• Sun 26 Sep 2021 11:37
    285865 visningar
    8515 svar
    8515
    285865

    Regeringens el-fiasko

    Fiskpinnen i frysboxen skrev 2021-09-26 10:32:03 följande:
    Vi behöver lyfta debatten ett snäpp för att tydliggöra sambanden.

    Uniper är en marknadsaktör som driver sin verksamhet i vinstsyfte. Själva poängen med en marknadsekonomi.

    Men det är regeringen som sätter villkoren. Regeringen har bestämt att det ska vara lönsamt att elda olja för att producera el. Det är jättedåligt. Vi hade kunnat exportera kärnkraftsgenererad el istället och sluppit dessa utsläpp.

    Att rikta ilska mot en marknadsaktör är direkt löjligt. Varför skulle de lyssna på någon. Jag ser heller inte att statsministern eller någon annan regeringsrepresentant har några synpunkter på Uniper.
    Det är marknaden som gör det lönsamt, har du glömt detta med marginalprissättningen som gör att det enbart är under vissa förhållanden oljekraftverken är marknadsmässiga elproducenter?
  • Sun 26 Sep 2021 13:03
    Fiskpinnen i frysboxen skrev 2021-09-26 01:08:31 följande:
    På tiden när Sverige och Tyskland hade sina kärnkraftverk i dåtidens skala så behövdes väldigt mycket mindre kol och oljekraft. Vindkraftens utbyggnad har förvärrat situationen. Det är inte vindkraftens fel. Energipolitik är för svårt för socialdemokratin.

    Det rimliga hade varit att behålla och modernisera kärnkraften och bygga ut vindkraften. Vattenkraften är lätt att styra och vattenmagasinen hade kunnat regleras i förhållande till vad vindkraften genererar.

    Genom att bygga kärnkraftverk av generation 4 löser vi också problemet med kärnavfallet. Det avfall vi idag redan har kan återanvändas i ett modernt kärnkraftverk. Den avfallsprodukt som då kommer ut behöver bara lagras i 1000 år och är mycket mindre radioaktiv. Dessa kärnkraftverk kostar en del pengar. Men det fina är att vi slipper elda kol och olja, räddar klimatet och slipper problemet med förvaring av kärnavfall i 100000 år. Så vad väntar socialdemokratin på?

    Här finns lite siffror om elproduktionsslag och år.

    www.eon.se/el/guider-tips/elproduktion

    Tabell med statistik över Sveriges elproduktion 2010-2019
  • Sun 26 Sep 2021 13:22
    Attraktiv skrev 2021-09-26 09:40:35 följande:
    Vad svamlar du själv om om jag för fråga?

    Om du hade varit mer insatt hade du vetat att det var politikerna som hade sista ordet. Miljöförstörarpartiet röstade nej till fortsatt drift, bl.a. med motiveringen att det inte var ekonomiskt lönsamt. MP valde ekonomi framför miljö.

    www.expressen.se/nyheter/klimat/riksdagen-ros.../
    Finns det någonting i artikeln du länkar till som säger att MP valde ekonomi framför miljö?

    Nej, däremot tar artikeln upp och länkar till ett debattinlägg där MPs företrädare säger att "Kraftbolagen börjar nu dra sig ur de affärer som gäller för att bygga reaktorerna eftersom de helt enkelt inte är tillräckligt lönsamma."
  • Sun 26 Sep 2021 18:54
    Fiskpinnen i frysboxen skrev 2021-09-26 18:35:57 följande:
    På 90-talet fattades beslut utifrån de förutsättningar som fanns då. Det är nu sittande regering som måste hållas ansvarig för de förutsättningar som gäller idag.

    Du tror att allt handlar om vem som gjort vad sen decennier tillbaka. Du glömmer helt bort att sittande regering skulle kunnat agera för att undvika miljöförstöringen, men man väljer att låta det vara fortsatt lönsamt att elda fossila bränslen. Och sen skyller du regeringens inkompetens på Bildt.

