• Anonym (beror på så mycket­....)
    Tue 17 Nov 2020 12:17
    4973 visningar
    179 svar
    179
    4973

    Hur mycket ger ni barnen till första kontantinsatsen?

    Anonym (Mamma) skrev 2020-11-17 11:14:18 följande:

    Eftersom vi bor i Sthlmsområdet och det krävs 15% som minsta kontantinsats räknar vi på att bidra med 300 tkr till varje barn. Det är några år bort än så förhoppningsvis kanske dom också kommer hinna extrajobba lite eller kanske så använder vi ev. studielån för att spara aktier/fonder för att göra det ännu lättare att få sitt första boende.

    Vad har ni andra för taktik?


    Det beror på. De är bara 7 år än så länge och mycket kan hända. En del av det vi tänkt som deras sparande (har inget direkt bundet i deras namn utom lite försäkringspengar från ett ärr) har gått till en andelslägenhet i Vemdalen som vi kommer att ha betalt av om 10 år. Vi amorterar på vårt boende och kommer att kunna göra ett tilläggslån där om det behövs när det är dags för dem att flytta, alternativt att vi säljer bostaden och köper något mindre och billigare till oss själva och de får del av vinsten.

    Kommer att ställa dem i bostadsköer så fort det går i Stockholm och vår hemkommun för att de ska ha chansen på ungdomsbostäder. 

    Sen kommer vi att uppmuntra dem både att jobba, spara och plugga vidare så att de får chansen på ett jobb med bra inkomstutveckling. Just nu är båda inställda på att bli byggingenjörer

    Om räntorna är låga när de pluggar på högskolan och de fortfarande bor hemma då så kommer vi uppmuntra om att ta studielån och investera lånedelen så att de själva har sparat ihop ett sparkapital när de sen får jobb. 
  • Anonym (beror på så mycket­....)
    Wed 18 Nov 2020 14:49
    #57
    Anonym (JS) skrev 2020-11-18 13:21:04 följande:

    Vi kommer erbjuda ca 500k var som våra två barn får motivera väl innan de får tillgång till. Tanken från vår sida är bostad men har de ett annat förlag får de gärna försöka förhandla om det. Pengarna kommer de få veta finns när tiden är inne.

    Vi står också sedan 20 år i bostadskö i Stockholm, och är beredda att ta en hyresrätt för barnen att använda när det är läge för det. En hyresrätt som de själva får betala och som båda kan bo i, om de båda vill göra Stockholm samtidigt.

    Förhoppningsvis vill de inte bo i Stockholm, men det är upp till dem såklart.


    Det blir svårt för er att ta en hyresrätt för barnen att bo i eftersom så gott som alla hyresvärdar idag kräver bevis på säljavtal av befintlig bostad för att man ska få skriva hyreskontrakt.
  • Anonym (beror på så mycket­....)
    Wed 18 Nov 2020 14:51
    #58
    Anonym (G) skrev 2020-11-18 14:16:40 följande:
    Grejen är att valet mellan rimlig billig hyresrätt eller bostadsrätt inte finns i bl a Stockholm. Du är hänvisad till dyr stor hyresrätt eller andrahandshyra, bägge alternativen ofta dyrare än BR om du inte delar boende med någon. Att hyra ut sin halva för att resa är inte säkert det funkar. Det går att hyra ut både en hyreslägenhet och BR i andra hand om man ska iväg.

    De mindre BR är attraktiva och lättsålda och ses inte som ett boende man ska ha över lång tid.
    Snarare snordyr LITEN hyresrätt, så du kan inte tex flytta ihop med en kompis och tro att ni får varsitt rum. 
  • Anonym (beror på så mycket­....)
    Wed 18 Nov 2020 21:24
    #85
    Glinda från Oz skrev 2020-11-18 15:49:34 följande:

    Jag vet inte vad ni räknar som stort, pyttelitet och svindyrt det är olika för alla. Jag och mina syskon bor alla i Stockholm. Min syster betalar 3500 i månaden för en etta på 25 kvadrat, min bror 4500 för 40 kvadrat och jag 5000 för 50 kvadrat med trädgård. Jag tycker inte det är en orimlig hyra.


    Grattis att ni lyckats. Det är ju dock inte vanligtvis så. Det vet ju du också.

    Kollade lite snabbt på Bostad Stockholm och den billigaste lägenheten just nu var en etta på 33kvm i Stureby. Hyra 3800. Genomsnittlig kötid för liknande bostad i området: 10-12 år. Det har ju verkligen en 20-åring....

