• Sön 29 nov 2020 10:46
  67889 visningar
  2486 svar
  Inlägg från Padirac Visa alla inlägg
  2486
  67889

  Regeringens el-fiasko

  Ju mer ju bättre skrev 2020-11-29 01:23:33 följande:
  Här är prislistan:

  www.eon.se/content/dam/eon-se/swe-documents/s...

  138 öre för lägenhet. 125 för hus. Helt sinnessjukt.
  Hur stor del av detta pris är skatten som tidigare betalades genom enförbrukningen?

  Pislistan du visar ger ungefär samma kostnader för de olika avtalen på elnät för 8000 kwh överförd el - men med undantaget att lågförbrukare (som du säger dig vara) får rabatterat pris på om de förbrukar mindre än 8000 kwh.

   Elnätsbolaget behöver ta ut en minimidebitering för att ge dig tillgång till elnätet, Det är inte ovanligt att prismodeller inte har en helt rörlig kostnad.
 • Sön 29 nov 2020 11:16
  #96
  Ju mer ju bättre skrev 2020-11-22 20:41:37 följande:
  Det är inte alls larvigt. Det visar var vi är på väg. Det har byggts en massa onödig kapacitet i norrland som hade gjort mer nytta söderöver. En mycket mycket korkad politik har förts.

  Regeringen har snedvridit marknaden till den grad att el stundtals är gratis. Skatten och avgifter är under vissa lägen så skyhöga att det för den lille mannen lönar sig att producera sin egen el, vilket bara gör det dyrare för andra. Det är så puckat att man bara skakar på huvudet.

  Hur kan politiker med noll kompetens få möjlighet att sabotera till den grad? Kan de inte anlita kunnigt folk för att hjälpa till med beslut?
  Du tänker på riksdagen under -90talet som reformerade elnarknaden? Det var där och då elbörsen tog in form med marginalprissättningen som styr priset 
 • Sön 29 nov 2020 11:41
  #99
  Ju mer ju bättre skrev 2020-11-29 11:28:13 följande:
  Man kan inte byta elnätsleverantör. De har monopol.

  "Överföring av elektricitet är att betrakta som ett naturligt monopol, det vill säga en infrastruktur orimlig att konkurrensutsätta ur ett samhällsekonomiskt perspektiv"

  Detta system har missbrukats så till den grad av våra politiker att som du skriver "tyska företag" har rätt att ta ut kopiösa avgifter från medborgare som ingenting kan göra åt saken.

  Sen sitter såna som du här och påstår att elnätsavgifterna gått ned. Sanningen är att de stigit från 7 öre till 138 öre på 20 år.

  Padirac verkar ha missuppfattat prislistan. Det är väldigt tydligt att priset per kWh är mycket mycket högre för lågförbrukare, vilket är totalt orimligt. En lågförbrukare som bara belastar elnätet på sommaren borde ju snarare ha lägre elpris då en sådan bidrar till att jämna ut effektförbrukningen över tid och absolut inte bidrar till att öka toppförbrukningen.

  Våra politiker borde skämmas för sin dåliga politik. På område efter område försämrar de Sveriges konkurrenskraft. Normala företag står för investeringarna själva, sen kan de tjäna pengar på dessa investeringar. Men när det kommer till elnätet så ska folket investera och elbolagen hämta hem vinsterna. Helt otroligt, men folket får de politiker de förtjänar.
  Du får räkna in den fasta avgiften för att få ut det verkliga priset.  Småförbrukare som du har ett lägre totalt pris för elförbrukningen upp till 8000 kwh jmf med de som har en fast avgift som är 7x den fasta månadsavgift du har.

  Du kan inte ta en rad i prislistan och jämföra utan måste ta hela prislistan och kostnaden. Men om du betalade 565kr/månad i fast avgift kunde du kanske få det lägre priset för elöverföring Skulle det bli dyrare eller billigare för dig tror du?

  Vänta tills de nya prismodellerna som diskuteras kommer att tas i drift, då j*vlar blir det kostnader som märks. Eldistributionsnäten är idag inte dimensionerade för de effektuttag som kommer och det är både en politisk och teknisk utmaning att uppgradera anläggningarna och deras användning.
 • Sön 29 nov 2020 16:22
  Ju mer ju bättre skrev 2020-11-29 16:14:14 följande:
  Haha, ja den fasta avgiften spär ju bara

  på det verkliga kWh-priset ännu mera.
  80 kr/månad eller 565 kr/månad... skillnanden på ett år är den skillnad de olika abonnemangen har på elpriset upp till en kostnad för 8000 kwh..

  med den högre fasta månadsavgiften blir totala kostanden för en elförbrukning under 8000 kwh högre än det du betalar... det kan ses som att du har ett rabatterat pris och att de andra abonnenterna får betala  det du inte vill vara med och betala av anläggningens kostnad..
 • Sön 29 nov 2020 16:44
  Ju mer ju bättre skrev 2020-11-29 16:37:05 följande:
  Ja, 960 kr om året tillkommer för den som t.ex förbrukar 1000 kWh per år.