    Ordentlig tankevurpa där:
     
         - om regeringarna på -90talet är ansvariga ör de beslut som fattades utifrån de förutsättningar som fanns då (vilket låter rimligt) så är regeringarna på -10-talet ansvariga för de beslut som fattats då, inte för de förutsättningar som fanns på -10-talet .

    Men det är inte sant, för det är riksdagen som fattar besluten som minoritetsregeringar får lov att förhandla om med andra partier.

    Vad menar du att sittande regering skulle ha kunnat göra för att stoppa oljekraftverken att bidra med el på nordpool?  Vad menar du at tsittande regering kan göra idag för att stoppa oljekraftverken att starta nästa vecka?

    Vilka quick fixs tror du finns för att åstadkomma detta?  
  • Sun 26 Sep 2021 19:50
    Fiskpinnen i frysboxen skrev 2021-09-26 19:42:07 följande:
    Intressant. Du menar alltså att det är marknaden som subventionerar vindkraften motsvarande 33 öre per kWh?

    När jag skulle gräva ett nytt miljövänligt avlopp tvingades jag söka bygglov för det och det hela var tvunget att godkännas av kommunen. Men du menar alltså att det är fritt fram för vem som helst att bränna 140000 liter olja per timme, helt utan iblandning från kommun, region eller landsting?
    Det intressanta är väl hur du 'lyckas' läsa ut att det skulle finnas något som helst i dina frågors premisser i det jag skrivit. 

    Drömmer
    Padirac skrev 2021-09-26 11:37:01 följande:
    Det är marknaden som gör det lönsamt, har du glömt detta med marginalprissättningen som gör att det enbart är under vissa förhållanden oljekraftverken är marknadsmässiga elproducenter?

  • Sun 26 Sep 2021 19:56
    Fiskpinnen i frysboxen skrev 2021-09-26 19:38:30 följande:
    Parallellen som Hedenius drar är ju minst sagt vansinnig.

    Plötsligt dyker det upp en ny Elon Musk och löser dessa problem medan Hedenius står kvar på perrongen. Om man hade frågat Hedenius för 20 år sedan när vi kan ha kommersiellt gångbara elbilar så hade han svarat att det aldrig kommer att hända, för det är omöjligt. Bakåtsträvare finns precis överallt. Till den grad att även du lyckats finna en.
    Hedenius kan väl inte gärna göra analyser baserade på en entrepenör som ännu inte dykt upp

    Forskningsläget är vad det är och det är en rad steg som behöver vara uppfyllda innan det ens går att börja bygga prototyper av GenIV.

    Det vansinniga är väl att dra till med en historia om Hedenius för 20 år sedan som det helt saknas belägg för.

    Det verkar vara knepigt med tidsuppfattningen och kontrafaktiska påståenden för att arguementen du lägger fram ska ha både relevans och giltighet. 

    Men lägg gärna fram allt du har känne dom och hittar om GenIV-reaktorer som är byggda eller ska byggas så att det finns någonting konkret som regeringen kan ta tag i och bygga klart förra veckan
  • Sun 26 Sep 2021 20:28
    Fiskpinnen i frysboxen skrev 2021-09-26 20:17:22 följande:
    En regering har ju ett regeringsunderlag och kan därmed få igenom sina reformförslag i riksdagen.

    Sen vet jag inte vad du menar med quick fix. Det är ett jättemisslyckande att det eldas 140000 liter olja per timme. Regeringen har inte agerat i tid. Eller nja, man har inga planer på att agera alls. De såg det inte komma och har fortfarande inte fattat.

    Regeringen tar inte klimathotet på allvar. I praktiken agerar man för ökade koldioxidutsläpp.
    Nejdå. Sverige har under större delen av tiden sedan WW2 letts av minoritetsregeringar som får lov att förhandla med partier som är del av oppositionen eller låta bli att lägga fram förslag som inte har något oppositionspartis stöd, om jag räknade rätt är det 16½ år med majoritetsregeingar de senaste 76 åren  - har du helt tappat greppet om historien och tidsräkningen? 