    I min kommun, kranskommun, ligger kötiden i vårt kommunala bolag på en lägenhet i "slumområdet" på över 10 år (om man inte redan bor deras bostäder, då får man dubbla poäng per dsg i kön). Nybyggen i kommunen, det man kanske har möjlighet att få, ligger på 10 000kr/månad och uppåt för en liten tvåa på 45kvm. Men då finns det ju ett inkomstkrav kopplat också, gärna på att årsinkomsten ska vara 3-4 ggr årshyran. Också lätt för en ungdom....
  • Anonym (beror på så mycket­....)
    Wed 18 Nov 2020 21:45
    #87
    Anonym (G) skrev 2020-11-18 19:32:44 följande:

    Tråden handlar om ungdomar.

    Min kommentar om T-banan handlar mer om hur man definierar Stockholm. Är Farsta Stockholm? Jakobsberg? Märsta?


    Farsta tillhör Stockholms kommun. Alltså är det Stockholm.

    Jakan och Märsta ligger i kranskommuner. Liksom Norsborg tex. Samma som Nacka, Solna, Sumpan, Tyresö etc. Men även där är det långa köer. En vän lyckades få en ungdomsetta i Upplands-Väsby strax innan hon fyllde 25... då hade hon stått i kö sen 18 tror jag och sökt varenda ungdomslägenhet hon kunde sen dess. Det är ju inte lågt tryck ens på dem.
  • Anonym (beror på så mycket­....)
    Fri 20 Nov 2020 16:46
    Glinda från Oz skrev 2020-11-20 11:52:26 följande:

    Det har internet dugg med säkerhet att göra utan om att få allt serverat på silverfat och inte göra rätt för sig. 


    Om mina barn kan lägga sin tid på att plugga för att få en bra utbildning istället för att oroa sig för att behöva flytta flera gånger per år till olika andrahandsboenden och slippa oroa sig för att ha råd att bo någonstans så hjälper jag dem gladeligen med det. Och med stt ha ett startkapital den dagen de vill köpa sig ett boende.

    De kommer att få kämpa med så mycket ändå, så kan jag hjälpa dem med detta så gör jag det gladeligen. Dessutom visar tex dansk forskning att barn som curlas måttligt mår bäst. De som inte behöver kämpa för precis exakt allt de har. Ett visst mått av curling är bra. Sen kommer jag aldrig att ringa myndighetssamtal etc åt dem när de är stora nog att lära sig själva, de kommer lära sig att sköta ett hushåll och hur man sätter upp mål och når dem.
  • Anonym (beror på så mycket­....)
    Sat 21 Nov 2020 13:51
    Glinda från Oz skrev 2020-11-20 22:26:48 följande:

    Att få en studentlägenhet är mycket lättare än ett vanligt förstahandskontrakt. Har dina barn någon diagnos som gör att det är svårt att flytta? Isåfall förstår jag dig helt och hållet annars klarar de flesta både flytt och studier. Sen är det inte säkert att de vill plugga vidare heller.


    Nej, de har ingen diagnos. De går i lågstadiet.

    Varför är det fel enligt dig att jag vill kunna göra det lite lättare för mina barn? Jag har andra förväntningar på mina barn (som tex att plugga vidare efter gymnasiet). Om de inte vill göra det direkt, fine, då får de jobba istället och stå för sin del av kostnaderna hemma så länge de bor hemma och inte bara spendera resten av sin inkomst på festande etc. Bo gratis hemma gäller så länge man pluggar.

    Jag kommer själv från en familj där det inte fanns mycket över och fick inga pengar. Pluggade på annan ort utan hjälp hemifrån. Det är inte säkert att mina barn kommer att vilja ha hjälp hemifrån men jag ska fasen ha möjlighet till det. Att de ska slippa bo i Norsborg/Fittja/Vårby Gård/Rinkeby/Kista etc är för mig en självklaret. Är själv uppvuxen i en hyresrätt i Vårberg, flyttade för 20-ish år sedan, och redan då sa jag "hit kommer jag aldrig flytta igen". Det är otroligttrist eftersom omgivningen där är jättemysig men redan då var jag rädd på kvällarna när jag gick hem och det har inte blivit bättre sen dess. Hur jag vet? Mamma bor fortfarande kvar i samma lägenhet och vantrivs numera.
Svar på tråden Hur mycket ger ni barnen till första kontantinsatsen?