  (1000*1,38 + 960)/1000 = 2,34 kr/kWh i nätavgift för detta exempel. Det är ganska extremt. Eller hur?

  Därefter tillkommer själva elen. Total c:a 3 kr per kWh. Tack vare regeringens korkade politik.
   
  Det kan väl uppfattas om extremt om mn inte förstår att också den som inte använder elen hela året änå måste ha tillgång till distrubutionsnätets anläggning som har kostnader hela året. Du får betala för att kunna använda en del av elanläggningen - att du sedan inte vill eller kan använda den hela året är en annan sak.

  Vill du inte betala hyra eller avgift för boendet då du inte är hemma heller? 

  El är 'mer än två hål i väggen' liksom vatten är 'mer än det som kommer ur kranen'  osv..osv..
 • Sön 29 nov 2020 17:12
  Ju mer ju bättre skrev 2020-11-29 17:06:32 följande:
  Missade du att det var den rörliga avgiften på 138 öre som jag kritiserade?

  En mil därifrån är elnätsavgiften bara en bråkdel. De som bor där behöver också tillgång till elanläggningen året runt.

  Tiotusentals medborgare är drabbade av regeringens skitpolitik på detta område, men medlöparna försvarar vilken idioti som helst så länge S styr.
  Är det samma elnätsägare? Är det samma elnät? 

  Om du ska kritisera priset får du titta på hela priset inte på en del av priset.

  Tror du att det är S som bestämt ditt pris? Det är väl E.ON som var din nätägare.
 • Sön 29 nov 2020 20:31
  Ju mer ju bättre skrev 2020-11-29 18:14:51 följande:
  Jag är kritisk till regeringens energipolitik Den är riktigt dålig. Detta yttrar sig t.ex som att själva elpriset ibland blir mycket dyrare i södra Sverige. Du har inte visat någonting annat än ett exempel som passar din agenda.

  Även monopolet på elnät är ett riktigt skitsystem.
  Har du någon idé om vilka företag som vill bygga parallella eldistributionsnät?

  Eller har du något annat förslag på hur eldistributionsnäten ska konkurrensutsättas? 
 • Sön 29 nov 2020 20:35
  Ju mer ju bättre skrev 2020-11-29 20:06:24 följande:
  Det är ett skitsystem oavsett och det är hög tid att anhängare av den dåliga regeringen slutar skylla ifrån sig. Det finns alla möjligheter för regeringen att agera på ett ansvarsfullt sätt. Men man varken kan eller vill. Så här blir det när MP får styra.

  Varför ska privata aktörer ha monopol? Vad har de betalat för att få detta monopol? Varför ska de kunna ta 138 öre per kWh från medborgare som blir helt rättslösa. Ett skitsystem helt enkelt.
  Finns det politiska lösningar från andra partier på hur eldistributionsnäten skall konkurrensutsättas och inte vara lokala monopol? 

  Tänker du att det ska vara olika privata aktörer eller ska det vara samägda eller statligt/kommunalt ägda eldistributionsnät?

  Hur skulle det vara utformat för att det inte skulle vara ett skitsytem?
 • Sön 29 nov 2020 20:46
  Ju mer ju bättre skrev 2020-11-29 20:44:48 följande:
  Har jag föreslagit parallella eldistrubitionsnät? Har jag ens sagt att de ska konkurrensutsättas? Jag har bara sagt att det måste fungera. En apa kan ju se att detta inte blivit bra. Gör något åt det. Hur svårt ska det vara?
  Tydligen så svårt att du inte kan hitta något alternativ,

  Vad vill du åstadkomma, hur vill du att det ska förändras?

  Är det enbart priset det handlar om så är det den gemensamma elmarknaden som är problemet.
 • Sön 29 nov 2020 21:18
  Ju mer ju bättre skrev 2020-11-29 21:07:14 följande:
  Det finns otroligt många sätt att lösa detta. Men ska du ha ett förslag som håller i alla hörn så vill jag nog ha betalt för att teckna ned det. Hur mycket tycker du att det är värt, och tror du jag tänker jobba för den summan?

  Jag vill ha ett system som fungerar på ett bra sätt utan att rövknulla medborgarna. Idag har vi ingetdera.

  Din slutsats om den gemensamma marknaden får nog anses som dagens mest förvirrade då många medborgare idag drabbas av rena ockret på elnätsavgifter.
  Det räcker med vilket förslag som helst som du anser skulle lösa något av de problem du ser.   Detaljerna går säkert att reda ut vart efter
Svar på tråden Regeringens el-fiasko
Logga in
Bli medlem
Medlemsregistreringen är tillsvidare avstängd mellan 00:00 och 07:00. Vänligen återkom senare.