskare/älskarinna för att hen är otrogen. Men visst kan det finnas sådana apecifika fall
    Jag menar inte heller att man kan skylla helt på den personen. Jag menar att om den är drivande har den ett delansvar för de negativa konsekvenserna för alla andra. Vissa är aldrig otrogna för att de har bra impulskontroll och vissa är aldrig otrogna för att de hade turen att aldrig hamna i en situation där det fanns något som lockade tillräckligt mycket. Det spelar ingen roll för personens partner och barn vilket av dessa ovan som gäller, i båda fallen är man trogen och livet flyter (förhoppningsvis) på lyckligt. Så om man medvetet utsätter någon för frestelser som man vet kan förstöra livet för inte bara den personen utan också dens familj, så är man absolut delansvarig. Notera, DEL-ansvarig.
  • Bjoer
    Anonym (Sara) skrev 2020-10-20 12:26:44 följande:
    Jag anser inte att en vanlig flirt med en vuxen frisk jämbörig person på något sätt kan kallas för manipulation.

    Menar du att alla människor som någon gång haft en partner har manipulerat denna?
    Jag håller med. Precis som det inte är manipulation att bjuda någon som bantar på chips. Men det kanske inte är så schysst.
  • Bjoer
    Anonym (Sara) skrev 2020-10-20 12:40:56 följande:
    Men om älsksren/älskrinnan inte ser det på det sättet då? Utan är helt övertygad om att partnern kommer bli mycket lyckligare av att lämna sin make/maka, och att även den bedragne kommer vinna på det hela i längden? Folk har ju en tendens att tolka situationer utifrån sitt eget perspektiv.

    Personligen skulle jag nog se mig själv som skyldig om jag var med i en aktivitet som bidrog yill att flera personer mådde dåligt eftersom det sku,le gå emot min personliga moral. Men det innebär inte att jag anser att den otrogne eller dennes partner (med rätta) kan påstå att det var jag som stal honom eller manipulerade honom. Han får vara helt och hållet ansvarig för det han gör. Så den typen av argument tycker jag blir jätteknäppa. För de argumenten säger inte att älskaren/älskarinnan är ansvariga för sina egna handlingar utan att hen tar en del av den otrognes ansvar och därmed förminskar dennes ansvar. Man blir alltså delansvarig för den andres svek. Och det håller jag inte med om.
    Jag ser inte riktigt hur ditt första stycke är en invändning mot ansvar? Eventuellt visar det snarare att alla otrohetsaffärer kanske inte är moraliskt fel, men det fråntar inte något ansvar från den som flirtar. Ansvaret för situationen är ju detsamma, däremot har situationen ändrats pga. andra omständigheter. Dvs, du är moraliskt delansvarig för ett gott utfall istället för ett dåligt. Men fortfarande delansvarig.

    Jag menar att det handlar om en skala från inget ansvar (man vet inte om att den andra ens var i ett förhållande) till delansvar (man flörtar aktivt med någon man vet är i ett förhållande) till helt ansvarig (extremfall av att ljuga och manipulera den andra till att dens partner är farlig/döljer "hemska" saker/själv är otrogen etc. för att få över personen på ens sida). Man kan inte bara säga att det är på ett visst sätt vid otrohetsaffärer, eller vad som helst för den delen, utan varje situation är unik och sanningen ligger oftast på en gråskala någonstans mellan extremerna.

    Jag vet inte, men det känns generellt vid sådana här diskussioner att det finns ett visst oförstående för att verkligheten är nyanserad och komplex.
  • Bjoer
    Anonym (sådär) skrev 2020-10-20 13:02:04 följande:
    Jag håller inte alls med, för när man flirtar så gör man det i ett syfte, det kan vara att locka personen till sex, ett förhållande eller helt enkelt för att man vill ha bekräftelse. Men i samtliga fall försöker man påverka personens känslor, tankar och agerande för att få det man själv vill ha.

