• Ju mer ju bättre
    Sat 21 Nov 2020 23:42
    285884 visningar
    8515 svar
    -1 +10
    8515
    285884

    Regeringens el-fiasko

    I fredags var elen 1600 procent dyrare i södra Sverige jämfört med norra.

    Enligt Löfvén har elöverskottet aldrig varit större. Vilken sopa. Nu kommer den elkris som oppositionen varnade för. Total oförmåga att se helheten.

  • Svar på tråden Regeringens el-fiasko
  • Ju mer ju bättre
    Sun 22 Nov 2020 11:41
    #12
    KillBill skrev 2020-11-22 10:36:15 följande:

    Sverige delades in i olika el områden när Sveriges leddes av M, KD, C och L och jag förstår inte på vilket sätt nuvarande statsminister skulle vara ansvarig för att priserna varierar mellan dessa områden. Kan du förklara?


    Är inte statsministern sedan 6 år ansvarig för hur det ser ut idag?

    Precis som oppositionen varnade för så är elproduktionen i södra Sverige inte tillräcklig, och vintern har knappt börjat.
  • Ju mer ju bättre
    Sun 22 Nov 2020 11:48
    #13
    AMCG skrev 2020-11-22 10:56:45 följande:

    Problemet är att elen måste transporteras från den huvudsakliga produktionskällan i norr till södra Sverige. När överföringskapaciteten är på ett visst antal MW så spelar det ingen roll hur mycket överskott av el som finns eller hur stora vattenmagasin man har i norr.

    Om elpriserna ska jämnas ut måste SvK bygga ut elnätet. De har byggt ut sydlänken för inte så längesedan men det är ändå ett problem med för få ledningar med för låg överföringskapacitet in i söder. Samtidigt kan man inte ekonomiskt motivera att ha en kapacitet som motsvarar elanvändningen vid den kallaste dagen på året. Så mycket skattepengar önskad inte svenska folket att lägga på elnätet...


    Men nu är det November och långt långt ifrån den kallaste dagen på året.

    Om det är för dyrt att bygga elledningar genom hela riket kanske man borde övervägt att fortsätta producera el i den del av landet där den används?
  • Ju mer ju bättre
    Sun 22 Nov 2020 12:11
    #18
    Robert 832 skrev 2020-11-22 12:03:16 följande:

    Rent krasst finns det ingen politiker som förstår sig på energifrågor. Så länge man håller förbrukad el under producerad så tror man att vi har ett överskott. Jag brukar fråga folk som tänker så varför folk svälter i vissa delar av världen när vi har så mycket mat här att vi slänger.

    Distributionen är problemet, tillsammans med dåligt planerad Produktion. Sprider man inte ut produktionen maxar man snart i vissa delar av Sverige den kapacitet nätet klarar medan andra går utan. Det... Och att man avvecklar den befintliga produktionen ger upphov till elbrist fastän på det hela det produceras mycket mer än vad som görs av med.


    Exakt så. Det du beskriver är fundamental fakta.

    S kommer i vanlig ordning att skylla sina egna misslyckanden på oppositionen.

    I Sverige hade vi länge en konkurrensfördel i form av billig el. Den har våra politiker nu kastat bort. Starkt jobbat sossar. 
  • Ju mer ju bättre
    Sun 22 Nov 2020 12:15
    #19
    KillBill skrev 2020-11-22 11:51:28 följande:
    Vi har inte ministerstyre i vårt land och statsministern styr därför inte över elmarknadens priser eller vilka energislag som ska driftsättas eller avvecklas.
    Ja what about ministerstyre.

    Vore det inte bättre med en politik som säkerställer att elmarknaden fungerar?

    Det är regeringens politik som med skatteregler avgör vad som byggs eller avvecklas. 
  • Ju mer ju bättre
    Sun 22 Nov 2020 15:26
    #23
    KillBill skrev 2020-11-22 12:34:27 följande:

    Reglerna kring ministerstyre är inskrivet i grundlagen och det krävs olika belut med val emellan för att förändra detta. Oppositionen (i alla fall inte M, KD och V) skulle tack och lov aldrig gå med på det 


    Vilka skatteregler menar du? Under denna regering så har ju den s.k. kärnkrafftsskatten tagits bort.
    Jag kan skapa en tråd om ministerstyre så kan du debattera dessa regler där.

    Det finns mängder av regler som kraftigt påverkar elmarknaden. Konsekvensen av denna politik såg vi fredags. 1600% högre elpris i syd jämfört med nord. Detta är konsekvensen av en mycket dålig politik.

