Inlägg från: Flash Gordon |Visa alla inlägg
  • Flash Gordon

    Regeringens el-fiasko

    timbro.se/smedjan/vinden-har-vant-for-svensk-karnkraft/

    Fortfarande pratar politiker om ledningar, från vind- och vattenkraften i norr till södra Sverige, som lösningen på de problem som har uppstått när elproduktionen i södra Sverige har krympt samtidigt som elbehovet ökat. Men, elbehovet i norr växer också starkt. Region Norrbotten menar att överskottet sannolikt är borta redan i slutet av 2020-talet. Därefter kan inte södra Sverige räkna med el norrifrån. Det räcker inte med ledningar. Det behövs ny elproduktion i söder.

    Både norra och södra Sverige går mot ett ökat elbehov. Kärnkraften är det enda fossilfria och planerbara energislaget som hållbart går att bygga ut i stor skala. Den kommer därför alltid att ha en given roll i energisystemet. Vi ska inte bli förvånade om det snart byggs ny kärnkraft i Sverige.

  • Flash Gordon
    AMCG skrev 2021-01-23 10:46:11 följande:
    Mer småskalig utspridd elproduktion som vind, sol och vatten samt smart elanvändning så som att ladda elbilar på natten när efterfrågan generellt sett är lägre, ladda ur elbilar vid effekttoppar (inställning så klart som styr när bilen måste vara fulladdad och klart till start), smarta elprodukter som är energisnåla, införa incitament för slutanvändarna att använda ström på andra tider etc. hade kanske varit en del av lösningen? Väteceller nämndes väl också tidigare (eller var det i ett annat forum?)?

    Generellt sett har nog de nordiska TSOerna byggt sig ut ur denna typen av problem för att överskottet av vattenkraften i norr och väster har varit så mycket större än efterfrågan (så-mycket-ström-kommer-aldrig-någonsin-att-behöva s-tänk). Med ökad efterfrågan i Norden samt kablar till kontinenten så blir överskottet naturligt mindre och mindre.
    Läs inlägget. Lyssna gärna på intervjun med Rudling.

    Det FINNS INGET överskott - i praktiken. Överskottet är en schimär eftersom exempelvis bara LKAB säger sig behöva ytterligare 55 TWh el per år framöver.

    www.nyteknik.se/premium/gruvjattens-planer-pa-fossilfritt-jarn-kraver-55-twh-7005562

    ALL el som produceras norr om Dalälven kommer i framtiden också att förbrukas norr om Dalälven. Minst.

    2019 förbrukade Sverige 164 TWh el.

    Ska industrin ställa om till el från kol/olja/gas och vi elektrifierar mer i samhället (bara personbilarna, till exempel) så varierar prognoserna på ett svenskt elbehov mellan 250 till 500 TWh om året.

    Det räcker inte med att "ladda elbilarna på natten".

    Väteceller kräver ENORMA mängder el för att framställa själva vätgasen.

    I intervjun förklaras också hur slumpmässiga elproduducenter som vind och sol skapar instabila elsystem. 

     
  • Flash Gordon
    Ju mer ju bättre skrev 2021-01-23 10:01:28 följande:
    Tyvärr tror helvetet fryser till is innan regeringen gör ett rätt i energifrågan.

    Det är helt makalöst att en outbildad medelålders man får så mycket makt att hela Sverige riskerar tappa konkurrenskraft p.g.a idiotisk energipolitik.
    Efter nästa väl kan vi mycket väl ha ett blå-gult regeringssamarbete. 

    Då kan det hända saker. 

    Verkligheten har redan hunnit ikapp satsningarna på "förnybart" (sol, vind, "biobränslen") och den politiskt motvierade nedmonteringen av stabil och miljövänlig baskraft.

    I Skåne stoppades Pågens utbyggnad av deras bageri för att de inte kan få el till verksamheten.

    I Mellansverige stoppas utbyggnaden av nya stadsdelar för att el inte finns tillgänglig.

    Antingen så vänjer sig svensken med detta - vi har en fantastisk förmåga att vänja oss - jämför idag med Sverige före 2010-talet och invandringskatastrofen 2015 till exempel.

    Om vi vänjer oss så kan det fortsätta hacka. Vi kan eventuellt rädda oss med el från Putins ryska naturgas som tar omvägen via Tyskland. Eller polska kolkraftverk.