    Nä, det finns ingen quick fix för flöda över norra europas elmarknad med el från Sverige för att sänka marginalpriset på nordpool..  så vad menar du att de skulle gjort sedan hösten 2014 och vad ska de göra nu för att sänka elpriset?  Eller är det bara gnäll på att det är fel du vill framföra? 
  • Sun 26 Sep 2021 20:34
    Fiskpinnen i frysboxen skrev 2021-09-26 20:19:07 följande:
    Tror du S tankeförbud skyndat på forskningen om GenIV?
    S tankeförbud?   Vad pratar du om, är det folehatten som talar till dig eller var har du fått den där idén från?

    Tror du att S styr forskning om GenIV-reaktorer   Du fick ju en länk tidigare från GIF , här kommer den igen www.gen-4.org/gif/

    Sossarna har kanske dessa founding members alla hjärnor under kontroll för att förhindra att de ens tänker på GenIV...

    Får jag skriva att du behöver rycka upp dig och komma med relevanta och verkliga argument?   

    www.gen-4.org/gif/jcms/c_9492/members

    "The nine founding members are those that signed the GIF Charter in July 2001: Argentina, Brazil, Canada, France, Japan, the Republic of Korea, the Republic of South Africa, the United Kingdom and the United States. Subsequently, the GIF Charter was signed by Switzerland in 2002, Euratom in 2003, and the People's Republic of China and the Russian Federation in 2006. On 22 June 2016 Australia signed the Charter, thus becoming the 14th member.

    Argentina and Brazil are non-active, i.e. they have not acceded to the Framework Agreement which establishes system and project organisational levels for further co-operation.


    In total, twelve members have signed or acceded to the Framework Agreement."

  • Sun 26 Sep 2021 21:02
    Tom Araya skrev 2021-09-26 20:42:30 följande:
    Exakt, det finns inga quick-fix och därför måste man vara förutseende och långsiktig.

    Kärnkraften borde ha byggts ut under 80-talet.
    Ok. på 80-talet gällde det beslut riksdagen fattat om att kärnkraften skulle avvecklas på sikt - kommer du ihåg folkomröstningen och resultatet?  

    Vad som borde har gjorts på 80-talet kan inte dagens regeringar vara långsiktiga och förutseende om - tidens pil går i andra riktningenDrömmer
  • Sun 26 Sep 2021 21:15
    Fiskpinnen i frysboxen skrev 2021-09-26 20:58:48 följande:
    Det kanske är nyheter för dig, men även minoritetsregeringar har haft ett regeringsunderlag.

    I Sverige kan vi själva vilka energislag som ska subventioneras eller beskattas, samt nivå på detta. Det har ingenting med Nordpool att göra. Du har fortfarande inte förstått någonting.
    Nejdå, det är inte nytt, men vad menar du .. att varje beslut som röstas igenom av riksdagen görs av partiföreträdare från partier som ingår i regerinsgsunderlaget?  Det är i så fall lika häpnandeväckande som att två partier som oberoende av varandra utan att samtala eller förhandla röstar lika i riksdagen samarbetar eller att däremellan betyder dessutom och att summan av allt är mellan 125 och 175%..
     
    Före senaste sekelskiftet var det vanligt med breda parlementariska utredningar och överenskommelser om större politiska beslut - de flesta partierna i riksdagen  ar delaktiga i den större del en av utredningarna och fick igenom en del av sin politik -det betyder inte att de var del av regeringsunderlaget.

    En quick fix skulle ju vara om regeringen nu fick igenom en skattehöjning som omöjliggjorde oljekraftverkens affärsidé.. de skulle kanske vara en lockande idé för en del personer.

    Nåfonting har jag förstått, men inte hur S infört tankeförbud för kärnkraftsreaktorer eller hur det idag skulle gå till att snabbt (vad detta nu betyder) att starta upp nya kärnkraftverk då energiföretagen inte varken nu eller tidigare funnit det tillräckligt lönsamt att etablera kärnkraftsverk.  Längre fram kan riksdagen troligen vilja subventionera kärnkraften för att den ska byggas, men jag tror själv inte att det är där vi är ännu.  Det finns en del problem som GenIV ska lösa - du har själv tagit upp dem - och då kommer det säkert i ett annat läge.
Svar på tråden Regeringens el-fiasko