• Jemp

    Giftig arbetsplats, tips för att härda ut?

    Vad sa chefen? Vad har hen för inställning?

    Bita ihop, vara överdrivet trevlig eller ta upp det med kollegorna och säga att de hellre tar det direkt med dig, är väl de alternativ du har. Beror lite på personlighet tänker jag.

  • Jemp

    Det är ju sådana skitsaker de klagar på. Det enda värt att reda ut är väl att ta en promenad etc på rasten.

    Är (det upplevda) problemet att du är "osocial" eller inte tillgänglig? Obetalda raster ska du ha rätt att avvika, jag har dock jobbat på ställen där det inte riktigt följs utan man kunde bli inropad om det kom många kunder. Inte rätt, men iom standard hade det säkert kunnat bli ett irritationsmoment. Då fråga för chef och/eller bita ifrån och hävda sin rätt (eller anpassa sig men det ska ju egentligen inte behövas).

    Om det är det sociala så har ju alla olika behov, socialt vs introvert tex.

  • Jemp
    Anonym (Ledsen) skrev 2020-11-19 20:54:50 följande:

    De andra kollegorna visste att chefen kallat mig till samtal, och antagligen också att jag skulle bli uppsagd (vilket jag blev, har dock tre månader uppsägningstid, därav jag ska jobba kvar tre månader).

    Jag såg på dem att de visste, när jag mötte dem i korridoren. Jag gav dem ett glatt leende och låtsades vara på extra bra humör, som att det var ett bra samtal vi haft.

    Inom mig ville jag bara bryta ihop, gråta och gå hem. Men lyckades hålla masken.

    Frågan är hur jag upprätthåller detta, och hur jag tar mig igenom detta med någon liten självkänsla kvar.


    Jaha, det ändrar ju situationen lite. Jag tror inte en enda som blir uppsagd är glad och nöjd efteråt utan fullt normalt att vara ledsen och påverkad. Jobbigt med uppsägningstiden, men bita ihop och göra jobbet och försöka strunta i de andra är nog enda vägen.

    Låter som väldigt underlig grund för uppsägning dock!? Eller var det typ arbetbrist?
  • Jemp
    Anonym (Ledsen) skrev 2020-11-19 21:06:26 följande:

    Det är svårt att strunta i de andra eftersom vi i regel jobbar i team två och två.

    Kommer bli jobbigt att vara med de som vill ha bort mig.


    Menade mer att inte försöka skapa nån personlig relation utan bara hålla det till jobbet.

    Tråkigt att du inte fick fortsätta.

    (Jag är också introvert, så det var menat utan värdering).
  • Jemp
    Anonym (ABC) skrev 2020-11-20 08:39:21 följande:

    Med tanke på att det var en visstidsanställning med chans till förlängning så skulle jag tro att det inte är så att dina kollegor har gått till chefen och klagat utan att chefen inför beslut om du ska få fortsätta har stämt av med dina kollegor hur de uppfattar dig. 

    Och där har nog det viktiga inte bara varit hur jobbet har skötts utan även om det är så att du verkar fungera socialt i gruppen och att det är därför det kommer fram en massa småsaker. 

    Ett tips gällande att ställa frågor är att ofta vet man själv redan svaret men är osäker på om det verkligen är rätt. Ställ då inte frågan med utgångspunkt att du behöver veta utan med utgångspunkt att du vill dubbelkolla för att vara säker på att du förstått rätt. 

    Så istället för "hur gör man..." säg "XXX förklarade för mig igår att man skulle göra så här, vill bara dubbelkolla att jag kommer ihåg rätt" eller "på min förra arbetsplats gjorde vi så här, är det så vi gör här också eller gör vi på något annat sätt?"


    Håller med om detta. Det är en sak att gå till chefen och klaga, vilket jag inte hade gjort om det du (ts) skriver. Däremot, när jag haft ansvar för att lära upp nya, kan jag lyfta saker som osäkerhet i utvärderande syfte, mer i min roll som arbetsledare.

    Ts, fick du alltså inte förlängt pga detta? Eller pga nåt annat?
  • Jemp

    Jag hade haft med det i cv, det är ändå ett halvårs glapp annars, men inte bett om referens om chefen verkar vara missnöjd.

Svar på tråden Giftig arbetsplats, tips för att härda ut?