• Wed 21 Oct 2020 20:04
    5921 visningar
    38 svar
    38
    5921

    Tonåring envisas med att prata engelska

    Vi har en sextonårig tjej hemma som envisas med att prata på engelska med oss och även med många av sina kompisar när de är på besök. Kompisarna brukar oftast spela med, men det märks på lång väg att de inte riktigt är bekväma med det.

    Vi har absolut inga problem med att prata engelska, en av oss har t.o.m bott i ett engelsktalande land samt att vi alltid har rest mycket. Så vi har vanan inne att prata engelska med andra ord. Det är dock oerhört obekvämt och det känns fruktansvärt krystat/löjligt att prata någonting annat än sitt eget modersmål när man befinner sig i sitt eget hemland. Särskilt när hela sällskapet delar samma modersmål.

    Vi har tagit upp problemet med henne förut, och vi har bett henne att prata svenska med oss och sina vänner om det inte finns någon särskild anledning till att prata på engelska. Det fungerar stundvis men hon glider snart tillbaka i sina gamla vanor och återgår till engelskan.

    Är det fler tonårsföräldrar som är i liknande situationer? Hur har ni löst det?

    Eller är det vi som helt enkelt överreagerar när vi känner oss obekväma, eller hur hade ni känt er i en liknande situation?

    Vi har aldrig hört talats om en tonåring som inte vill prata sitt eget språk.

    Ps! Hon bemästrar svenska utmärkt både i tal och skrift, så det är inte kunskapen som är problemet.

  • Svar på tråden Tonåring envisas med att prata engelska
  • Wed 21 Oct 2020 23:55
    #10
    Anonym (Jenny) skrev 2020-10-21 20:42:07 följande:

    Vi är en 2-språkig (eller 3 egentligen) familj och här hör det till vanligheterna att man får svar på ett annat språk än man frågade på. Ta det med ro! Säg att det är helt ok för henne att kommunicera på vilket språk hon kan lyckas göra sig förstådd på, så länge det är ok för er att svara på det språk ni vill.


    Då förstår jag att det faller sig mer naturligt såklart. Är familjen två-språklig så blir det kanske mindre besvärligt. I det här fallet är vi inte en flerspråkig familj vilket gör att det känna onaturligt och konstlat. Annars hade nog varit helt med dig.
  • Thu 22 Oct 2020 00:10
    #13
    lövet2 skrev 2020-10-21 21:14:50 följande:

    Min dotter pratade nästan bara engelska hemma, när hon kom i tonåren. Jag fattade inte varför, men så fick hon sin Asperger-diagnos och psykologen berättade att det inte var helt ovanligt. Det hör ofta till diagnosen att barnet pratar en annan dialekt eller t o m ett annat språk.

    Nu är hon 16 och har anpassat sig lite mer efter de sociala reglerna, men hon faller väldigt fort in i engelskan. Jag vill förresten tillägga att när hon var liten och inte kunde engelska alls, då talade hon stockholmska - fast hon är född och uppvuxen i Norrbotten ...


    Tack! Det finns diagnos inblandat och vi har såklart dragit den parallellen. Sedan får tonåringar märkliga idéer/uppfattningar ibland. I många fall är det svårt att veta var gränsen mellan diagnos och tonårig går, och vi utgår i regel alltid från att det är tonårsfasoner tills motsatsen är bevisad.

    När det handlar om högfungerande autism är gränsdragning ännu svårare. Hon vill inget hellre än att ?vara som alla andra? och vi vill därför alltid ge henne möjligheten att vara tonåring före sin diagnos. Det är även därför som jag ställde frågan så pass öppet utan att medvetet leda in på autism-spåret.

    Jag har personligen inte hört eller läst något om just autism och att använda andra språk, men det ligger nära tillhands nu när du säger det.

    Vi är inte ouppmärksamma på beteenden som kan härröra till diagnosen, men vi vill som sagt bemöta hennes vilja att vara som alla andra innan vi bemöter hennes olika ageranden som en del av diagnosen.

    Tack för att du delade med dig.
  • Thu 22 Oct 2020 00:24
    #14
    AndreaBD skrev 2020-10-22 00:07:14 följande:

    Jag har träffat flera ungdomar med Asperger som har gjort så. Hon har inte det eller? 


    Jo, så är faktiskt fallet. Vi har skäl att misstänka att beteendet grundar sig i diagnosen, men samtidigt är det lätt att avfärda dylika tilltag som rena tonårsfasoner. Det är en väldigt svår gränsdragning i vissa lägen.
Svar på tråden Tonåring envisas med att prata engelska