Inlägg från: KillBill |Visa alla inlägg
  • KillBill

    Regeringens el-fiasko

    Friger skrev 2021-09-14 10:36:57 följande:
    Spelar egentligen ingen roll om man skulle bygga rektorer av Kernobyl-typ. Det är ändå bättre än kolkraft för planeten. Miljoner dör varje år pga kolkraften och sen är forskarna rätt eniga om att koldioxiden förstör planeten.

    Vindkraft kommer inte att vara lösningen på problemet.

    Oavsett kostnad är kärnkraft den teknik som enklast kan minska koldioxidutsläppen.

    Olkiluoto 3 är en ny typ av reaktor. De första vindkraftverken var också dyra. Det blir billigare när tekniken fått mogna lite. Billigare kärnkraft byggs runt om i världen med befintlig teknik.

    Varför pratar du om kolkraft? Den andel fossil energi som används i Sverige är mycket liten. 


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Tom Araya skrev 2021-09-15 04:09:38 följande:
    Apropå Storbritannien och North sea link som var uppe tidigare.

     Cornucopia?: Cirka 30:- SEK per kWh i Storbritannien - två elhandelsbolag med 570 000 kunder i konkurs (cornubot.se)
    Det påstås i inlägget att engelska elpriserna skulle vara kopplade till avvecklad kärnkraft men frågan är vad som menas. England satsar på att bygga ny kärnkraft. 
    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Tom Araya skrev 2021-09-15 08:21:25 följande:
    Ja, de har avvecklat en del av sin tidigare kärnkraft.

    Varför tror du GB satsar på ny kärnkraft nu? 

    Den kärnkraft som avvecklats har avvecklats för att anläggningarna var uttjänta och England bygger nya reaktorer. Problemet i England är att vissa investerare har hoppat av kärnkraftsprojekt pga. av osäker lönsamheten.


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Tom Araya skrev 2021-09-15 11:50:52 följande:
    Jag tror att problemet var att det blev ett glapp i kapacitet efter att man la ner gamla verk, vilket fick parlamentet att besluta om utbyggnad. Vi ser nu konsekvenserna av det där kapacitetsglappet.
    El-priset baseras på tillgång och efterfrågan i nutid/realtid, inte på hur det ser ut om några år/framtiden.

    Ja vi kan konstatera i att kärnkraftsnationen Storbritannien så har priset på el ökat flera gånger mer än i Sverige. 


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Flash Gordon skrev 2021-09-15 15:57:45 följande:
    Aldrig förr har elpriset varit så högt, i alla fall inte i södra Sverige. Rekorden slås nu på löpande band och i dag nås en ny pristopp på 163 öre/kWh. Vintern kan bli tuff.

    www.svt.se/nyheter/inrikes/elpriset-nar-nytt-rekord-i-dag-dyr-vinter-vantar
    Även i kärnkraftsnationer som Finland och Frankrike är elpriset rekordhögt. Just nu är tex elpriset i Frankrike (med högst andel kärnkraft i Europa) 15 procent högre än i södra sverige.
    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Friger skrev 2021-09-15 21:58:47 följande:

    Jo, men grundorsaken även i kärnkraftsländerna är dom samma. En stor faktor är att det blåst för lite under en längre tid och att många länder satsat väldigt hårt på vindkraft.

    Elnäten hänger ju samman. Det har du ju själv tjatat om i typ tusen meddelanden.


    Borde inte landet med flest kärnreaktorer i Europa ha lägre elpris än Sverige? I Frankrike finns 58 reaktorer och 75% av energin kommer från kärnkraft och ändå är fransmännens elpris högre än i Sverige.
    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Tom Araya skrev 2021-09-16 00:35:05 följande:
    KillBill skrev 2021-09-15 22:35:13 följande:
    Borde inte landet med flest kärnreaktorer i Europa ha lägre elpris än Sverige? I Frankrike finns 58 reaktorer och 75% av energin kommer från kärnkraft och ändå är fransmännens elpris högre än i Sverige.
    Varför upprepar du i princip samma fråga, som du redan har fått svar på?

    Friger svarade:Underskott av el ger höga el-priser - frågor på det?

