• NorthK

    Hur fan får man tiden till att städa med barn hemma?

    Hej!

    Jag har två barn. En 4-åring och en 9-månaders.

    4-åringen går 15 timmar på förskola dvs 9-14 tre dagar och hemma två dagar.

    Jag undrar hur ni andra föräldrar gör med städning?

    Jag hinner verkligen inte städa, förstår inte hur andra gör!

    När 4-åringen är på förskolan far jag runt som en virvelvind och försöker plocka och tvätta osv men hinner aldrig komma så långt att jag hinner dammsuga o torka golven. När jag hunnit plocka undan all ?skit? så vaknar den minsta eller den stora ska hämtas, och sedan röjer dom ju till igen?

    Vi har ingen avlastning alls nu iom Corona, kan inte ge oss ut på aktiviteter utan är mest hemma och pysslar plus tar oss ut i skogen ibland. Jag har svårt att låta barnen ha tråkigt endast för att jag ?måste? städa.

    På helgerna känns det tråkigt att en hel dag ska gå åt att en av oss vuxna ska städa. På kvällarna är vi båda för trötta.

    Hur gör ni andra? Har ni tips??

  • Svar på tråden Hur fan får man tiden till att städa med barn hemma?
  • Physalis

    Det låter ju som att du försöker göra för mycket med den tid du har. Om du är föräldraledig så är det enda rimliga att du ägnar dig åt barnen under dagen. Såklart får man plocka undan efter en aktivitet, torka spill och laga mat åt sig själv och barnet. Men sköta företag och hela tiden städa fungerar ju inte riktigt.

    Jag hade gjort följande: tiden partnern är borta från jobbet ägnas åt barnen + underhåll av det som behövs göras under tiden så som att laga lunch och mellanmål, städa efter måltid och plocka undan leksaker som använts.

    När partnern kommer hem samarbetar man med hushållssysslorna precis som man gjort om båda varit iväg på jobb.

    Om du ska hinna med ditt företag så får partnern gå ner i tid och vara föräldraledig de timmar du behöver eller så kanske ni ska betala för hushållstjänster som ger dig mer fritid.


    Korrekturläser som en kratta
  • Solen123

    Skjuter inte på att plocka. Plockar direkt. Dammsugar minst en gång om dagen. Lagar mat och sen tar disken direkt. Sen när barnen sover tömmer jag diskmaskin, viker tvätt, plockar och torkar. Så varje morgon är det tipp topp.

    Min 4åring är näst intill aldrig på sina 15h på förskolan, har en 2 åring med.

    4åring väldigt vild och 2åring som river och klättar på allt. Skulle jag låta allt va skulle det va kaos i hem och huvud :)

  • scanmia

    Det som funkade för mig var att jag slutade plocka hela tiden - för då tog det liksom aldrig slut. När jag var hemma med barnen hela dagarna så röjde jag undan allt vid lunch och innan läggdags. Jag kunde dammsuga när de låg och sov eller med baby i bärsele. Ett plus med det var att då var det i alla fall undanplockat medan de sov middag och på kvällen och jag hade vuxentid och kunde få lite frid. Drar man dessutom ut med barnen direkt efter en sovstund så håller sig hemmet prydligt lite till. Sortera ut och förenkla så att du bara har saker som har en plats att förvaras på.

    Disken och köket tar jag alltid med en gång, men å andra sidan så är jag en expert på disksparande åtgärder och att hålla undan medan jag jobbar. 

    Men kanske viktigast är att sänka kraven lite. Min svärmor sa att för alla med barn under tre år är det helt ok att ha ett hem i mer eller mindre kaos. Det är en intensiv tid och man tar hand om levande varelser innan man tar itu med städning.

  • Mimosa86
    Kentaur skrev 2020-11-20 13:24:07 följande:

    Men hur tror ni att fruarna gjorde förr i tiden då det inte fanns robotar eller dagis?

    Man städar även om man har barnen kring fötterna.

    Barn måste inte sysselsättas med roliga saker precis hela tiden.

    Alltså som förälder har man som uppgift att fostra barn till välfungerande samhällsmedborgare. Det är bra om de ser att man städar, diskar, tvättar och lagar mat.


    Förr var inte kvinnorna egenföretagare och drev ett bolag några dagar i veckan.

    Förr hade man barnhagar

    Förr lappade man till barn som inte höll sig i skinnet

    Allt var inte bättre förr ;)
  • ElsaPelsa2017

    Hej!

