Inlägg från: KillBill |Visa alla inlägg
  • KillBill

    Regeringens el-fiasko

    Tom Araya skrev 2022-08-11 01:05:31 följande:

    Finnarna är duktiga på planera långsiktigt och undvika förhastade beslut.
    Vi borde lära av dem.

    Lovisa kärnkraftverk har varit i bruk i 40 år och nu kan det bli 30 år till | ENERGInyheter.se


    Om Finland var duktiga att planera skulle de väl inte ha ett så stort elunderskott?  Finland har under årtionden varit nettoimportör  av el d.v.s. Finland producerar mindre el än vad man konsumerar. Inte ens när Finlands nya reaktor är i drift producerar Finland el tillräckligt med el för att täcka landets elbehov så man fortsätter att vara nettoimportortör av el. Man kan också fråga sig om ett land där det tar 20 år att bygga en kärnreaktor (13 år försenat) är bra på planera..

    Hur kommer det sig att du tycker att Sverige med ett stort överskott av el (Sverige har under årtionden varit en stor nettoexportör av el och exporten ökar) ska lära av Finland?
    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    nattuw skrev 2022-08-11 10:15:10 följande:
    När S inför bidrag är det för att S tagit så mycket av skattebetalarnas pengar att skattebetalarnas pengar inte räcker till utan skattebetalarna måste förlita sig på bidrag. Det är så S har skapat ett bidragssamhälle.

    Därav socialdemokraternas utspel om allmosor som skulle delas ut strax före valet. Allmosor som är direkt kopplad till den socialdemokratisk energipolitiken (läs: bristen på energipolitik). En socialdemokratisk energipolitik som har slagit direkt mot de som har det sämst ställt. En socialdemokratisk energipolitik som har öppnat för allmosor som även socialdemokratiska politiker och höginkomsttagare får del av.
    Som sagt var, Sverige gick under första halvåret 2022 om Frankrike och blev Europas största nettoexportör av el. Bidrag som Socialdemokratiskt ledda regeringar inför är till för att minska klyftorna. När Moderaterna föreslår bidrag är syftet att gynna de mest förmögna i samhället. 
    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Att Moderaterna tappar i dagens stora partisympatiundersökning från Novus förklaras nog av att potentiella väljare inte längre betraktar moderaterna som ett seriöst parti. 

    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    nihka skrev 2022-08-11 17:14:05 följande:
    Det förklaras i vanlig ordning av att de har tappat till främst SD.

    Att tillfälligt subventionera skyhöga elräkningar är ju precis vad S gjorde i vintras, så varför skulle det vara så fel när andra vill göra samma sak?
    Skillnaden var att i vintras fanns ett tak på hur mycket man kunde få tillbaka och på det sättet fanns det fortfarande skäl att hushålla med elektriciteten dessutom gjorde taket att att de allra största konsumenterna (sannolikt folk med mycket stora fastigheter) bara fick kompensation för ?normal? konsumtion. 
    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Flash Gordon skrev 2022-08-11 19:48:08 följande:

    Någon räknade ut att en med alla skatter och nätavgifter och allt annat så kommer en 10 minuters dusch i 40-gradigt vatten att kosta femtio kronor imorgon.

    Femtio kronor


    De flesta med rörligt pris betalar inte el per timme utan ett genomsnittspris och kortvariga elpristoppar ger inte särkilt stora utslag.
    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Rataxes skrev 2022-08-14 09:32:43 följande:

    Dumvänsterns mantra om OL3 som olönsamt kommer omedelbart på skam, med dagens elpriser är verket betalt om 5 år, då återstår minst 55 års drift med vinst.


    I Juli 2022 var det finska elpriset 900 procent högre än år 2020 (år 2020 var  året innan Putin började höja gaspriserna).  Man måste nog vara höger om man ser detta som något positivt och spekulerar i att om dessa horribelt höga elpriser skulle permanentas i 5 år så finns det möjlighet att den finska kärnreaktorn OL3 kan betalas av i förtid..
    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Flash Gordon skrev 2022-08-14 09:59:18 följande:
    Ja, baksidan av vänsterns förhoppningar om högre elpriser som ska göra att folk snålar på el - det gör all elproduktion väldigt mycket mer lönsam.
    I det här fallet var det Rataxes som har förhoppningar om höga finska elpriser  
    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Padirac skrev 2022-08-15 11:48:31 följande:
    OK - jag förstår . Finland har satt sig i en situation tidigare (genom dålig planering kanske) som är sämre än Sveriges situation och nu har Finland gjort en ny plan som ska ta dem till en bättre situation.

    Finland planerar mycket bättre än Sverige  Solig
    Tom Araya skrev 2022-08-15 10:48:20 följande:
    Men jag sa ju att Finland har ett sämre utgångsläge, det behöver inte upprepas och är inte likställt med planeringen för framtiden.
    Finland avbröt för några månader sedan bygget av kärnkraftverket Hanhikivi 1. 
    Det innebär att Finland till skillnad mot Sverige, under överskådlig tid, kommer  producera mindre el än vad Finland förbrukar d.v.s Finland är och kommer att vara nettoimportör av el. 
    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
Svar på tråden Regeringens el-fiasko