Inlägg från: nattuw |Visa alla inlägg
  • nattuw

    Regeringens el-fiasko

    Ju mer ju bättre skrev 2020-11-21 23:42:51 följande:

    Enligt Löfvén har elöverskottet aldrig varit större. Vilken sopa. Nu kommer den elkris som oppositionen varnade för. Total oförmåga att se helheten.


    Oppositionens egen energipolitik var inte mycket bättre. En fungerande energipolitik kräver framförhållning, konsekvensanalys och modet att ta beslut.

    Vilket innebär att vi gör bäst i att läsa igenom broschyren "Hemberedskap för minst 72 h". För någon fungerande energipolitik kommer vi inte att få och även om nästa regering mot förmodan skulle visa något intresse av att ta tag i samhällsproblem så kommer det att ta många år innan det får genomslag.
  • nattuw
    KillBill skrev 2020-11-24 00:30:14 följande:

    Visst är kostnaden för nätavgiften hög men mitt elbolag (Vattenfall sänkte i alla fall nätavgiften i somras och det i kombination med att elen varit rätt billig i år gör totalkostnaden lite lägre.


    Min nätavgift har under relativt kort tid höjts vid två tillfällen. Vilket är en erfarenhet som jag tydligen inte är ensam om då frågan om de höga nätavgifterna även tagits upp av media.
  • nattuw
    KillBill skrev 2020-11-26 09:29:28 följande:
    jag kan glädja dig med att nätavgifterna kommer att sänkas de kommande åren.
    Det gör inte mig gladare. Deras överskott betalar min elräkning (aktier).
  • nattuw

    Skogsbolaget Holmen tvingades stänga ned driften på två pappersbruk eftersom elkostnaden blev för hög.

    "Börskoncernens vd Henrik Sjölund anser att de extremhöga elpriserna är ett bevis på att elmarknaden inte fungerar och nu hotar hela den svenska elintensiva industrin."
    ( www.di.se/nyheter/extrema-elpriser-tvingar-borsjatten-stanga-produktion-allvarligt-oroad/ )
    Dagens Industri; Extrema elpriser tvingar börsjätten stänga produktion ? ?Allvarligt oroad?; Kim Lundin; 2021-02-02

  • nattuw
    KillBill skrev 2021-02-07 17:51:57 följande:
    Sedan förstår jag inte varför du drar in regeringen i det hela.
    Så du förstår inte varför någon skulle nämna regeringen och energipolitik i samma mening. Regering och energipolitik, två sinsemellan oförenliga storheter.
  • nattuw

    Från Cornucopia bloggen:
    "Regeringen skriver i sin höstbudgetproposition för 2021 och utgiftsområde 21 energi att ett nationellt underskott på 1700 MW till 2900 MW var väntat på grund av nedstängningarna av Ringhals 1 och 2, samt att vindkraft inte är tillförlitlig. Man skriver att Sverige blir beroende av import av effekt under höglasttimmar. Situationen inför innevarande vintern var alltså dokumenterat känd av regeringen."
    Cornucopia; Regeringens budget: 1700 MW effektunderskott vintertid beror på nedstängd Ringhals - vindkraft inte pålitlig; 2021-02-19
    cornucopia.cornubot.se/2021/02/regeringens-budget-1700-mw.html
    Länk till dokumentet finns på hemsidan

    Så då kan de iallafall inte skylla på att de inte såg det komma utan de visste redan hur utfallet skulle bli. Vilket antagligen var anledningen till att Anders Ygeman smusslade iväg en miljard som skulle användas för att rusta upp ett oljekraftverk så att Stockholm (där Ygeman bor) inte skulle riskera någon elbrist.
    Ny Teknik; Hemliga miljarder skulle lösa Stockholms elproblem; Owe Nilsson/TT ;2021-02-19
    www.nyteknik.se/energi/hemliga-miljarder-skulle-losa-stockholms-elproblem-7010077

  • nattuw
    KillBill skrev 2021-02-21 18:58:35 följande:
    Sverige var beroende av elimport även tidigare och importbehovet är inte särkilt mycket större nu än när alla aggregaten på Ringhals var i drift. Sverige kommer även fortsättningsvis vara en nettoexportör av el.
    Det ser inte ut som regeringen håller med.
  • nattuw
    KillBill skrev 2021-02-21 20:29:52 följande:

    Regeringen uttalar sig alltså om höglasttimmar dvs under några få tillfällen på vinterhalvåret. Även framgent bedöms Sverige vara en nettoexportör av el.


    Samma regering vars minister använde skattepengar för att bygga ut fossilkraften där han själv bor. Tro fan det att en sådan regering inte bekymrar sig över om några lantisar skulle råka frysa ihjäl.
Svar på tråden Regeringens el-fiasko