Inlägg från: Anonym (Extra) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Extra)

    Hur funkar ÄL-cykel och graviditetschanser?

    Om ägget inte blir befruktat förtvinar det bara och löses upp. Vid mensen är det den gamla slemhinnan som stöts bort. Det händer även förr eller senare även om man inte haft ägglossning, men då blir oftast cyklerna längre. Av alla miljoner spermier som sprutas in är det bara ett fåtal som når ända fram till ägget. De flesta rinner ut direkt, många är måndagsexemplar och vissa simmar fel så det är därför det ingalunda räcker med några få spermier.  Det krävs som minimum för att räknas som fertil minst 20 miljoner spermier. Det är mycket som ska stämma för att man ska kunna bli gravid.  

  • Anonym (Extra)
    Anonym (Fundersam) skrev 2020-10-28 20:29:28 följande:
    Aha - jag trodde man såg ägget när det var klumpar som kom under mensen, men det kanske är slemhinna som är de klumparna? Inser att jag kan väldigt lite om hur jag själv funkar som kvinna vilket är lite sorgligt.

    Undrar fortfarande vad som händer med alla döda spermier (och hur man vet att de har en maxlivslängd på 5-6 dagar vid optimala förhållanden). Hur vet man att det inte är några rackare som legat och lurpassat sen förra månaden liksom? :)
    Ägget syns inte alls med blotta ögat. Det är mikroskopiskt litet. Äggledaren är tunn som ett hårstrå och där igenom vandrar ägget hur lätt som helst så då kan du ju tänka dig hur litet det är. Klumpar i mensen är bitar av slemhinnan helt enkelt. Hur länge spermier lever är ju lätt att testa eftersom de överlever utanför pungen under rätt omständigheter. Av sperman du får in under ett samlag rinner det mesta ut ganska direkt. Det är ett hundratal spermier- om jag minns rätt- som tar sig ända fram till ägget. Om ägget befruktas stängs äggskalet direkt och de andra kommer inte in. Oavsett om ägget befruktas eller inte eller det inte ens finns ett ägg så dör spermierna inom absolut max en vecka. De flesta män har spermier som lever max tre dygn. 
Svar på tråden Hur funkar ÄL-cykel och graviditetschanser?