• Anonym (M)

    Vad skulle du tänka om den här personen?

    Som rubriken lyder, vad skulle du tänka om en person med de här personlighetsdragen:

    - Lojal, pålitlig och monogam, har t.ex. aldrig förrått en vän eller varit otrogen.

    - Lever i enlighet med sina ideal, livet skulle kännas meningslöst om h*n inte gjorde det och h*n har extremt svårt för människor som fifflar, ljuger och bedrar.

    - Uppfattas som snäll, kör aldrig med pikar, personangrepp eller skuldbeläggande.

    - När h*n blir illa behandlad eller attackerad kan h*n underminera personen genom strategi snarare än att själv attackera.

    - Får ofta rollen som rådgivare/psykolog åt vänner och kollegor, särskilt chefer.

    - Mer rationell än känslostyrd, personen känner starkt för andra och har mycket empati, ibland för mycket, men anser att även om man inte rår för sina känslor så väljer man sina handlingar. H*n blir stressad av personer som är mycket känslostyrda, irrationella och inkonsekventa.

    - Värdesätter självdisciplin och även om h*n aldrig skulle säga det till någon så har h*n svårt att respektera människor som saknar självkontroll och styrs av sina behov. H*n har svårt för människor som skyller ifrån sig, smiter undan ansvar och kör offerretorik.

    - Har svårt för kallprat och analyserande som självändamål, men uppskattar diskussioner om alla möjliga ämnen.

    - Är bra på att snabbt överblicka en situation och se förbättringsområden eller lösningar på problem. Kan snabbt ta fram strukturer, planer och instruktioner.

    - Är saklig i sina resonemang, förstår att man inte ska vara brutalt ärlig eftersom det kan såra, men kan verka osentimental. H*n kan bortse från sina egna känslor när h*n löser problem med andra och hamnar därför sällan i konflikter eller relationsdraman.

    - Uppfattas som rolig med en lite absurd humor, får ofta andra att skratta, är enkel att umgås med och tycker om att bekräfta andra.

    - Har ibland svårt att förstå socialt samspel med personer h*n inte känner, får känslan av att andra vet något som h*n inte vet. H*n har lärt sig hur man gör och uppfattas som socialt kompetent men vet inte riktigt varför. H*n är inte bra på att flörta.

    - Har nästan inget behov av att känna grupptillhörighet utan värdesätter enskilda relationer och har därför mycket litet bekräftelsebehov, bryr sig inte om status, prestige och andras åsikter.

    - Har ett stort frihetsbehov, vill inte göra sig beroende av andra och har mindre socialt behov än vad som brukar anses normalt.

    Så vad tänker du - positivt, negativt, personlighetstyp, känner du igen dig själv i beskrivningen? Alla svar uppskattas.

  • Svar på tråden Vad skulle du tänka om den här personen?
  • Anonym (Sanna)

    Låtwr ju som nån som ägnat väldigt mycket tid åt att analysera sig själv, gissningsvis på både gott och ont.

    Det låter lite uppstyrt men anatar att det skulle bli så föross alla om vi skulle försöka sp,ata uppsådär precis vilka vi är. Låter som en normal persin som jag skukke kunna gilla eller inte beroende av en mängd andra faktorer som är svåra att få mes i en sån uppspaltning.

    Det som låter so det sämsta draget som jag skulle jobba med o jag vore denna person är behovet att ta fram stategier för att underminera andra. Låter som något som man skulle behöva jobba med

  • Anonym (M)
    Anonym (Cool) skrev 2020-11-22 14:40:21 följande:

    Positivt. Låter som en skön person. Personligheter åt det introverta hållet, analytisk och lojal. Ingen skitsnackare.


    MammAmma skrev 2020-11-22 15:09:38 följande:

    Alla värderar ju olika egenskaper olika, beroende på hur man själv är som person. H*n låter ganska lik mig faktiskt i mångt och mycket, så jag skulle antagligen gravitera mot den personen om jag hade den i min närhet.


    Anonym (Andreas) skrev 2020-11-22 15:15:19 följande:

    För mig låter det som en fejkperson. Lite åt Aspergerhållet som konstruerat en personlighet utifrån nån manual och principer än att faktiskt förstå att ödmjukhet och känslor ingår i att vara äkta. Vissa val i livet måste man göra med hjärtat snarare än hjärnan.

    Jag får bilden av en person som inte är helt sympatisk i sitt agerande och inte kan se något fel i det.


