• Mon 15 Feb 2021 07:36
    285322 visningar
    8515 svar
    8515
    285322

    Regeringens el-fiasko

    *saknas editfunktion på forumet*

    Att Vattenfall idag blockerar ny kärnkraft är skälet till att Blykalla/Leadcold planerar att bygga sin reaktor på den enda plats i Sverige där det är tillåtet - Oskarshamn.

    Se inlägg #194
  • Mon 15 Feb 2021 13:32

    Även om kvällstidningen talar om en socialdemokratisk riksdagsmotion om att bygga ut kärnkraften så är det inte fullt ut så väl.

    Motionen talar bara om "en översyn" och behovet av "ny planerbar elproduktion" inom elområde 3 och 4 (söder om Dalälven). I teorin kan det alltså lika gärna vara kolkraftverk som avses.

    data.riksdagen.se/fil/94746FFA-78B6-436E-9EE8-CCE17C77C7E1

    Men, givet vad samma riksdagsledamot/-möter sagt innan så är det kärnkraft som avses. De kan bara inte skriva ordet "kärnkraft" i en riksdagsmotion.

    Det skulle förmodligen trigga miljöpartisterna som nu istället kan tala om till exempel biobränsleeldade verk.

    Hans Hoff (S) tidigare

    www.svt.se/nyheter/lokalt/halland/hans-hoff-s-oppnar-for-ny-reaktor-pa-ringhals

    "Då kommer man till den slutsatsen att det är kärnkraftsel man måste nyproducera, helt enkelt"

  • Mon 15 Feb 2021 19:34

    Nu går det undan.

    Uniper, Blykalla och KTH lämnade idag in en ansökan om att få 125 miljoner i stöd från Energimyndigheten för att bygga sin prototyp-reaktor i Oskarshamn.

    Reaktorn är en SMR (Small Modular Reactor) och är döpt till Sealer (Swedish Advanced Lead Reactor) och prototypen ska stå klar år 2024 - om bara tre år alltså.

    sverigesradio.se/artikel/karnkraftsforskningen-kan-fa-uppsving-vill-utveckla-en-minireaktor

    Jag gissar att det finns en och annan miljöpartist som precis blev illmående. 

  • Mon 15 Feb 2021 20:42

    Men Miljöpartiet kämpar emot och Socialdemokraterna låter dem hållas. Priset som S är beredda att betala för att få behålla makten.

    twitter.com/JohanIngero/status/1360114194918625280

    Miljöpartiet blockerar regeringens godkännande av utökad lagring av uttjänt kärnbränsle vid CLAB. Från dagens tillstånd på 8000 tom till 11000 ton.

    En ren formalitet som regeringen nu vägrar besluta om.

    OM CLAB inte får tillstånd för utökad lagring så måste kärnkraftverken stoppas ca år 2023. Vilket förstås är precis vad Miljöpartiet räknar med.

    www.skb.se/nyheter/mellanlagret-riskerar-att-bli-fullt/


    I dag finns närmare 7 300 ton använt kärnbränsle i anläggningen. Det aktuella tillståndet gäller upp till 8 000 ton och enligt beräkningarna kommer den tillståndsmässiga maxkapaciteten vara nådd i slutet av 2023. 

    Eftersom det inte får bli fullt i mellanlagret innan Kärnbränsleförvaret i Forsmark är klart att tas i bruk har SKB ansökt om att utöka tillståndet för Clab till 11 000 ton. Det krävs ingen utbyggnad för att kunna lagra också 11 000 ton, nuvarande anläggning är tillräckligt stor.

  • Tue 16 Feb 2021 04:23

    Strömavbrotten som kommer och går, ett elnät som tappat spänningen och kollapsat och ett elpris på 9$ per kWh. I Texas möter just nu Miljöpartiets politik verkligheten, på riktigt. 

    Vindkraft är den näst största källan till el i Texas. När kylan isar ned bladen stannar vindkraften och då brakar systemet. 

    LÄNK

    webcache.googleusercontent.com/search&cd=14&hl=sv&ct=clnk&gl=se

    www.mrt.com/news/state/article/Frozen-wind-turbines-hamper-Texas-power-output-15951141.php

    Nearly half of Texas' installed wind power generation capacity has been offline because of frozen wind turbines in West Texas, according to Texas grid operators.

    Wind farms across the state generate up to a combined 25,100 megawatts of energy. But unusually moist winter conditions in West Texas brought on by the weekend's freezing rain and historically low temperatures have iced many of those wind turbines to a halt.

  • Wed 17 Feb 2021 10:23

    Bar så att ingen missar det.