    Att ställa fram chips gör man oftast inte i syfte att förmå någon att äta chips. Du tjänar inget själv på att den andra äter chipsen.
    Om syftet är öppet är det inte manipulation. Manipulation är när du gör något med ett dolt syfte.
    Anonym (Sara) skrev 2020-10-20 13:08:51 följande:
    Jag tänker (att så länge vi i te snackar extrem manipulation eller barn/vuxen osv) att en person aldrig kan vara ansvarig för någon annans handlingar.

    Om jag skulleha sex med en gift man (som exempel, jag har aldrig varit nåns älskarinna i verkligehten och skulle aldrig vata) är jag förstås ansvarig för min egen handling. Jag är ansvarig för att sätta mig själv j en sårbar sitiation och att agera på ett sätt som kan såra andra.

    Men jag är aldrig ansvrig för mannens otrohet, jag har inget delansvar för den. Den är han helt ansvarig för själv. Jag är definotivt inte ansvarig för att ha stilit en annan människa. Och jag är inte ansvarig för att ha manipulerat honom till att ta felatiga beslut. Sin egen otrohet får han stå för själv.
    Du är (del)ansvarig för att ha skapat situationen som leder till handlandet. Intressant här är t.ex. att gå till lagen för liknande situationer när det kommer till brott. Man kan dömas till medhjälp till brott när man själv inte begått handlingen. Lagen säger alltså att du har ett delansvar för gärningen även om du inte själv är den som utför den. Källa. (Intressant not från källan: "Ett nästintill obetydligt bidrag till ett brott räknas som medhjälp, se NJA 1963 s. 574 där en man dömdes för medhjälp till misshandel för att han höll gärningsmannens rock. Det ställs däremot som förutsättning även att hjälpen varit behövlig, se SOU 1996:185, s. 193.")
  • Bjoer
    Anonym (sådär) skrev 2020-10-20 14:02:59 följande:
    Nej det är det absolut inte, manipulation kan ske både öppet och fördolt. När någon försöker få dig att köpa något med hjälp av reklam då sker det öppet, men är fortfarande manipulation för det man gör är att man på det ena eller andra sättet försöker påverka ditt agerande.

    När du tröstar någon så kan även det ses som manipulation eftersom du försöker påverka personens humör. Och även det sker ju öppet.

    Fördold eller öppet beskriver snarare HUR manipulationen sker, inte om det är eller inte är manipulation. Manipulation i sig har ingen värdeladdning, manipulation kan ske i olika syften, av egoistiska skäl eller av välvilja. Det är bara ett namn på att försöka förmå andra människor att känna, tänka eller agera som man själv vill.
    Istället för att skriva om wikipediaartikeln nästan ordagrant borde du klicka på länken till psykologisk manipulation, vilket är det som jag antar de flesta här syftar på när de pratar om manipulation.

    sv.wikipedia.org/wiki/Psykologisk_manipulation
  • Bjoer
    Anonym (Sara) skrev 2020-10-20 17:11:20 följande:
    Kan du ge ett konkret exempel?

    Jag gissar att man blir skyldig till ett eget brott inte att den andre kan hävda minskat ansvar för sitt brott? (Om det inte handlar om grov manipulation, sånt förekommer ju också).
    Ett exempel var han som höll i rocken medan gärningsmannen misshandlade. Ett annat är att sitta med i en stulen bil (om man vet att den är stulen).

    Ja, det är ett eget brott och gärningsmannen får inte minskat straff. Tre som rånar en bank får inte en tredjedel av straffet var för att alla är ansvariga, de får alla fullt straff. Det är också lite det som är min poäng i vissa av mina inlägg. Ansvar är inte ett nollsummespel. Att man är delansvarig som älskare/inna betyder inte per automatik att den som är otrogen får minskat ansvar. Det beror, anser jag, som sagt på omständigheter och hur drivande partnerna har varit.
Svar på tråden Ni som har stulit någon annans man - säger inte samvetet någonting?