Inlägg från: Tom Araya |Visa alla inlägg
  • Tom Araya

    Regeringens el-fiasko

    Padirac skrev 2021-09-26 21:02:31 följande:
    Ok. på 80-talet gällde det beslut riksdagen fattat om att kärnkraften skulle avvecklas på sikt - kommer du ihåg folkomröstningen och resultatet?  

    Vad som borde har gjorts på 80-talet kan inte dagens regeringar vara långsiktiga och förutseende om - tidens pil går i andra riktningenDrömmer

    Ett idiotiskt beslut, ja.
    En folkomröstning med bara NEJ-alternativ... Skrattande

    Men i politik som behöver vara långsiktig så är det väl bättre att man åtgärdar felen under 90-talet eller tidigt 2000-tal än att vänta till 2020+!?

    Finns det ens en plan på hur el-produktion och infrastruktur ska se ut, när och i vilken omfattning den behöver byggas ut e.t.c. i förhållande till mål för klimat, elektrifiering av industrin, utfasning av fossila bränslen och fordon som drivs av sådana? 
    Vi talar om en enormt omfattande omställning på färre än två decennier och man har ännu inte kommit igång med vad som kommer att krävas.

  • Tom Araya
    Padirac skrev 2021-09-26 21:39:02 följande:
    Det senaste var väl att riksdagen 2010 röstade för att tillåta att nya reaktorer var tillåtna att byggas för att ersätta gamla reaktorer och före det har anläggningarna byggts om med effektökningar och förlängd livstid. Så att ingenting gjorts för att hålla kärnkraften igång längre än riksdagen beslutade om efter folkomröstningen är ett falskt påstående. Om du tycker att inte tillräckligt gjorts så är det en annan sak.
    Hur mycket stöd har sådan forskning, utveckling och projektering fått?
    Padirac skrev 2021-09-26 21:39:02 följande:
    Det finns fler energiutredningar om du söker bland SOU - jag förstår inte vad du får en del av dina idéer från - att det inte skulle finnas utredningar och arbete med planer för en av de stora frågorna som ligger på internationellt bord iom klimatöverenskommelser och åtaganden  mellan länder.. är det uppriktig okunskap eller är det någonting annat som gör att du kommer med ett sådant påstående Tom?  

    Men det är ju fantastiskt i så fall, om jag kan hitta svar på


    -hur tillgången på el ska garanteras vid en sådan omställning och med vilket tidsperspektiv?

    -hur samt med vilket tidsperspektiv utbyggnad av ett omfattande nät av laddstationer och hur ansvarsfördelningen mellan bostadsfastighetsförvaltare, företag, kommuner, landsting och staten ska se ut för den utbyggnaden, så att det fungerar för alla brukare som idag använder fordon och maskiner som går på fossila bränslen?

    Vad tror du om mina frågor och tillgänglighet på svar?

  • Tom Araya
    Fiskpinnen i frysboxen skrev 2021-09-27 00:15:27 följande:
    Carlsson, Persson och Reinfeldt (första mandatperioden) ledde starka regeringar. De hade inga problem att få igenom sin politik och hade vett att ta ansvar också. Löfvén däremot står inte för någon rak linje och skyller ideligen ifrån sig på oppositionen. Du själv sitter här och ursäktar Löfvén för dennes ynklighet. Om inte ens statministern kan ta ansvar för förd politik,vem fan ska då göra det?

    Tack och lov så gäller inte denna idiotiska lag längre. T.o.m regeringen erkände att den hämmat forskningen när den togs bort. Har dock ingen förhoppning att du inser detta.
    Reinfeldt och ansvar... Skrattande

    Han har ju inte behövt vara med och försöka ta rätt på den skit han ställde till med, så vilket ansvar har han tagit!?
  • Tom Araya
    Fiskpinnen i frysboxen skrev 2021-09-27 00:52:13 följande:
    Har han skyllt ifrån sig på oppositionen?
    Vilken opposition? Han har ju lämnat politiken.
    Skyller m ifrån sig? Definitivt!
    Fiskpinnen i frysboxen skrev 2021-09-27 00:52:13 följande:
    Nej, han står för det han gjorde och han tycker fortfarande att det var rätt. Han sade vad han ville inför valet 2014 och föll.
    Lätt att säga när man inte behöver stå för konsekvenserna.

