• Anonym (Anony­m)
    Thu 29 Oct 2020 05:13
    636 visningar
    12 svar
    12
    636

    Hur funkar ÄL-cykel och graviditetschanser?

    Spermier lever i upp till 5 dagar, så du kan inte bli gravid under nästkommande cykel av ett samlag i denna cykel. Ägget lever i 2 dagar. Spermier och ägg som inte befruktats (och dött) åker ut med flytningarna. Båda två är så små att du omöjligt kan se dem, vi snackar mindre än 1 mm (ägget ca 0.1 mm och spermie 50 Mikrometer). De klumpar du ser i mensen är slemhinnan som legat i livmoderväggen, där ägget ska fästa.

    För att det ska bli barn så är det väldigt mycket som ska klaffa. 1) spermier ska ta sig till ägget (många försvinner på vägen då de fångas upp av små hår i äggledaren), 2) ägget ska släppa i samma veva som det finns levande spermier i äggledaren, 3) cellklumpen (ägg och spermie) ska börja dela på sig spontant, 4) cellklumpen ska lyckas ta sig till livmodern och fästa i väggen, 5) cellklumpen ska vara utan fel, så den kan fortsätta utvecklas. Jag tror det var ca 25% chans att bli med barn per cykel, om man prickar in ägglossningen. Så det är en komplex process.

    Hoppas du fick lite mer klarhet

  • Anonym (Anony­m)
    Thu 29 Oct 2020 11:29
    #10
    Anonym (Fundersam) skrev 2020-10-29 08:15:10 följande:

    Tack! :) Så både döda spermier och ev obefruktat ägg åker ut med mens eller flytningar (beroende på tid i månaden) alltså när de dött? (Skönt att det inte ligger fullt med döda spermier i en iaf.)

    Spermier som slutat simma kan alltså inte ligga kvar och befrukta ett nytt ägg heller om de ?puttas in? av tex ny levande sperma?

    Inser hur oändligt lite jag kan om reproduktion. Pinsamt.


    Nej, inga spermier ligger kvar och kan befrukta något nytt ägg, allt försvinner. Är de döda så kan de ju heller inte befrukta ägget.

    Det är väl inte alla som kan så djupt om detta, jag har själv lärt mig det mesta vid "äldre dar" då jag har googlat och lärt känna min kropp/cykel bättre. Plus då att min mamma lärde mig en del om området som barn/tonåring. Det borde vara mer obligatoriskt i skolan, men jag har liknande upplevelse som du, att denna del skyndades på i grundskolan.
Svar på tråden Hur funkar ÄL-cykel och graviditetschanser?