    Hur mycket kärnkraft man har säger inget om hur mycket el som produceras i förhållande till efterfrågan, annat än att man får en jämnare produktion än för vind och sol.
    Ja frågan är varföär länder mer mer kärnkraft har fått en högre prisökning än länder med lite kärnkraft. Kan du svara på den frågan?
    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Friger skrev 2021-09-16 11:02:18 följande:
    För att priset sätts efter det sista energislag som aktiveras. Vad som finns därinunder spelar ingen roll.

    Det är fosila kraftkällor som är det sista steget. Man har fått använda väldigt mycket av den varan sista tiden. Då har priserna på gas/kol/utsläppsrätter gått upp. Så även priserna.
    Hävdar du att Frankrike, det land i Europa som har mest kärnkraft har haft ett större behov än Sverige att komplettera med Fossil energi eller varför är el priset (börspriset) högre där än här? 

    Har du någon källa som visar att användningen av fossil energi har ökat den sista tiden eller varifrån kommer uppgiften?
    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Friger skrev 2021-09-16 12:46:13 följande:
    Gå in på Nordpool och läs på hur el-priset sätts. Jag har försökt förklara det för dig tidigare flera gånger men du är helt immun mot input från andra än dig själv.

    Kärnkraften är en basenergi som normalt sett ligger i botten och fyller upp det grundläggande elbehovet. Det finns inget land som täcker hela sitt behov av el med kärnkraft. Det är inte heller önskvärt. Den är inte särskilt reglerbar. Den ligger och pumpar på max-effekt större delen av tiden. Jättebra som grund att stå på för andra kraftkällor som kan sköta den ovanliggande regleringen.

    Tja, angående kol står det typ överallt om du är intresserad av området. Det är ju något som kommit krypandes ända sedan i våras. Kina har försökt kontrollera priset för att hålla det nere då dom förbrukar mer än hälften av världens kol. Men det har dom inte lyckats något bra med. Dom försöker öka produktionen och öppna nya gruvor och öka produktionen i befintliga.

    Jag tror säkert priset på kol kommer att rekylera tillbaka då det bara är en fråga om tid innan produktionen av kol matchar förbrukningen. Förbrukningen av kol sjönk under corona men rekylerade tillbaka med besked därefter. Vilket skapat situationen.

    Men nivåerna i vattenmagasinen är låga och sjunker snabbare än önskvärt. Snart kommer isen att börja lägga sig i norr då är det ingen påfyllning innan vårfloden. Blir det en kall vinter blir det "svettigt".

    Jag är inte så insatt i naturgasmarknaden mer än att jag vet att den lider av samma problem som kolet och att nivåerna i förråden ska vara låga pga att förra vintern var kall i Europa och det har varit svårt att fylla på dom.

    Kort och gott. Dom lager som borde finnas inför vintern finns inte. Då återstår att hoppas på en varm och blåsig vinter. Inte en kall och vindstilla.

    Citat ur energinyheter:
    www.energinyheter.se/20210916/24819/globala-energimarknaderna-v-37-2021
    "
    I Europa råder generellt höga kraftpriser till följd av rekordhöga priser på både naturgas och kol, vilket i sin tur pressat upp priset på utsläppsrätter till nya rekordnivåer.
    "

    När man läser vad folk skrivit i den här tråden så kan man felaktigt få bilden av att det höga svenska elpriser skulle bero på att kärnreaktorer har avvecklats och satsningar på vindkraft men som du vet så har Sverige ingen brist på energi (bortsett från enstaka tillfällen). Sverige har fortsatt en betydande export av el (och ett av Europas lägsta priser på el). Det jag vill lyfta fram är elbörsens påverkan på elpriset och det faktum att länder med mycket mer kärnkraft än Sverige har högre priser än oss.


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Flash Gordon skrev 2021-09-20 14:01:09 följande:

    Problemen är självförvållade.

    twitter.com/DWestlen/status/1439834830439596036

    Först river ägnar man 20 år att riva världens bästa kraftsystem och påstår att "kärnkraften inte är lönsam". När eländet sedan träffar fläkten och priset mångdubblas påstår man att höga priser inte är ett problem.


    Vaddå självförvållade? Sverige är fortfarande en stor nettoexportör av el. Att elpriserna är höga beror alltså inte på den svenska elproduktionen /elbrist i Sverige utan på elbrist i andra länder vilket drivit upp prost på den nordiska elbörsen.
    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
Svar på tråden Regeringens el-fiasko