• Anonym (Sliti)

    Hur få bort usel chef?

    Jag har en dålig chef. Han skriker åt folk, förlöjligar, kör med härskartekniker mm. Många i arbetslaget har slutat kontakta honom när de har frågor utan kontaktar andra chefer istället. Frågar man honom får man nämligen inte sällan antingen ett idiotförklarande svar, ett goddag yxskaft-svar eller inget. När han upptäcker att vi gör så blir han sur och säger att vi MÅSTE gå genom honom. Men gör vi det stannar ju verksamheten!

    Har någon tips på hur man kan slippa en dålig chef? Vi skulle önska att han fick fortsätta med sina övriga arbetsuppgifter och helt bli av med chefsuppgifterna. Men företaget har ju inte obegränsat med pengar och det skulle ju innebära att det behöver anställas ytterligare en person, dessutom med chefslön. Svårgenomförbart. Dessutom skulle det innebära att vi måste lyfta frågan på allvar. Nästan alla som har gjort det tidigare har sedan valt att sluta. När någon på allvar kritiserar honom skriker och gormar han. Få orkar jobba kvar efter en sån grej.

    Det närmar sig långsamt pension, men vi orkar snart inte vänta längre.

    Vi jobbar inom ett specialistområde med få tjänster i landet. Det är med andra ord ingen enkel sak att byta jobb. Flera har trots det sagt upp sig varav några bytt till sk okvalificerade yrken eller arbetslöshet för att slippa honom.

    Vi jämför med andra arbetslag i företaget som har kompetensutveckling, givande möten och spännande planer för framtiden. I vårt arbetslag lägger vi istället energin på att hantera chefen och försöka få det att funka trots honom.

    Några tips på hur vi kan göra?

  • Svar på tråden Hur få bort usel chef?
  • Anonym (Ellen)

    En sådan chef påverkar ju hela arbetssituationen och arbetsmiljön, så ni bör definitivt ta en kontakt med HR.
    Även den psykosociala arbetsmiljön ska vara säker och utvärderas löpande, inte bara den fysiska. Och det är ett stort arbetsgivaransvar.
    Är ni med i facket tar ni givetvis frågan även med dem.
    Samt uppåt i organisationen. Finns det någon högre upp som ni skulle känna förtroende för? "Chefens chef" så att säga?

  • Anonym (eee)

    Givetvis tar ni upp detta högre upp som ni redan fått tips om. Det låter som om denne chef behöver handledning, om han ska kunna fortsätta att vara chef och då måste ju sakerna komma till kännedom. Eller får han inte vara chef längre, men oavsett måste saken undersökas. 

  • Anonym (Sliti)

    Tack för era svar!

    HR är vidtalat och känner till problemet. Chefen typ hatar HR, så jag antar att de pratat med honom... Men vi har bra HR, så jag ska nog prata med dem igen! Chefens chef är väl nästa steg. Men pga vissa tidigare händelser har jag inte riktigt förtroende för honom. Han är konflikträdd, så man kan inte alltid lita på att han verkligen tycker det han säger. (I övrigt är han ok.)

    Kan man be HR prata med chefens chef istället för att gå själv? Det tar emot att kritisera chefen öppet eftersom några har lyft problemet på allvar och efter det helt enkelt inte orkat jobba kvar. Det går sällan särskilt bra för visselblåsare.

    Jag har påtalat enskilda saker direkt till chefen, men vågar inte ta upp helheten. Ibland ser han ut att lyssna på kritiken, men ofta slår han den bara ifrån sig. Säger folk till på skarpen skriker han som sagt åt dem...

    Fackordförande och chefen har en infekterad relation till varandra där konflikten gått över till att bli personlig. Det är just det som är problemet. Chefen beter sig stundtals så illa att folk har svårt att inte ta det personligt.

  • Anonym (Tips från coachen)

    HR, facket och närmaste chef över er.

  • Anonym (My)

    Håller med föregående. Och var konkret, skriv ner situationer där det inte funkar. Det är lätt att man kliver snett när man är i affekt. Gå inte ensam, ta med dig en kollega! Ni kan också be om en arbetsmiljöundersökning (om en sådan inte redan är gjord). 

    Lycka till!

  • Anonym (A)
    Anonym (Tips från coachen) skrev 2020-10-26 09:25:55 följande:
    HR, facket och närmaste chef över er.
    Håller med
  • Anonym (Sliti)

    Tack hörrni! Det blir en tur till HR igen. Det är en svår avvägning om det är värt att dra igång något stort. De som har försökt tidigare har ju inte kommit någonvart utan istället valt att sluta.

  • Anonym (Ellen)
    Anonym (Sliti) skrev 2020-10-26 18:46:35 följande:

    Tack hörrni! Det blir en tur till HR igen. Det är en svår avvägning om det är värt att dra igång något stort. De som har försökt tidigare har ju inte kommit någonvart utan istället valt att sluta.


    Det känns som att det borde vara värt. Chefens chef är konflikträdd, facket är i konflikt med chefen... det känns som att det är en rätt stor fråga och ett möjligt stort arbetsmiljöproblem som påverkar många.
    Du ska få stöd av HR att framföra det som inte fungerar och det är ett jättebra tips att vara konkret, att ge exempel från er dagliga verksamhet.
    Har ni haft medarbetarundersökningar så ska ju de också analyseras, och på såna punkter där det finns brister gör man handlingsplaner. Jag tänker att detta borde ha kommit upp där också? Även det en HR-fråga i så fall.
Svar på tråden Hur få bort usel chef?