• Flash Gordon

    Vad tusan har hänt med svenska skrivkunskaper?

    Anonym (Undrande) skrev 2020-10-19 17:13:19 följande:
    I var och varannan text man läser så särskriver folk. Går ren inflation i detta. I artiklar skrivna av s k journalister kan man se felstavningar.

    Personligen tycker jag det är extremt pinsamt med vuxna människor som inte vet att man inte särskriver och det ska inte krävas ett rättstavningsprogram för att man ska ha en chans att få en text korrekt stavad. 

    Vad har hänt? Är det att man är van vid engelska och därför särskriver? Har svårt att tro att alla särskrivare kan skylla på detta. Är det dom inbyggda rättstavningens fel så folk är så vana att saker autokorrigeras att dom inte bryr sig om att kunna stava själva?

    Och sen vad gäller ungdomar och deras text när dom skriver för hand... Det ser ju för j*vligt ut i dom allra flesta fall. Jag har aldrig tyckt att jag har nån vidare tjusig handstil men ungdomarna slår man med hästlängder för dom textar ju allt och definitivt inte snyggt.
    Ja, engelska influenser. Plus ren lathet "Äh, man förstår vad som menas".

    Men att media publicerar texter med alla sorters skrivfel - det är oförlåtligt. Men de har dragit in på korrekturläsaren så då blir det som det blir.

    Och skrivstil? Ungarna får ju inte ens lära sig skriva med penna idag. Det är tangentbord som gäller. Klart det inte blir någon skrivstil då.
  • Flash Gordon
    Aniiee skrev 2020-10-19 19:41:16 följande:
    Liten annekdot, som kanske pekar på att det inte är nytt.

    När jag gick i 2an blev jag jätteledsen och sur på min lärare för hon vägrade rätta mina skrivfel. Hon förklarade för mamma och mig att hon inet fick rätta skrivfel för skolverket hade bestämt att det var viktigare att men förstod vad som menades än att det var rätt. Jag var alltså 8 år och ville lära mig skriva rätt men jag fick inte... Mamma rättade mina skriverier istället. Hur mycket det nu hjälpte. Idag är jag 35, så det är över 25 år sedan och så vitt jag märkt på min bror, som är lärare, och syskonbarn så är det fortfarande så, i alla fall på ideologisk nivå. Brorsan får till exempel inte rätta felstavningar, syftningsfel osv som hans elever gör, för han är inte språklärare. Rättsrkivning är kanske inte lika viktigt i matematik och naturämnen, eller något.
    Precis den attityden: "Äh,man förstår ju vad som menas".

    Klart att språket chanserar då.
  • Flash Gordon
    Anonym (Undrande) skrev 2020-10-19 22:21:43 följande:
    Skönt att det inte bara är jag som märker av förfallet.

    Vad gäller just skrivstil kan jag tycka det är väldigt ineffektivt att behöva lyfta pennan som man gör när man textar. Är det ingen som tänkt på det? Nån som förresten vet varför skrivstilen försvann från skolan?

    Det där med syftningsfel märkte jag av en hel del tidigare framför allt i uppgifter från barnens mattelärare. Det var helt omöjligt att veta exakt vad uppgiften gick ut på eftersom texten gick att tolka på flera olika sätt. Var grymt frustrerande.
    Att skriva med penna i allmänhet och att skriva skrivstil i synnerhet antas idag ta upp för mycket energi från barnets försök att lära sig stava rätt - vilket ju också går ... sådär.

     Det finns något i skolan som heter "att skriva sig till läsaning" (ASL) där knappandet på datorn ska ge texter som intresserar ungarna för att läsa - två olika moment i ett alltså. 

    Förr var det skrivträning, bokstav för bokstav och så var det läsning, kapitel för kapitel.

    ASL är en norsk metod som är på modet nu. Om 20 år kommer vi att titta tillbaka på den och fundera på vad f*n vi höll på med?

    Så här
    www.aftonbladet.se/relationer/a/p6BrGR/lar-sig-skriva-utan-penna
  • Flash Gordon
    Anonym (Någon) skrev 2020-10-20 01:34:11 följande:
    På tal om att skriva ordentligt.
    Vet inte vad som hände i texten ovan, blev visst dubbelt radavstånd och frågetecken istället för citationstecken.
    Blir så när man skriver i ett annat program och sedan kopierar in text i meddelanderutan. Vissa tecken blir då till frågetecken.
  • Flash Gordon
    Anonym (Love) skrev 2020-10-20 11:35:41 följande:

    Med det sagt. Det är så lätt att klaga på "dagens ungdom", men är det verkligen rättstavning och skrivstil som kommer vara relevant i deras vuxna liv? Inget av det kommer egentligen behövas, då man i princip aldrig skriver för hand, och det finns rättstavning i alla enheter man använder. 


    Det är här du går fel i tankarna.

    Vissa saker är eviga. Som förmågan att kunna stava och skriva korrekt. Med penna eller med tangentbord.

    Det spelar ingen roll hur många rättsavningsprogram du har på din dator om du inte själv kan avgöra när rättstavningsprogramet gör fel. För det gör det med jämna mellanrum.

    Till vardags ser jag precis samma sorts "digital slöhet" när de gäller sådant som beräkningar. Ungdomarna bara matar in siffror i en mjukvara och sedan säger de: "Titta!" när det kommer ut ett resultat i andra änden. Dock har de inte har en aning om vad resultatet egentligen betyder eller om det är rimligt.

    "Vadå, det kom ju ut ur datorn?!"

    Om du inte själv kan bedöma om stavningsprogramet gjort en rimlig justering av din text, eller om du inte kan bedöma om resultatet du fick från datorn är troligt - hur pass bra till ligger du då, all teknik till trots?

    En sådan grundläggande kunskap som att kunna stava rätt, utan hjälp, kommer aldrig att bli omodern.
  • Flash Gordon
    hammarhajen skrev 2020-10-20 18:29:04 följande:
    Bra skrivet! Skolan ska förbereda eleverna för ett yrkesliv och för högre studier. Inte många som skriver för hand på jobbet, skickar handskrivna brev eller skriver sin doktorsavhandling med kulspets...
    Högre studier?

    Finns ett UR-program om problemet.

    www.mynewsdesk.com/se/utbildningsradio/pressreleases/chefer-vaeljer-bort-unga-med-bristande-skrivfoermaaga-3029035

    Det är helt enkelt omöjligt att betygsätta uppsatsen för den är i praktiken oläsbar.
Svar på tråden Vad tusan har hänt med svenska skrivkunskaper?