Inlägg från: KillBill |Visa alla inlägg
  • KillBill

    Regeringens el-fiasko

    K Markatta skrev 2022-06-12 23:30:31 följande:
    Påminnelse om vad Anna D skrev:

    Men om man gräver lite i frågan framträder en helt annan bild. Av samtliga projekt som ligger inne för prövning är det bara 20 procent som kan träffas av det kommunala vetot. Resten - 80 procent av alla vindkraftsprojekt till havs - är planerade mer än 22 kilometer ut från kusten, det vill säga inom den ekonomiska zonen som hanteras av staten.

    Det är alltså regeringen själv som sitter på tillståndsprocesserna. Det är där den stora flaskhalsen finns.
    Jo men att det tar tid beror bla. på att det är så lätt att överklaga vindkraftsetableringar och regeringen arbetar därför med en förenklad process.
    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Flash Gordon skrev 2022-06-18 11:23:45 följande:

    Som jämförelse:

    För 42 miljarder kronor kan du köpa 16 stycken SMR-reaktorer av amerikanska NuScale.

    www.science.org/content/article/smaller-safer-cheaper-one-company-aims-reinvent-nuclear-reactor-and-save-warming-planet


    Problemet är att denna typ av SMR reaktor bara existerar på ritbordet. Vad den kommer att kosta i slutändan och vad det kostar att producera el från den är det ännu ingen som vet..
    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Flash Gordon skrev 2022-06-18 11:23:45 följande:

    Som jämförelse:

    För 42 miljarder kronor kan du köpa 16 stycken SMR-reaktorer av amerikanska NuScale.

    www.science.org/content/article/smaller-safer-cheaper-one-company-aims-reinvent-nuclear-reactor-and-save-warming-planet


    Hur många innevånare tror du vill ha en SMR reaktor i sin närhet? Sannolikt kommer motståndet att ha en kärnreaktor inpå knuten vara mycket högt..
    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Don3 skrev 2022-06-18 13:35:16 följande:
    Skulle tro du har fel där. Motståndet speciellt i områden där kärnkraft redan finns för försvinnande lågt jämfört mot motståndet mot vindkraft.
    Tror inte jag, det är en helt annan sak med befintlig kärnkraft. Den har funnits i flera decennier och folk har vant sig. Det är en helt annan sak med nya etableringar där är  folk rädda för att ett kärnkraftsverk inpå knuten kan uppfattas som en framtida säkerhetsrisk vilket kan sänka värdet på närliggande fastigheter.
    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Don3 skrev 2022-06-18 14:18:38 följande:
    Precis som vindkraften redan gör idag då?
    Då är det bara muta kommunen för det får man ju enligt regeringen.
    Regeringen har inte föreslagit några mutor till kommuner däremot utreder regeringen möjligheten att en kommun ska kunna få del av vinster från vindkraftverk.

    Föreslår du att regeringen ska muta kommuner för att få bygga SMR reaktorer eller vad menar du?
    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Inteutanproblem skrev 2022-06-18 15:18:29 följande:

    Jag tar tveklöst mycket hellre en reaktor till granne än vindkraftverk. Det är extrem miljö och naturförstörelse dessa industri parker med vindkraft. Bor i ett län med mycket vindkraft, Västernorrland. Magnifik natur, eller ja. Dom platserna som inte blivit nerlusade med massiva betongfundament, enorma stålpelare och en myriad av vägar ännu då. 


    Det går att arrangera vinkraften så att den smälter in i naturen och kärnkraftverken är inte vackra..

    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Rataxes skrev 2022-06-18 15:52:43 följande:
    42 miljarder är dessutom runt 80% vad en APR1400 kostar. Som även levererar kraft då det inte blåser, plus systemtjänster som svängmassa och frekvensstabilitet. Bygger man den som en O4 finns infrastrukturen och kompetensen redan på plats.
    Vacker är den inte och ingen verkar vara intresserad av att investera i en sådan reaktor (trots att anslutningarna och kompetensen redan finns på plats).  Det beror sannolikt på att finansiärerna kan räkna och har insett att kärnkraftsproduktionen är dyr och därför svår att få lönsam. 

    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Rataxes skrev 2022-06-18 16:31:51 följande:
    Länder som Danmark och Tyskland har finansierat anslutningsavgifterna i flera år så att Sverige gör detsamma leder bara till att det blir konkurrensneutralt. Däremot stämmer det att det finns en kö av investerare som vill bygga havsbaserad kärnkraft.  En sådan kö saknas när det gäller kärnkraft.
    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Flash Gordon skrev 2022-06-21 07:47:39 följande:

    Jag vet inte om denna länkades här i februari när den kom ut.

    naringslivets-medieinstitut.se/medierna-missade-tung-rapport-om-karnkraftens-roll-for-elpriset/

    Hade inte den röd-gröna regeringen lagt ned Ringhals 1 och 2 så hade elpriserna varit mellan 30-50 lägre i södra Sverige.

