• Sun 22 Nov 2020 10:56
    280609 visningar
    8423 svar
    +1
    8423
    280609

    Regeringens el-fiasko

    Problemet är att elen måste transporteras från den huvudsakliga produktionskällan i norr till södra Sverige. När överföringskapaciteten är på ett visst antal MW så spelar det ingen roll hur mycket överskott av el som finns eller hur stora vattenmagasin man har i norr.

    Om elpriserna ska jämnas ut måste SvK bygga ut elnätet. De har byggt ut sydlänken för inte så längesedan men det är ändå ett problem med för få ledningar med för låg överföringskapacitet in i söder. Samtidigt kan man inte ekonomiskt motivera att ha en kapacitet som motsvarar elanvändningen vid den kallaste dagen på året. Så mycket skattepengar önskad inte svenska folket att lägga på elnätet...

  • Sun 22 Nov 2020 11:14
    #5

    [quote=80781444][quote-nick]Limeblad skrev 2020-11-22 11:07:29 följande:[/quote-nick]Länken är väl inte ens i drift än? Försenad sex år eller så.[/ quote]

    18 december är nog datumet nu. 25 % mer överföringskapacitet! Håll ut, målet är nära!

    Jag håller med att södra Sverige hänger på en svag tråd ändå. Behövs alltid tillräckliga ekonomiska incitament för att bygga ut. Allt är en avvägning. Alla har olika prioriteringar.

  • Sun 22 Nov 2020 11:37
    #11
    +1
    Limeblad skrev 2020-11-22 11:25:56 följande:

    Ändå pinsamt när elförsörjning är ett av de allra mest grundläggande behoven i samhället. Men Alstom var ju billigast och då spelar erfarenhet mindre roll.Det är väl ingen hemlighet att alla nedlagda kärnkraftverk ligger i södra Sverige?


    Det är extremt noga hur man formulerar ett anbudsdokument så man får de man verkligen önskar och inte bara det billigaste alternativet. Alla aspekter och tänkbara senarior måste man gardera sig för.

    Är det omriktarna från GE som varit problemet? ABB verkar vara pålitliga men säkert dyrare. GEs projekt verkar ofta medföra problem och förseningar.
  • Sun 22 Nov 2020 12:05
    #16
    +1

    [quote=80781522][quote-nick]Ju mer ju bättre skrev 2020-11-22 11:48:13 följande:[/quote-nick]Men nu är det November och långt långt ifrån den kallaste dagen på året.

    Om det är för dyrt att bygga elledningar genom hela riket kanske man borde övervägt att fortsätta producera el i den del av landet där den används?[/

    Den kallaste dagen brukar infalls i februari varje år.

    Jag kan tycka att politiker inte borde vara beslutsfattare på de flesta områden för att de saknar kunskap. Ska man lägga ned kraftproduktion på en plats så måste man ha en plan innan för hur man ska lösa problemet. Man kan exempelvis bygga ut elnätet med motsvarande effekt i förväg eller i samma takt som nedläggningen, ransonera elanvändningen bland elanvändarna i området (ger antagligen ramaskri), bygga ut annan stabil elproduktion i området, införa en prissättning som medför att priset beror på efterfrågan (billigare lösning för staten). Innan elprisområdens infördes var samma problem där i realiteten men kostnaden låg på alla (skattepengar) istället för specifikt på elanvändarna i södra Sverige.

    Det optimala är egentligen en stabil elproduktion jämnfördelat i proportion med användningen. Men det är svårt när den största elproduktionen baseras på vattenkraft. Vid blåst i Skåne blir det billigare men det är en klen tröst.

    Personligen tycker jag kraftöverföringen ned till Göteborg/Västkusten och Skåne borde varit utbyggd mer redan för 20 år sedan.

    Folket väljer sina politiker och därmed sina beslut för samhället. Men som sagt mer kompetenta personer borde väljas in i politiken men jag tror inte de individerna skulle orka med den politiska processen tyvärr. Politik ska handla om samhällets bästa och inte om populism. Vad är egentligen en politisk karriär? Betyder det någon som verkligen gjort underverk för samhället eller någon som enbart är karismatisk och en bra talare som stiger i rang utan att uträtta något konkret för samhället överhuvudtaget?