    Jag har en 3.5 åring och 9 månaders. Ingen avlastning heller iom Corona. Känns som att läsa om våran vardag när jag läste ditt inlägg. Känns så skönt att man inte är ensam.

    Vi är också helt slut på kvällarna. Ingen ork till något. Ingen intimt liv heller.

    Kanske inte kan komma med bästa tipsen här men jag får offra ?egentiden? på helgerna då lite ork kanske infinner sig.

    Men annars kanske man skulle satsa på städerska?

    Behöver kanske också lite tips! ????

  • nnnnnnnn

    Mitt jobb som föräldraledig var att ha hand om barnen, maken såg det som en ren bonus om något extra hunnits med tex ta ut en soppåse eller köra igång en tvätt.
    Städa gjorde vi de 3-4 dagar/vecka som vi var 2 vuxna hemma, eftersom båda tog ut mycket föräldraledighet under första året så hade vi många dagar att städa, handla och laga storkok på, så övriga 3-4 dagar när man var ensam vuxen hemma var det bara att ta hand om barnen och värma matlådor.
    Då vi hade samma deal oavsett vem av oss som var hemma med barnen så kändes detta mest rättvist.
    BÅda jobbade, en med att ta hand om barnen och den andre jobbade borta.
    Sen hjälptes vi båda med hushållssysslorna när båda var lediga tex på kvällar i nödfall och de lediga dagarna då vi kunde jobba undan mycket.

  • Anotherone
    ElsaPelsa2017 skrev 2020-11-20 17:29:52 följande:

    Hej!

    Jag har en 3.5 åring och 9 månaders. Ingen avlastning heller iom Corona. Känns som att läsa om våran vardag när jag läste ditt inlägg. Känns så skönt att man inte är ensam.

    Vi är också helt slut på kvällarna. Ingen ork till något. Ingen intimt liv heller.

    Kanske inte kan komma med bästa tipsen här men jag får offra ?egentiden? på helgerna då lite ork kanske infinner sig.

    Men annars kanske man skulle satsa på städerska?

    Behöver kanske också lite tips! ????


    När våra barn var yngre och inte direkt hjälpte till så var det enklare om en av oss tog dem och gick ut en timme så hann man med att göra saker och ting ordentligt. Bara att hinna avsluta något 100% ibland känns som högsta vinsten. Och det är svårt med barn som kan hinna med att hitta på bus bara man försöker leta fram en ny dammsugarpåse eller medan man sätter på tvättmaskinen. Plus att vid de tillfällena försöker jag se det som egentid. Jag sätter på bra musik eller ännu hellre en podd eller en ljudbok och sen kör jag järnet den timmen. Då känns det inte så mycket som jobb utan just som en timme egentid. Och sen har man energi att gå ut till familjen eller så löser man av varandra och så får den andra gå in och göra klart det som behöver göras. 

    Innan corona kunde vi också be farmor och farfar att ha hand om barnen en stund och typ gå till parken med dem så att vi kunde röja. Då får man ju ännu mer gjort när båda kan vara inne och fixa samtidigt.
  • hammarhajen

    Naturligtvis måste barnen "ha tråkigt" ibland. Barn behöver ha tid då de inte underhålls av vuxna för att lära sig att roa sig själva, samt lära sig att världen inte kretsar runt bara dem.

    Om två år börjar din fyraåring i skolan och ska vara i en grupp med 20-30 andra barn och följa ett schema som hen inte styr över själv. Hur tror du det ska fungera om hen inte nu får "ha tråkigt" (dvs leka själv) ens en halvtimme när mamma städar?

    Ja, det är tråkigt att städa en ledig lördag. Livet är så, tråkigt då och då. Ta en tråkig timme du och sambon, det dör ni inte av. Tvärt om, det är ju så det är att vara vuxen. De som har hyfsat städat gör just så, de städar ibland (utan att skylla på barnen eller ork)

  • Aliona

    Det är fullt rimligt att din äldsta hjälper till. Min fyraåring plockar undan sina leksaker själv när han har lekt färdigt, bäddar sin säng och sätter in disken (sin egen) efter att vi ätit. Vi sätter in resten av disken. Plocka in och ur tvättmaskin brukar vara roligt för bebisar och småbarn. När en var föräldraledig dammsög den efter att den jobbande föräldern kom hem på eftermiddagen och fixade middag, medan den som jobbat tog hand om barnet, som hen ju varit ifrån hela dan. Sen är det väl inte så mycket mer att göra..?

Svar på tråden Hur fan får man tiden till att städa med barn hemma?