    Jag har hört Reinfeldts försvar för m's försvarspolitik; ungefär att läget var så då och man såg inget hot. Men man kan inte grunda sin försvarspolitik till ett försök till 10 års framförsikt, det är ju själva grundproblemet.
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2021-09-27 19:44:46 följande:

    Ursäkta hur är det med allmänbildningen, Fredrik Reinfeld ledde inte Moderaterna år 2020 när man fem år efter Vattenfalls beslut att på kommersiella grunder stänga två kärnreaktorer i behov av stora investeringar försökte tvinga Vattenfall att dra tillbaka sitt beslut.


    Fredrik Reinfeld hade dessutom aldrig erbjudit SD att bli regeringsunderlag i en moderatledd regering så hur du kopplar ihop Fredrik Reinfeldt med en brunblå regering är obegripligt.


    M och FR är väl lika blå då som nu!?

    Har s blivit rödgrönbruna?
  • Tom Araya
    Padirac skrev 2021-10-07 08:21:57 följande:
    Utfasningen av kol-kraftverk tillsammans med låga lager för vattenkraft och gasdepåer efter en kall förra vinter  driver upp marknadspriserna på el i europa. 

    www.dn.se/vetenskap/peter-alestig-klimatomstallningen-bakom-hojda-elpriser/

    "Ja, priserna på el är ovanligt höga i Sverige just nu. Men för att sätta saken i perspektiv: I Storbritannien kostade en kilowattimme el 20-30 kronor tidigare i september ? att jämföra med runt 1,50-2,00 kronor i Sverige.

    ...

    Kärnkraftskramare har å andra sidan pekat på elkrisen som ett resultat av en alltför snabb utfasning av kärnkraften. Och visst hade situationen sett lite annorlunda ut om Tyskland haft kvar sin kärnkraftspark, som stängdes genom politiska beslut efter Fukushimakatastrofen.

    De svenska reaktorerna har dock avvecklats av affärsmässiga skäl, då ägarbolagen inte bedömde det lönsamt att göra de investeringar som behövdes för att svara mot ökade säkerhetskrav.


    Men den huvudsakliga förklaringen till de skenande priserna finns varken i vindkraften eller i kärnkraften utan i en annan del i EU:s energiomställning: skiftet från kol till gas.


    Kolkraften har nämligen genomgått en storartad kollaps de senaste åren. På bara fem år har kolet halverats i unionen, enligt analysfirman Ember. Till 2030 väntas kolkraftsflottan att halveras igen."


    Självklart påverkas detta även v bristen på kärnkraft.
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2021-10-08 07:36:12 följande:

    Fast det tycker man bara om man inte har förstått orsaken till dagens höga elpriser. Sverige har fortfarande ett elöverskott och de höga elpriserna beror inte på stängd kärnkraft utan på att elpriserna skenat ute i Europa (framför allt pga. av att Putin strypt tillförseln av naturgas till Europa). 


    Självklart påverkas balansen mellan tillgång och efterfrågan av el (priset ökar) av att kärnkraft avvecklats.
  • Tom Araya
    Padirac skrev 2021-10-08 07:40:59 följande:
    Jag har inte sett några belägg för att de tidigare kärnkraftverken i Sverige om de skulle ha kunnat pressa ner elpriset i Europa och därmed marginalpriset på nordpool.
    Du får räkna samman all nedlagd kärnkraft i Europa.
    Padirac skrev 2021-10-08 07:40:59 följande:
    Hur mycket el skulle dessa kärnkraftverk ha behövt producera för att sänka marginalpriset tror du?
    Ingen aning.
    Hur mycket el behöver produceras i Europa för att möta den samlade efterfrågan?
Svar på tråden Regeringens el-fiasko