• Sön 29 nov 2020 18:04
  89291 visningar
  3363 svar
  Inlägg från KillBill Visa alla inlägg
  3363
  89291

  Regeringens el-fiasko

  KillBill skrev 2020-11-29 18:01:14 följande:

  Jag försöker inte missförstå jag försöker förstå vad du vill ha sagt. 

  Du började den här tråden med att vara kritisk till att elpriset var högt en enskild dag. och när du fick konkreta bevis på att elpriset har sjunkit i år så gick du över till att vara kritisk till nätavgifterna. 


  Om vi nu ska prata nätavgifterna så har regeringen tagit beslut som kommer att sänka nätavgifterna Källa: https://www.svd.se/eljattar-tvingas-kapa-natavgifter


  Du pratar om att det är regeringens dåliga politik som resulterat i höga nätavgifter.


  Kan du nämna några beslut som resulterat i att nätavgifterna ökat?  Vad tycker du att regeringen borde göra för att sänka nätavgifterna? Vill du i likhet med Vänsterpartiet återreglera och förstatliga elnäten eller vad är det för politisk som du förordar?


  politisk =politik
  Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
 • Sön 29 nov 2020 19:40
  Ju mer ju bättre skrev 2020-11-29 18:14:51 följande:
  Jag är kritisk till regeringens energipolitik Den är riktigt dålig. Detta yttrar sig t.ex som att själva elpriset ibland blir mycket dyrare i södra Sverige. Du har inte visat någonting annat än ett exempel som passar din agenda.

  Även monopolet på elnät är ett riktigt skitsystem.

  Blev det jobbigt att diskutera nätavgifter? Är det därför du återigen vill flytta fokus och diskutera kostnaden för själva elen? Jag diskuterar gärna kostnaden för elen men först bör du svara på de frågor som du lämnat obesvarade: 


   


  Nämna några regeringsbeslut som resulterat i att nätavgifterna ökat (som du vet har jag presenterat beslut som gjort att nätavgifterna sänkts). Eftersom du är så kritisk borde du också kunna ge exempel å vad regeringen borde göra för att sänka nätavgifterna. Vill du i likhet med Vänsterpartiet återreglera och förstatliga elnäten eller vad är det för politik som du förordar?


  Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
 • Sön 29 nov 2020 21:00
  Ju mer ju bättre skrev 2020-11-29 20:12:53 följande:
  Nej, det var inte så jobbigt. Du hade fel hela vägen i debatten om nätavgifter. Du vågade inte slå vad om saken, hehe.

  Vad är det du inte fattar?
  Nätavgiften kan uppgå till hela 138 öre per kWh, ett resultat av regeringens dåliga politik.
  Själva elen blev häromveckan hela 1600% dyrare i södra Sverige jämfört med i norra. Ett resultat av regeringens dåliga politik.

  2 fel blir liksom inte 1 rätt.

  Du kan inte skylla regeringens misslyckanden på mig. Det är bara patetiskt. Det är heller inte min uppgift att leta regeringsbeslut.

  Jag är ute efter en fungerande lösning. Det är väl ändå inte min uppgift att tala om för regeringen hur detta ska lösas. De har bra betalt och ska lösa detta själva.

  Nu frågar jag dig igen. Vilka politikiska beslut menar du ligger bakom att nätavgifterna kostar som de gör? 

  Vad menar du att regeringen borde göra för att nätavgifterna ska sjunka (regeringen har redan fattat beslut som gör att nätavgifterna sjunker). 

  Vill du i likhet med Vänsterpartiet återreglera och förstatliga elnäten eller vad är det för politik som du förordar?


  Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
 • Mån 30 nov 2020 08:14
  Ju mer ju bättre skrev 2020-11-30 00:28:26 följande:

  Det är patetiskt att du skyller de höga nätavgifterna på regeringen men inte kan svara på vad det är i regeringen politik som drivit upp nätavgifterna och att du inte kan svara på vad regeringen borde göra för att sänka nätavgifterna.


  Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
 • Mån 7 dec 2020 19:02

  Även november bjöd på rekordlåga elpriser!


  Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
 • Ons 3 feb 2021 12:21
  nattuw skrev 2021-02-03 05:43:56 följande:

  Skogsbolaget Holmen tvingades stänga ned driften på två pappersbruk eftersom elkostnaden blev för hög.

  "Börskoncernens vd Henrik Sjölund anser att de extremhöga elpriserna är ett bevis på att elmarknaden inte fungerar och nu hotar hela den svenska elintensiva industrin."
  ( www.di.se/nyheter/extrema-elpriser-tvingar-borsjatten-stanga-produktion-allvarligt-oroad/ )
  Dagens Industri; Extrema elpriser tvingar börsjätten stänga produktion ? ?Allvarligt oroad?; Kim Lundin; 2021-02-02


  Holmen driver flera vatten- och vindkraftverk själva men de kanske passar på att sälja nu när priset är högt. I övrigt så är detta inte något nytt och pappersindustrin anpassar ofta sin produktion efter elpriserna och blir det för högt så slutar man producera. I sammanhanget är det på sin plats att påpeka att el handlas på Nordpol och priserna är rätt lika i hela Norden. De finska pappersverken är därför i samma situation som de svenska.


  Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
 • Tor 4 feb 2021 19:38
  K Markatta skrev 2021-02-04 17:16:53 följande:

  Nu måste vi återigen elda olja som ett resultat av S och MP:s energipolitik:

  www.di.se/nyheter/kylan-satter-press-oljekraftverket-startas-pa-nytt/

  Kylan sätter press - oljekraftverket startas på nytt

  Statliga Svenska Kraftnät beordrade vid flera tillfällen under torsdagen att det oljeeldade kraftverket i Karlshamn skulle startas. Anledningen var att snabbt kunna stötta det svenska elsystemet i kylan som nu anstränger elförsörjningen.


  Det är inget nytt att Sverige behöver köra fossilberoende kraftverk enstaka dagar så har alltid skett (även när Sverige körde för fullt med kärnkraft). Ändå har utsläppen från fossila el och värmepannor minskat år för år och är nu nere på historiskt låga nivåer. 


  www.naturvardsverket.se/Sa-mar-miljon/Statistik-A-O/Vaxthusgaser-utslapp-fran-el-och-fjarrvarme/

  Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
 • Sön 7 feb 2021 17:51
  nattuw skrev 2021-02-07 16:29:57 följande:

  Det finns ingen elbrist men stats-tv går ut och rekommenderar att man inte dammsuger och att man äter kall mat.
  www.svt.se/nyheter/inrikes/pausa-dammsugaren-i-ett-par-dagar-for-klimatets-skull

  Det framgår inte om ett förbud mot städning och varm mat är en del av regeringens långsiktiga energipolitik eller om de helt enkelt inte såg vintern komma.


  Jag brukar sällan hålla med dig men du har rätt i att i det inte är elbrist. I Norden är just nu Sverige och Danmark nettoexportörer av el medan kärnkraftsnationen Finland tvingas importera el.  Detta framgår tydligt av den färska sammanställningen nedan.


   


  Sedan förstår jag inte varför du drar in regeringen i det hela. Sedan åtminstone början av 70-talet så har rekommendationerna varit att försöka minska på elförbrukning de dagar om året då det är som kallast och detta oavsett vilken regering som suttit vid makten. Att påstå något annat är både osant och historielöst. 


  www.svk.se/drift-av-transmissionsnatet/kontrollrummet

  Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
 • Sön 21 feb 2021 18:37
  K Markatta skrev 2021-02-21 18:23:52 följande:

  Nytt normkritiskt konstverk:

  www.expressen.se/nyheter/kupp-utanfor-lo-borgen-staty-av-en-dammsugande-lamotte/

  Kupp utanför LO-borgen: Staty av en dammsugande Lamotte

  Någon har placerat en staty vid Norra bantorget, strax utanför entrén till fackförbundet LO:s kontor i Stockholm. Statyn föreställer kärnkraftsinfluencern och medborgarjournalisten Joakim Lamotte. Figuren bär på en dammsugare och en skottsäker väst. Statyns sockel pryds med logotypen och adressen till elbolaget "Kärnkraft".


  Normkritiskt? Den s.k. oberoende ?"journalisten" Joakim Lamotte är betald av elbolaget Kärnkraft. Det handlar således om reklam och Lamotte är allt annat än oberoende..


  Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
 • Sön 21 feb 2021 18:58
  nattuw skrev 2021-02-21 18:42:10 följande:

  Från Cornucopia bloggen:

  "Regeringen skriver i sin höstbudgetproposition för 2021 och utgiftsområde 21 energi att ett nationellt underskott på 1700 MW till 2900 MW var väntat på grund av nedstängningarna av Ringhals 1 och 2, samt att vindkraft inte är tillförlitlig. Man skriver att Sverige blir beroende av import av effekt under höglasttimmar. Situationen inför innevarande vintern var alltså dokumenterat känd av regeringen."

  Cornucopia; Regeringens budget: 1700 MW effektunderskott vintertid beror på nedstängd Ringhals - vindkraft inte pålitlig; 2021-02-19

  cornucopia.cornubot.se/2021/02/regeringens-budget-1700-mw.html

  Länk till dokumentet finns på hemsidan

  Så då kan de iallafall inte skylla på att de inte såg det komma utan de visste redan hur utfallet skulle bli. Vilket antagligen var anledningen till att Anders Ygeman smusslade iväg en miljard som skulle användas för att rusta upp ett oljekraftverk så att Stockholm (där Ygeman bor) inte skulle riskera någon elbrist.

  Ny Teknik; Hemliga miljarder skulle lösa Stockholms elproblem; Owe Nilsson/TT ;2021-02-19

  www.nyteknik.se/energi/hemliga-miljarder-skulle-losa-stockholms-elproblem-7010077


  Sverige var beroende av elimport även tidigare och importbehovet är inte särkilt mycket större nu än när alla aggregaten på Ringhals var i drift. Sverige kommer även fortsättningsvis vara en nettoexportör av el.
  Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
Svar på tråden Regeringens el-fiasko
Logga in
Bli medlem