• Mon 2 Nov 2020 22:22
    2823 visningar
    39 svar
    39
    2823

    Föda utan Epidural

    Jag använde mig av psykoprofylax. Extremt effektivt, men det kräver att man klarar av att slappna av. När värken kommer slappnar du av i stället för att spänna dig, och så andas du lättare och snabbare ju starkare värken blir.

    Några råd:
    *Ligg inte ned. Om du sitter halverar du smärtan. Om du står upp halverar du den en gång till.
    *Kissa ofta. Vid varje värk trycker det mot blåsan, och om du har något i blåsan kan det kännas som att någon sticker en kniv där.
    *När du får den första krystvärken - krysta inte! Öppna munnen och flämta som en hund, så kan du låta bli att krysta. Sedan väntar du tills barnmorskan ger dig tummen upp. Hon kollar så att du är helt öppen för krystning.
    *När babyn nästan är ute, så kommer barnmorskan att säga stopp. Då öppnar du munnen och flämtar igen. Försök slappna av. Det är bara sekunder det rör sig om innan du får börja krysta igen, men det är viktiga sekunder. Kan göra hela skillnaden för om du spricker eller inte.

  • Mon 2 Nov 2020 22:59
    #13
    S23 skrev 2020-11-02 22:29:28 följande:
    Vill bara tillägga att det du beskriver är erfarenhet från din förlossning, eller kanske det generella om du är barnmorska?
    Att förloppet kommer gå till på det sättet är inte alls säkert. Att barnmorskan kommer vara lugn och uppmana ts att inte krysta är inte alls säkert. Det kan bero på stress att få ut barnet, antingen obefogat eller att det finns skäl till att faktiskt trycka på.

    Naturligtvis ett bra tips till ts. Jag vill bara tydliggöra att man bör vara beredd på att det inte är säkert att det är förloppet man själv kommer ha
    Jag beskriver en normal genomsnittlig förlossning med en mentalt frisk barnmorska. Självklart kan det inträffa oväntade händelser, men det tror jag nog TS förstår ändå. Trots allt finns det ju en minimal sannolikhet för att jorden ska gå under precis under förlossningen.
Svar på tråden Föda utan Epidural