    Eller, i skuggan av stearinljus som brinner under schemalagda bortkopplingar från elnätet, så brister till slut det tabu som finns kring kärnkraft och vi agerar klokt och pragmatiskt - motsatsen till känslomässigt och aktivistiskt.
  • Flash Gordon
    AMCG skrev 2021-01-23 14:59:06 följande:
    Med överskott syftade jag på historiskt. Att det varit överskott och större potential att bygga ut. TSO byggde då ut elnätet från norr till söder resp. väster till öster. Historiskt sett har nordiska länderna (kanske framförallt Norge och Sverige) bara byggt ut stamnätet när efterfrågan ökade. Nu måste man kanske se på andra lösningar för att tillgodose behovet (större produktionsenheter, fler små av olika slag, annat användarnönster etc.). Nu är det inte enbart den nordiska systemet utan är också starkare förbundet med kontinenten (Norlink, NorNed, Konti-Skan, Baltic, Kontek, NO-RU, FI-RU, fler?). Export och import olika dagar. Allt inom vårt synkronsystem stannar inte här i Norden.

    När man inte längre kan bygga sig ut av problemet måste andra lösningar till (och då kanske en kombination av flera tänker jag).
    Alla andra länder kommer ju förstås också att elektrifiera sina samhällen mer.

    Såg ett Ted-talk: välfärdens utveckling i en kultur/ett samhälle korrelerar direkt till mängden tillgänglig energi. Varje gång teknikens utveckling gjort ny energi tillgänglig billigare så har vi med ett "skutt" blivit fler på jorden, livslängden ökat och alla blivit rikare.

    Världen borde därför göra av med mer energi men Sverige kan inte lita på Tyskland för sin energiförsörjning framöver.
  • Flash Gordon
    Jonnynilsson skrev 2021-02-12 08:42:35 följande:
    Återigen undrar jag hur ett litet skitparti med 4% av väljarna kan ha så stor makt över oss medborgare. Tillsammans med sossejävlarna håller man på att rasera hela landet.

    sverigesradio.se/artikel/vattenfall-varnar-sn...

    Snälla socialdemokrater! Förstör inte det som alla människor före oss slitit med att bygga upp i vårt vackra land.
    Du tror att socialdemokrater är snälla?
  • Flash Gordon
    Rataxes skrev 2021-02-12 08:13:35 följande:
    Vindkraftnationen Danmark importerar i ögonblicket 2087 MW, samtidigt som de producerar 3310 MW med fossil produktion. Den av socialister och miljöfascister så omhuldade vindkraften levererar 662 MW.

    Snart i ett eluttag nära dig.
    Vindkraft har visat sig vara en återvändsgränd och nu börjar den rättmätiga kritiken sippra ut, förbi censuren.

    Och det finns hopp om livet även i ett land som Danmark. Okänt för de flesta pågår i Danmark utvecklingen av en SMR som de kallar för CMSR 

    www.seaborg.co/
  • Flash Gordon

    Och även i Sverige pågår saker som regeringen inte kunnat stoppa

     strategiska.se/pressmeddelande/har-ar-de-ssf-arc-center-som-far-dela-pa-200-miljoner-kronor/

    Forskningscentret "Hållbar kärnteknisk forskning i Sverige (SUNRISE)" ska förbereda drift av en blykyld generation-IV(Gen IV) forskningsreaktor. Reaktorn ska vara klar inom 10 år och placeras i Oskarshamn. Universitet och forskningsinstitut såväl som kommersiella kunder ska ges möjlighet att utföra uppdrag som till exempel bestrålning av bränsle och material för Gen IV- och avancerade modulära reaktorer och att utveckla säkerhetsstrategier för en potentiell global utveckling av blykylda Gen IV-reaktorer. Den kan även fungera som en demonstrationsenhet för avancerad reaktorteknologi som kan kommersialiseras i stor skala inom 15 år. I projektplanen ingår design och övergripande säkerhetsanalys för forskningsreaktorn, utveckling av nya avancerade stål, beläggningar och svetstekniker, samt ny bränsledesign, allt optimerat för miljön i en blykyld reaktor.

    Även här
    www.leadcold.com

    Även statliga Vattenfall
    group.vattenfall.com/se/nyheter-och-press/pressmeddelanden/2020/vattenfall-fordjupar-samarbetet-om-sma-modulara-reaktorer-i-estland


    Vattenfall fördjupar samarbetet om små modulära reaktorer i Estland

    Som vanligt så kommer verkligheten alltid att vinna till slut. Det går inte att bortse från grundläggande fysikaliska och matematiska fundamenta.

    Jämför med debatten om invandring år 2006 mot år 2021 - 15 års skillnad i debattklimat.

  • Flash Gordon

    Även här om myten: "det är fritt att bygga ny kärnkraft i Sverige"

    twitter.com/simonwakter/status/1288142078619389952

    Spoiler: nej, det är det inte i praktiken eftersom statliga Vattenfall blockar två av de endast tre platser där ny kärnkraft får byggas.

    Vattenfall som alltså höll på att titta på expansion av såväl Formsark som Ringhals när det blev regeringsskifte 2014 med nya ägardirektiv och därmed stoppade allt sådant arbete. 

Svar på tråden Regeringens el-fiasko