Inlägg från: Tom Araya |Visa alla inlägg
  • Tom Araya

    Regeringens el-fiasko

    KillBill skrev 2021-09-12 22:17:22 följande:
    Vad då för hysteriska subventioner?

    Uppställningen ovan är baserad på produktionskostnad UTAN subventioner..
    Dock ÄR vindkraft i Sverige idag subventionerad.
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2021-09-12 09:35:30 följande:

    Socialdemokraterna och Miljöpartiet ställer sig bakom Energiöverenskommelsen där tillstånd kan ges för att successivt ersätta nuvarande reaktorer i takt med att de når sin ekonomiska livslängd. Det är för övrigt samma uppgörelse som resulterade i att den s.k. effektskatten på kärnkraft slopades.  Det är alltså inte politiska beslut som ligger bakom att reaktorer har stängts och att energibolagen inte påbörjat etableringen av nya reaktorer. 

    Att enskilda MP politiker på sikt vill slopa all kärnkraft förändrar inte att partierna S och MP hedrar Energiöverenskommelsen.  Samtidigt är ju inte kärnkraften konkurrenskraftig och kärnkraftverken riskerar i framtiden att bli stora förlustprojekt. och därför är det är konstigt att utrycka att man önskar att på sikt ersätta all kärnkraft.


    Nedan ser du hur produktionskostnaden för olika energislag (utan subvention) har förändrats under perioden 2010 till 2019 och som du ser så har el från vind och som blivit mycket billigare, kostnaden för el från kärnkraft har ökat medan priset från el från kol har legat still. Idag är el från vind och sol billigare än från kärnkraft och kol.


    I takt med utbyggnaden av vind- och solenergianläggningar kommer sannolikt priset för dessa energislag att sjunka ännu mer och göra kärnenergin ännu mer olönsam. Siemens bedömer att den första kommersiella anläggningen för att producera vätgas via elektrolys kommer vara etablerad inom bara något år och det kommer blir ett hårt slag för kärnkraften eftersom t.ex. vindkraftverken då kommer att producera energi som även kan användas när det inte blåser.  


    ourworldindata.org/cheap-renewables-growth
    Lägg märke till att din graf inte visar samma siffror som de jag lagt upp även om man backar till samma tidsperiod. Det vore intressant att få veta vad det beror på...
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2021-09-12 23:36:54 följande:
    I vilket inlägg har du publicerat data för samma period?
    I inlägg #486.
    Nu kan jag visserligen inte se vilken tidpunkt dessa data är ifrån, då bloggens länk inte fungerar/är inaktiverad, men bloggen är från våren 2016, så om vi antar att data är från 2014-2015 så omfattas tidpunkten av dina grafer som spänner över perioden 2010-2019. 
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2021-09-13 07:46:43 följande:
    Det kan du inte vara säker på. Det tar något år innan data finns framme och det är inte osannolikt att uppgifterna kan vara ännu äldre.  I den graf som jag länkar till anges både källor och år. 
    Mmm... men det ska mycket till för att falla ur periodspannet 2010-2019...
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2021-09-13 16:03:33 följande:

    Det kan du inte vara säker på. Den artikel som du länkar till kan referera till äldre uppgifter eller annan data än den jag länkar till. En omedelbar kommentar är att Our World in Data refererar till internationella uppgifter vilket är bra med tanke på att energimarknaden är global.


    Energimarknaden är inte global. Vi klarar knappt att distrubera el inrikes från norr till söder och köper vi el så är det från våra grannländer.
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2021-09-13 17:30:28 följande:

    Det vi måste förstå är att elpriserna i våra grannländer även påverkar elpriserna i Sverige.  Elmarknaden är varken nationell eller regional. Om elpriserna ökar i Europa kommer det påverka priserna i Norden. Om Norge kan få bättre betalt för energi i Storbritannien kommer detta att driva upp priset i Sverige.


    Var och varannan dag kan man läsa inlägg från folk som är upprörda för att elpriserna är höga just nu och får det att låta som att det är regeringens fel. Det är det inte. Även i kärnkraftsnationen Finland är elpriserna historiskt höga just nu.


    Men produktionskostnaden utgör långt ifrån hela priset för kunden. Skatter och avgifter tillkommer.
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2021-09-13 16:51:53 följande:

    Just precis, Sverige importerar och exporterar el på daglig basis.  Nyligen etablerade Norge en el förbindelse med Storbritannien och denna förbindelse kan även påverka priset på svensk el. Handeln med energi är alltså inte nationell.


    Det vore ju jättebra om Sverige kunde täcka upp för sitt behov med tysk och brittisk el genom Norge, producerad genom förbränning av kol och gas, istället för egen kärnkraft. Skrattande
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2021-09-13 18:12:12 följande:
    Storbrittannien har rätt mycket kärnkraft men den är som mycket annan kärnkraft dyr.. 
    43 % av elen producerades med fossila bränslen i Storbritannien 2019, 46 % i Tyskland.

    Elproduktion med fossila bränslen - internationellt - Ekonomifakta

    Storbritannien har producerat så mycket som 26% av sin el med kärnkraft som mest, men efter flera nedläggningar av kärnkraftsanläggningar sjönk den siffran till 19%, men har ökat till i 20% (2020)

    Storbritannien startar koleldning efter stigande gaspriser | Placera (avanza.se)

    Planerna i GB:
    Regeringen la fram en strategi för den kärntekniska industrin 2013 där man ser framför sig 12 nya reaktorer med en installerad effekt om 16 GW.

    Storbritannien ? Kärnkraften verktyg för energiomställning | (energiforsk.se)

    Kärnkraft i Storbritannien - Wigi.wiki

Svar på tråden Regeringens el-fiasko