• Anonym (Mamma­)
    Tue 27 Oct 2020 23:33
    144 visningar
    2 svar
    2
    144

    Någon som kan berätta vid förlossning?

    Jag undrar när man föder, hur registrerar dem att man fött?

    Mest nyfiken på hur dem registrerar pappan i detta. Eller det gör man på socialtjänsten sen?

    Tänker om man kanske inte har sin partner med utan annat stöd. Uppger man då eller det tar man sen?

  • Svar på tråden Någon som kan berätta vid förlossning?
  • Tue 27 Oct 2020 23:53
    #1

    Det registreras innan födseln, på mvc. Fick med blankett hem att fylla i. Första gången var vi inte gifta, så få behövdes hans underskrift. Andra gången är vi gifta, så då förutsätts det att det är han som är pappan.

    Nu gäller detta för Norge då, men tror det är lika i Sv.

  • Anonym (J)
    Wed 28 Oct 2020 01:10
    #2

    Barnmorskan vid förlossningen registrerar barnet hos skatteverket direkt efter födseln. De registrerar inte pappan. Om mamman är gift med en man blir han dock automatiskt registrerad som far till barnet hos skatteverket. Om kvinnan inte är gift så ska hon och pappan besöka/fylla i en blankett hos familjerätten för att bekräfta faderskapet. Det registreras sedan hos skatteverket. Man kan ofta bekräfta faderskapet redan under graviditeten (brukar vara tidigast 2 månader innan förlossningen), men man kan också välja att göra det efteråt. Kommunen får reda på barn som fötts via skatteverket och skickar efter förlossningen ut blanketter till mödrarna i de fall det inte registrerats/bekräftats någon fader sedan innan ännu.

    Om pappan inte samarbetar och skriver under faderskapet kan det gå till domstol och faderskapet bekräftas med dna (som han kan bli tvingad till att lämna).

Svar på tråden Någon som kan berätta vid förlossning?