    Att du skyller den dåliga politiken på att ministerstyre inte är tillåtet är förmodligen en del av sosseriets strategi. Ni skyller ifrån er på vad som helst.
  • Ju mer ju bättre
    Sun 22 Nov 2020 20:41
    #25
    KillBill skrev 2020-11-22 20:00:56 följande:
    Det är lite larvigt att göra en stor sak av elpriset en enskild dag. Faktum är att elpriset i södra Sverige hitintills i år har varit lägre än det var både 2019 och 2018.. 
    Det är inte alls larvigt. Det visar var vi är på väg. Det har byggts en massa onödig kapacitet i norrland som hade gjort mer nytta söderöver. En mycket mycket korkad politik har förts.

    Regeringen har snedvridit marknaden till den grad att el stundtals är gratis. Skatten och avgifter är under vissa lägen så skyhöga att det för den lille mannen lönar sig att producera sin egen el, vilket bara gör det dyrare för andra. Det är så puckat att man bara skakar på huvudet.

    Hur kan politiker med noll kompetens få möjlighet att sabotera till den grad? Kan de inte anlita kunnigt folk för att hjälpa till med beslut?
  • Ju mer ju bättre
    Sun 22 Nov 2020 21:10
    #28
    KillBill skrev 2020-11-22 21:00:26 följande:
    Att elpriserna i syd är lägst på 3 år positivt. Det är marknaden som valt att investera i vindkraft i norr. Antar att det är lättare att accept för anläggningarna där uppe.

    När det gäller kärnkraften har regeringen tagit bort den s.k kärnkraftskatten och det borde du tycka är bra. Det är fritt för marknaden att investera i ny kärnkraft men ännu har ingen kommit fram till att det är lönsamt och det låga elpriser just nu gör det inte lättare
    Varför talar du om för mig vad jag borde tycka?

    Sverige behöver en fungerande elmarknad. Det är fundamentalt och sälvklart. Regeringen lyckas inte ens med det utan har istället saboterat möjligheterna till en fungerande marknad. Elöverskott i norr och underskott i söder. Allt p.g.a korkade regler från regeringen.

    Har själv ett hus i norrland och kan meddela att elen aldrig varit dyrare. Trots ett enormt elöverskott i norrland skulle det löna sig att installera solceller. 
  • Ju mer ju bättre
    Sun 22 Nov 2020 21:11
    #29
    ToniErdmann skrev 2020-11-22 20:53:46 följande:

    Det bästa är om allt brakar sönder och samman så viktiga funktioner i samhället står utan elektricitet.

    Först då kommer Sven "Svenne" Svensson reagera.


    Det kan mycket väl hända redan nu i vinter att elen blir så dyr när det är kallt att familjer tvingas frysa.
  • Ju mer ju bättre
    Mon 23 Nov 2020 00:02
    #31
    AMCG skrev 2020-11-22 21:26:45 följande:

    Finns ett gott överföringsnät spelar det mindre roll var produktionsenheterna är placerade rent geografiskt. Det är en smart idé att lägga produktionen till platser där den inte stör annan aktivitet (då främst mänsklig).

    Nu går snitt 1 och 2 fullt också ibland.

    Modellen är konstruerad att efterfrågan ska styra priset. Man kan ha många andra lösningar. Det lite tvivelaktiga är kraftproducenter får betalt för att sänka produktionen och där med spara vatten som de sen får betalt igen för när de producerat om prognosen slagit väldigt eller om underhållsarbete medför lägre kapacitet ut från ett delområde av ett elspotsområde.

    Kapaciteten i nätet till södra Sverige och en lösning på lokal produktion som är stabil (vätekraft, värmekraftverk eller kärnkraft) borde redan egentligen varit fixad. Jag minns fortfarande strömavbrottet sep 2003 när Oskarshamn 3 nödutkopplades och ställverket i Horrby kopplade från Ringhals. Det var väldigt otursamt och olyckligt. Men det visar på intressanta svagheter.

    Även solstormseffekterna i Kanada 1989 är intressant.

    Jag har reservaggregat. Om jag någongång vinner en större summa pengar ska jag investera i solceller, vindkraftverk och batteripaket.


    Då kan jag meddela dig att vindkraftverken i Norrland är väldigt störande för de som drabbats av dem i sin närhet. Långt ifrån smart skulle jag säga. Och att göra detta innan det ens finns ett överföringsnät finner jag knappt ord för.

    Man kan inte ha en modell där efterfrågan styr priset. Det måste vara tillgång och efterfrågan som styr. Annars är det ingen marknad. Marknaden var uppfunnen innan socialdemokratin f.ö, så den behövde inte konstrueras.

    Ditt resonemang om batterier, solceller och egen vindkraft visar hur lite du litar på makthavarna.
Svar på tråden Regeringens el-fiasko