  • Sun 22 Nov 2020 21:26
    #30

    Finns ett gott överföringsnät spelar det mindre roll var produktionsenheterna är placerade rent geografiskt. Det är en smart idé att lägga produktionen till platser där den inte stör annan aktivitet (då främst mänsklig).

    Nu går snitt 1 och 2 fullt också ibland.

    Modellen är konstruerad att efterfrågan ska styra priset. Man kan ha många andra lösningar. Det lite tvivelaktiga är kraftproducenter får betalt för att sänka produktionen och där med spara vatten som de sen får betalt igen för när de producerat om prognosen slagit väldigt eller om underhållsarbete medför lägre kapacitet ut från ett delområde av ett elspotsområde.

    Kapaciteten i nätet till södra Sverige och en lösning på lokal produktion som är stabil (vätekraft, värmekraftverk eller kärnkraft) borde redan egentligen varit fixad. Jag minns fortfarande strömavbrottet sep 2003 när Oskarshamn 3 nödutkopplades och ställverket i Horrby kopplade från Ringhals. Det var väldigt otursamt och olyckligt. Men det visar på intressanta svagheter.

    Även solstormseffekterna i Kanada 1989 är intressant.

    Jag har reservaggregat. Om jag någongång vinner en större summa pengar ska jag investera i solceller, vindkraftverk och batteripaket.

  • Mon 23 Nov 2020 07:38
    #33
    Ju mer ju bättre skrev 2020-11-23 00:02:26 följande:

    Då kan jag meddela dig att vindkraftverken i Norrland är väldigt störande för de som drabbats av dem i sin närhet. Långt ifrån smart skulle jag säga. Och att göra detta innan det ens finns ett överföringsnät finner jag knappt ord för.

    Man kan inte ha en modell där efterfrågan styr priset. Det måste vara tillgång och efterfrågan som styr. Annars är det ingen marknad. Marknaden var uppfunnen innan socialdemokratin f.ö, så den behövde inte konstrueras.

    Ditt resonemang om batterier, solceller och egen vindkraft visar hur lite du litar på makthavarna.


    Priset på elen bestäms av tillgång, efterfrågan och kapaciteten in i respektive elspotsområde.

    Produktionen måste finns någonstans. Vindkraft där prognoserna visar tillfredställande produktion över året.

    Min dröm om sol- och vindel bygger mest på att det är ett distributionsnät hos oss som i huvudsak består av luftledningar nära vegetation som relativt ofta blåser över ledningarna och ger strömavbrott. Det har inte med regeringen att göra utan det lokala nätsällskapet. De är ofta snabba med felsökning och reparationer.

    Är det elpriset du specifikt tittat på eller elräkningen? Nätavgiften är den stora biten av elräkningen.
  • Mon 23 Nov 2020 07:51
    #35
    KillBill skrev 2020-11-23 07:43:57 följande:

    Har nätavgiften ökat år eller ser du någon förklaring till påståendet att elen i år aldrig varit dyrare?


    Jag har aldrig påstått att elpriset ökat. Jag har inte nämnt något alls om elprisets utveckling. Det är TS som gör det.

    Vår nätavgift har ökat. Nätsällskapet hos oss har gjort stora investeringar i att kabla delar av distributionsnätet de senaste åren. Men det har ingenting med elpriset att göra. Jag bara undrar om TS blandar ihop elpriset och nätvgiften på elräkningen.

    Elspotspriset och RK-priset varierar ju timme för timme. Jag vet inte riktigt vilket pris TS egentligen tittar på när hen nämner att priset i norr (SE1?) är 1600 % högre än i söder (SE4?).
  • Mon 23 Nov 2020 08:20
    #36
    AMCG skrev 2020-11-23 07:51:42 följande:

    Jag har aldrig påstått att elpriset ökat. Jag har inte nämnt något alls om elprisets utveckling. Det är TS som gör det.