    Anonym (Q) skrev 2020-11-22 15:18:34 följande:

    Jag tycker att det låter som en väldigt bra, sund person. Kanske ett litet underskott på empati och förståelse för andra, men några av punkterna pekade åt lite olika håll och beroende på hur balansen mellan dessa drag ser ut, behöver det inte vara något problem. 


    Det här är faktiskt riktigt intressant, att det skiljer så mycket i uppfattning, fast det gör det förstås i verkliga livet också.

    Jag tror att det är ett vanligt missförstånd att man inte känner något om man menar att man kan kontrollera sina handlingar. Fast så gör ju de flesta mest hela tiden. Många har väl förälskat sig i fel person och avstått från att inleda något av rationella skäl. De flesta skulle inte heller skälla ut en dålig chef eller trasha hans kontor bara för att de känner att de vill. Vi skulle inte kunna ha ett fungerade samhälle om folk inte kunde kontrollera sina känslor.

    Det jag har svårt för är människor som helt ger sig hän åt sina känslor oavsett konsekvenser. Jag har t.ex. ett ex som inleder nya relationer på löpande band utan en tanke på hur stressande det måste vara för barnen eftersom h*n är så himla kär. Jag har också en bekant som har en relation med en tungt kriminell man trots att hon har barn för hon kan bara inte lämna honom. Sådant får mig att tappa respekten för vissa människor eftersom det är skitsnack att de inte har ett val.

    Jag har själv varit tvungen att göra svåra val p.g.a. konsekvenserna så jag menar inte att det är lätt men det går. Det händer inget mer än att jag fasar ut mig ur de här människornas liv. Visst, det kan verka dömande man jag har inte så mycket gemensamt med dem och jag kan inte hyckla genom att hålla med.

    Det är också sorgligt att vissa verkar tro att personer med Aspergers inte skulle känna något. Det är klart att personer med autism kan ha starka känslor men de kanske inte kan uttrycka det på konventionella sätt.

    Jag har alltså starka känslor som alla andra. När jag gillar någon eller knyter an till en person så är det på riktigt. De vet att jag kommer att finnas där för dem oavsett vad och att jag ärlig och trofast. Jag är kanske inte gullig men jag är äkta.

    Det där med fejkpersonlighet är ju filosofiskt intressant. Hur många skulle egentligen kunna definiera vad som är äkta i deras personlighet och vad som är inlärt socialt beteende eller en vilja att leva upp till andras förväntningar?
  • Anonym (Blå)

    Det låter som en typiskt blå personlighet. Möjligtvis med en otrygg-ambivalent anknytning. 

  • Anonym (M)
    Anonym (Sanna) skrev 2020-11-22 15:33:50 följande:

    Låtwr ju som nån som ägnat väldigt mycket tid åt att analysera sig själv, gissningsvis på både gott och ont.

    Det låter lite uppstyrt men anatar att det skulle bli så föross alla om vi skulle försöka sp,ata uppsådär precis vilka vi är. Låter som en normal persin som jag skukke kunna gilla eller inte beroende av en mängd andra faktorer som är svåra att få mes i en sån uppspaltning.

    Det som låter so det sämsta draget som jag skulle jobba med o jag vore denna person är behovet att ta fram stategier för att underminera andra. Låter som något som man skulle behöva jobba med


    Det stämmer. Jag har ett stort behov av att förstå hur saker fungerar och det inkluderar mig själv. Sedan är jag förstås inte lika glasklar som min lista utan komplex som alla andra.

    Det där med strategierna är svårt att förklara. Jag är inte en beräknande person på det sättet att jag försöker manipulera andra för att få fördelar. Jag är snarare lite naiv och har blivit lurad flera gånger, kanske för att jag är som en öppen bok. Fast när jag inser att jag har blivit lurad så analyserar jag personens dåliga beteende och vänder det emot dem, som en form av spegling. Det handlar inte om hämnd utan om rättvisa och upprättelse.

    Jag avskyr orättvisor och när jag t.ex. har haft en chef som behandlar någon som skit eller en vän som blir utsatt för maktmissbruk så tar jag fram en strategi för att på ett sakligt vis belysa situationen så det inte råder någon tvekan om vem som har rätt och vem som har betett sig illa.

    Jag hänfaller aldrig till personangrepp eller får spel på personen utan jag vill att de kliver rätt i sin egen fälla och visar precis vilka de är. Svårt att förklara utan att exemplifiera men jag gör aldrig sådant oprovocerat. Av någon anledning blir jag väldigt klartänkt när jag är förbannad. Det tror jag är lite udda faktiskt. Jag blir ytterst sällan arg men när jag blir det så har jag goda skäl till det.
  • AndreaBD

    Låter som en väldigt trevlig person, som skulle vara min typ. :)  Det finns INGET som stör mig. 