    Hade varit nyttigt nu.


    Energiforsk har också konstaterat att elpriset hade kunnat vara 30-50% lägre om Sverige hade byggt mer vindkraft. 

    Just nu drivs elpriset  bl.a. upp på grund av att kärnkraften inte levererar fullt ut. I Sverige är Ringhals 3 stängd pga revision och i Frankrike har man stängt reaktorer pga den höga värmen.
    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Padirac skrev 2022-06-25 12:00:26 följande:
    De BRUN-BLÅ uppfattas av Timbro och den tidigare vinnande partistrategen Schlingmann som gnällspikar utan egen berättelse om vad de vill med sin politik

    De BRUNA har drivit debatten och de politika visionerna till botten - och nu gnälls det över att de frågor de vill  fokusera på blivit frågor i valrörelsen som alla partier måste förhålla sig till.

    Gnällhögern har ersatt 'de nya moderaternas' visioner och samhällbyggande och med det gjort M till förlorarre som går i de BRUNAS ledband Kräkswww.dn.se/sverige/radslan-inom-m-att-framsta-som-forlorande-gnallspikar/

    "Moderaternas budskap inför valet bottnar i en missnöjesbeskrivning av Sverige. Det menar statsvetaren Andreas Johansson Heinö. Även partiets förra strateg, Per Schlingmann, tycker att partiet är för fokuserade på brott och straff.

    ? Vad är den egna agendan och den egna berättelsen om Sverige? undrar han.

    ...


    Moderata strateger hoppas att kriminaliteten och upplevd otrygghet ska göra Moderaterna till valvinnare. Genom att ständigt påtala hur regeringen misslyckats att vända utvecklingen ska väljarna inse att det är Ulf Kristersson som borde vara statsminister. Men försöket att fälla justitieminister Morgan Johansson (S) gick inget vidare. När dammet väl skingrats satt justitieministern kvar i riksdagsbänken och log.


    ? Man påminde de redan övertygade anhängarna om att det inte längre är någon tvekan om att M är beredda att göra allt för att ta regeringsmakten. Och man påminde de redan tveksamma om att det inte längre är några tvivel om att M är beredda att följa efter SD när så krävs, säger statsvetaren Andreas Johansson Heinö som är förläggare vid Timbro förlag.

    ...


    Andreas Johansson Heinö tycker att dagens moderater gnäller och gläfser likt en jycke.


    ? Partiets existens har alltid handlat om att ta makten från sossarna. Men risken är att man framstår som snarstuckna och någon som bara reagerar surt på vad motståndarna gör, säger Andreas Johansson Heinö.


    ? Nu har de trummat in sitt budskap och det bottnar i en missnöjesbeskrivning av att Sverige är på väg åt fel håll. Det är en återställaridé som går ut på att ta itu med problemen som regeringen har skapat. Det som fortfarande saknas är den mer långsiktiga idén om hur det ska gå till.


    Med tre månader kvar till riksdagsvalet går M en hårfin balansgång.


    ? Det finns en uppenbar risk för att man bekräftar den här förlorarbilden, att man står och skriker sig hes vid sidan av.

    ...


    ? I dag gör inga partier några försök att ändra agendan och bryta sig loss från den här märkliga kollektiva världsbilden som säger att det är brott och straff som ska vinna väljare. Vi får se om kriget mot Ukraina och stigande inflation ändrar på det, säger Per Schlingmann som inte längre har några formella band till Moderaterna.


    I dag skriver han böcker och jobbar med startups.


    ? Om man ska ställa en kritisk fråga med tanke på att det är så nära valet: vad är den egna agendan och den egna berättelsen om Sverige? Det är det stora frågetecknet.

    ...


    ? Om Ulf hade fått bestämma helt själv hade man antagligen haft en mer hoppfull och optimistisk agenda med fokus på företagsamhet, klassresor och social rörlighet, säger Andreas Johansson Heinö.


    Inom alla partier förs en kamp mellan kommunikatörer och ideologer och Moderaterna är inget undantag. Kommunikatörernas ledstjärna är de sociala mediejättarnas statistik över användarnas hyperkorta uppmärksamhetsspann. Budskapet måste enligt dem vara kort, lättbegripligt och slagkraftigt. Ideologerna däremot, som internt kallas för seminariemoderater, kan recitera den liberala filosofen Friedrich Hayek i sömnen.


    "


    Bra inlägg, Jag publicerade tidigare denna bild i en annan tråd men den passar bra även här.  Sällan har en bild framställt två gnällspikar/förlorare så tydligt.

    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
Svar på tråden Regeringens el-fiasko