    Vår nätavgift har ökat. Nätsällskapet hos oss har gjort stora investeringar i att kabla delar av distributionsnätet de senaste åren. Men det har ingenting med elpriset att göra. Jag bara undrar om TS blandar ihop elpriset och nätvgiften på elräkningen.

    Elspotspriset och RK-priset varierar ju timme för timme. Jag vet inte riktigt vilket pris TS egentligen tittar på när hen nämner att priset i norr (SE1?) är 1600 % högre än i söder (SE4?).


    Beklagar om jag lät sur. Blev lite allmänt irriterad av det här.

    Elpriset beror på vilken kapacitet som finns in i ett elspotsområde och sen till vilket pris elanvändarna är beredda att betala för denna elen som de då planerar att använda. Priskrysset. I dagmarknaden ändras sedan elbaspriset beroende på om hela synkronsystemet använder mer eller mindre el än vad prognoserna visade. Då ändras det estimerade områdepriset timme för timme. Priskillnadena mellan elspotsområden uppstår först när all kapacitet in i ett elspotsområdet är mättat. Då är det fysiskt omöjligt att få in mer el i tillexempel SE4. Då startas vanligtvis all kraft i området som inte går till den pris elproducenterna angett senast timmen före. Om detta inte är tillräckligt för att tillgodose elbehovet stoppar endel industri produktionen mot betalning. Om det i sin tur inte är tillräckligt kopplas andra användare ut utifrån en förbestämd följd. Elpriset som kunden sen betalar är något medeltal för elspotspriset över månadens all timmar.

    Önskar man lägre elpriser bara i ett tal ska överföringskapciteten byggas ut. Den kostnaden för utbyggnad och uppgradering hamnar sen indirekt hos kunderna i tillägg.

    Det känns om TS inte helt har grepp om hur elpriset uppkommer. Beklagar TS, inget illa ment. De flesta jag pratar med förstår inte heller principen och det är frustrerande att diskutera då...
  • Mon 23 Nov 2020 21:47
    #43
    Ju mer ju bättre skrev 2020-11-23 20:01:03 följande:

    Du måste förstå att den produkt jag betalar för är el, du vet el som kommer ur vägguttaget som är det enda som intresserar mig som kund. På samma sätt är det när jag köper Mjölk. Jag betalar för själva drycken. Jag struntar i kostnader för lastbilar, vägavgifter, diesel, trängselskatt, ko-avgifter, bonde-skatt o.s.v jag betalar för mjölken.


    Det är sant. Men du betalar även för hela processen från vattenkraftverket, överföringen på stamnätet, regionalnätet och distributionsnätet. Elspotsområdenas introduktion gör bara att större summa på grund av fraskhalsar hamnar på konsumenterna i vissa områden än att hela landet måste bidra. Det är många dolda avgifter överallt så som förskoleavgiften där föräldrar betalar ~50-25 % (?) och resten av befolkningen bidrar med resterande genom skattepengar. Allt handlar om vad som ska prioriteras och inte för tillfället.
  • Mon 23 Nov 2020 22:09
    #44
    KillBill skrev 2020-11-23 21:16:21 följande:

    Ursäkta, jag var otydlig, jag menae inte att du påstått att nätavgiften ökat utan frågade eftersom du verkade insatt. 


    Jag är bara insatt i min egen nätavgift. Har nyligen uppgraderat anlägger hemma och var tvungen att också byta inmatningskabel. Ett jäkla jobb visade det sig.

    Nätavgifter är dessvärre inte min specialområde tyvärr. Jag borde dock läsa mig upp på det. Om inte annat för att bidra vid den här typen av diskussioner eller att ha som party-triks i rockärmen när väl party är tillåtet igen.

    Vad betalar du TS i ström och nätavgift?

    Jag betalade 21 929 kr 2019 och 15 554 kr 2020 (2 månader kvar att betala). Jag gissar att det kommer bli ungefär detsamma. På vinter är vår samlade räkning på 3000 kr, vår och höst på 1500 kr och på sommaren 500 kr.
Svar på tråden Regeringens el-fiasko