  • Anonym (Räven)

    Jag tycker att det låter som en ganska vanlig, trevlig människa. Lite ovanligt att inte vilja tillhöra en grupp, men inte helknäppt.

  • Anonym (M)
    Anonym (Blå) skrev 2020-11-22 16:35:52 följande:

    Det låter som en typiskt blå personlighet. Möjligtvis med en otrygg-ambivalent anknytning. 


    Det vet jag inte vad det betyder. Jag tror att jag är ganska rak i min anknytning men jag har nog svårt att förstå hur jag uppfattas. Det är därför jag startade tråden.

    Jag har lätt för att ta in det andra säger och är uppmärksam på andras behov men mina slutsater blir fel ibland. Till exempel har jag svårt för att ta emot hjälp och jag fattade inte att det kan tolkas som ett avståndstagande innan en vän förklarade det för mig. Jag trodde att jag visade omtänksamhet genom att inte besvära andra.
  • Anonym (Andreas)
    Anonym (M) skrev 2020-11-22 16:23:23 följande:

    Det här är faktiskt riktigt intressant, att det skiljer så mycket i uppfattning, fast det gör det förstås i verkliga livet också.

    Jag tror att det är ett vanligt missförstånd att man inte känner något om man menar att man kan kontrollera sina handlingar. Fast så gör ju de flesta mest hela tiden. Många har väl förälskat sig i fel person och avstått från att inleda något av rationella skäl. De flesta skulle inte heller skälla ut en dålig chef eller trasha hans kontor bara för att de känner att de vill. Vi skulle inte kunna ha ett fungerade samhälle om folk inte kunde kontrollera sina känslor.

    Det jag har svårt för är människor som helt ger sig hän åt sina känslor oavsett konsekvenser. Jag har t.ex. ett ex som inleder nya relationer på löpande band utan en tanke på hur stressande det måste vara för barnen eftersom h*n är så himla kär. Jag har också en bekant som har en relation med en tungt kriminell man trots att hon har barn för hon kan bara inte lämna honom. Sådant får mig att tappa respekten för vissa människor eftersom det är skitsnack att de inte har ett val.

    Jag har själv varit tvungen att göra svåra val p.g.a. konsekvenserna så jag menar inte att det är lätt men det går. Det händer inget mer än att jag fasar ut mig ur de här människornas liv. Visst, det kan verka dömande man jag har inte så mycket gemensamt med dem och jag kan inte hyckla genom att hålla med.

    Det är också sorgligt att vissa verkar tro att personer med Aspergers inte skulle känna något. Det är klart att personer med autism kan ha starka känslor men de kanske inte kan uttrycka det på konventionella sätt.

    Jag har alltså starka känslor som alla andra. När jag gillar någon eller knyter an till en person så är det på riktigt. De vet att jag kommer att finnas där för dem oavsett vad och att jag ärlig och trofast. Jag är kanske inte gullig men jag är äkta.

    Det där med fejkpersonlighet är ju filosofiskt intressant. Hur många skulle egentligen kunna definiera vad som är äkta i deras personlighet och vad som är inlärt socialt beteende eller en vilja att leva upp till andras förväntningar?


    Det jag menade med att dra parallell till Asperger och fejkperson är att mycket av ditt beteende verkar vara kalkylerat och uträknat och du verkar ha svårt att ta in att man kan göra på andra sätt och ändå göra rätt. Man kan följa känslor och ändå göra rätt val. Det ena utesluter inte det andra liksom. Och ibland behöver man inte agera alls överhuvudtaget oavsett. Man måste inte ha strategier för allt. Kanske är ordet jag söker cynisk. Livet har på olika sätt gjort dig cynisk och du agerar utifrån den strategin.
  • Anonym (Cool)
    Anonym (Andreas) skrev 2020-11-22 17:22:08 följande:
    Det jag menade med att dra parallell till Asperger och fejkperson är att mycket av ditt beteende verkar vara kalkylerat och uträknat och du verkar ha svårt att ta in att man kan göra på andra sätt och ändå göra rätt. Man kan följa känslor och ändå göra rätt val. Det ena utesluter inte det andra liksom. Och ibland behöver man inte agera alls överhuvudtaget oavsett. Man måste inte ha strategier för allt. Kanske är ordet jag söker cynisk. Livet har på olika sätt gjort dig cynisk och du agerar utifrån den strategin.
    Herregud vilka ordval och liknelser! Du har verkligen noll koll!
Svar på tråden Vad skulle du tänka om den här personen?