    Regeringen vill ge ytterligare subventioner till vindkraften.

    Nu ska havsbaserad vindkraft slippa betala för byggandet av anslutningen av deras verk till elnätet.

    Den kostnaden skall istället nätbolagen betala - och sedan lägga över på varje enskild elkund.

    twitter.com/Ericson_ubbhult/status/1361688272334913539

    www.ericsoniubbhult.se/

    Den 2 februari presenterade regeringen ett förslag som ska leda till minskade anslutningskostnader för havsbaserade vindkraftverk. I korthet innebär förslaget att kostnaden för att ansluta vindkraftverken till elnätet (en kostnad som tidigare vindkraftbolagen bekostat) nu i stället ska betalas av Svenska Kraftnät. I slutänden hamnar sedan kostnaden på "nätkundskollektivet", vilket betyder att varje elkonsument får vara med och betala via sin elnätsavgift. 

    Bakgrund till förslaget är att Energimyndigheten fick i uppdrag att utreda hur man skulle kunna flytta anslutningskostnaderna från vindkraftbolagen till Svenska Kraftnät och därmed elkonsumenterna. Myndigheten utredde detta och tog fram ett förslag, men avrådde samtidigt från ett införande. Därefter gick förslaget på remiss. Där sa nästan alla nej, inklusive Energiföretagen. De enda som var för var ett fåtal som främst arbetar med just havsbaserad vindkraft. 

  • Wed 17 Feb 2021 19:59

    Moderat riksdagsman ställer skriftlig fråga till Ygeman. Talar också om "planerbar elproduktion".

    www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/skriftlig-fraga/planerbar-elproduktion_H8111820

    "Vad avser statsrådet vidta för åtgärder för att säkerställa en planerbar elproduktion året om oavsett temperatur i Sverige?"

  • Wed 17 Feb 2021 20:11

    Blykalla i Sverige konkurrerar med Rolls-Royce i Storbritannien om framtidens SMR.

    RR har dock, till skillnad mot Blykalla, sin egen regerings stöd

    www.rolls-royce.com/products-and-services/nuclear/small-modular-reactors.aspx

    www.world-nuclear-news.org/Articles/Rolls-Royce-on-track-for-2030-delivery-of-UK-SMR

    "Rolls-Royce has almost completed the feasibility stage in the development of its UK small modular reactor (SMR) and in May will focus on securing investment, its chief technology officer, Paul Stein, said yesterday. The technology will undergo the Generic Design Assessment (GDA) process with UK regulators in 2024 and will be ready for grid use five years later, he said."

    Man räknar i nuläget på en kostnad på runt 50 öre per kWh i produktionskostnad.

    Och i ärlighetens namn så är nog RR vid den övre gränsen för vad man kanske kan kalla SMR med en effekt på mellan 220-440 MW. Den normalt definierande gränsen är 300 MW.

  • Wed 17 Feb 2021 20:25

    Ebba säger att hon vill att EU skall kunna ge ett slags typgodkännande inom hela unionen för en viss typ av reaktor. 

    Det låter vettigt.

    www.svd.se/busch-aktorer-beredda-bygga-ny-karnkraft

    KD vill också att EU ska ha en gemensam tillståndsprocess och en standardisering som ska möjliggöra att bygga fler av samma om en reaktor fått tillstånd. 

    Branschen förklarar också att det i praktiken är politiken som hindrar en utbyggnad av kärnkraften i Sverige. 

    "Enligt Ebba Busch är det viktigaste för att aktörer ska vilja satsa på kärnkraft i Sverige att regeringens mål om att all energi år 2040 ska vara förnyelsebar försvinner. 

    - Om politiken skulle ge besked att kärnkraften är välkommen och ses som basen i energiförsörjningen, hur förändras kalkylerna då? Vi har pratat med flera stora aktörer på energimarknaden som säger att det skulle förändra precis allt, säger Ebba Busch."

  • Mon 22 Feb 2021 07:44

    En gång i tiden fick en minster avgå efter att inte ha belatat TV-licensen.

    Minister Ygeman smusslar undan en miljard till ett privat bolag för att dölja sin egen regerings misslyckanden på energiområdet och förstår inte vad problemet är.

    bulletin.nu/ygeman-har-i-hemlighet-gett-miljard-till-elbolag

    Statliga Svenska kraftnät och energiminister Anders Ygeman (S) har i hemlighet tilldelat ett privat bolag en miljard av nationella elberedskapspengar för att lösa elproblemen i Stockholm

Svar på tråden Regeringens el-fiasko