Inlägg från: Anonym (Förälder) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Förälder)

    Ska man tvinga barn på någon aktivitet?

    Ska man tvinga barn att gå på någon aktivitet om de inte själva vill? Så trött på att locka och tjata.

  • Svar på tråden Ska man tvinga barn på någon aktivitet?
  • Anonym (Förälder)

    Men ska man låta hen låta hela livet gå förbi genom att spela datorspel och kolla på Youtube? Det kommer ju påverka barnets fortsatta utveckling och hälsa för resten av livet.

    Men fattar själv att tvinga inte är rätt väg att gå. Det är inget realistiskt alternativ hos oss ens då jag inte utövar våld mot barn. Är det okej att koppla veckopeng/månadspeng till en aktivitet (en enda)? Eller ska jag fortsätta locka och peppa (vilket dödar mig)? Eller ska jag bara låta barnet ta den enkla raka vägen till en hjärtinfarkt vid 35?

  • Anonym (Förälder)
    Anonym (?) skrev 2020-11-22 19:52:57 följande:

    Men varför vill inte barnet? Har ni provat flera olika aktiviteter eller har ni föräldrar bestämt en aktivitet som ni tycker att hen ska göra?

    Min son vägrar all form av gruppaktivitet men gör gärna saker som inte innebär lag- eller stora grupper. Finns ingen anledning att tvinga hen att göra något som går emot ens natur och personlighet. Men därmed inte sagt att man ska acceptera ett stillasittande liv. Kanske ni ska ut och röra på er tillsammans? Typ en skogspromenad eller en stadspromenad?


    Han har provat flera olika saker. Alltifrån scouter och fotboll till simning och innebandy. Har valt åt honom (efter att ha försökt pejla med honom) då han inte haft några större preferenser. Han brukar oftast tycka det är kul när han väl är där men det är så motigt att få iväg honom 90% av gångerna. Och han vill inte fortsätta. Undantaget är en aktivitet nu i höstas. Han började på en ny aktivitet helt på eget bevåg, ville alltid själv åka dit och verkade trivas som en fisk i vattnet. Den verksamheten är dock och tyvärr nedlagd nu pga pandemin. Hoppas de drar igång igen nästa termin. De andra aktiviteterna måste jag dra iväg honom på. Och ta fullt ansvar för att grejer är med etc.

    Blir orolig för honom. Är det så enkelt att han måste hitta det han brinner för eller är det nåt annat?

    Curlar jag för mycket och sätter för mycket press? Skulle hans intresse för kul aktiviteter kunna väckas om jag slutade föreslå aktiviteter och tjata på honom?
  • Anonym (Förälder)
    Anonym (Papi) skrev 2020-11-22 21:34:15 följande:

    Rimligt!

    Jag tycker inte att man ska tvinga ett barn till något som hen absolut inte har  någon lust med. Men jag tycker däremot att man har ett ansvar som förälder att visa sitt barn världen. Det kan låta stort men det börjar i det lilla.

    Om du inte erbjuder barnet utflykter till skogen med korvgrillning, badminton, besök på biblioteket, simskola, bordtennis, teater, spela fiol, fotboll eller vad det nu må vara - då finns ju risken att hen aldrig får chansen att testa och upptäcka att wow - det här var ju jätteroligt!

    Så nej, jag tycker inte att det är ok att uppfostra en unge vars umgänge är tv-spel och YouTube. Om du går före och begränsar skärmtiden för ditt barn och låter barnet testa lite olika saker, ta en eller ett par grejer per termin, så kanske DITT barn som blir den i klassen som lockar en kompis att haka på. Och sen har ni lyckats bryta trenden bland hela gänget och har till slut barn som visst spenderar en del tid framför spel och tv. Men som OCKSÅ har hittat en idrott som dom gillar? Eller har förkovrat sig på annat vis genom något kreativt eller så har dom börjat på scouterna.

    Jag fattar grejen med att låta ungarna spela, det är ju hur chill som helst. Man slipper engagera sig. Men ärligt, hur tänker ni att era barn ska upptäcka alla dom här sakerna om ni inte visar dem för barnen?

    Var sak har sin tid. Och har ni barn som gillar spel och som tror att dom ska bli e-sport-proffs? Visa dem dokumentären om den där e-sport killen, jag tänker främst på det fysiska. De flesta av mina vänner som har barn som spelar sitter inne större delen av dagen. De ser ut som vampyrer efter ett sommarlov pga har knappt satt sin fot utomhus. Koncentrationen man behöver för att nå långt i spel kräver mer att du är fysiskt aktiv. Kroppen behöver aktiveras och hjärnan behöver en paus. Att röra på sig är extremt viktigt för att kunna hålla fokus.

    Så nej, du ts verkar ju inte vilja ha det så själv och då är det bara du som kan göra något åt det. Du kanske själv behöver delta, dvs boka tider och säg att nu ska du och jag spela padel en gång i veckan 8v framöver. Eller nu gör vi så här att du och jag tar en promenad på 1h varannan kväll så att vi får lite frisk luft. 


    Vi gör ändå en hel del grejer tillsammans. Vi är ute i skogen, tältar, vandrar, åker till fjällen, badar, cyklar, besöker bibliotek och museer. Inte varje dag men ändå regelbundet.

    Vill att han ska upptäcka världen. Mission continues. Behöver bara smida lite planer om hur jag ska gå tillväga på bästa möjliga sätt.
  • Anonym (Förälder)
    Anonym (ace) skrev 2020-11-22 22:11:30 följande:

    Om ungen gillar youtube, så försök "lura" henom att bli en kreatör (finns kurser för film/redigering osv). Gillar first-person-shooter-spel? "lura" hen att spela paintball! Hen binge-kollar på järnsmide på yourube? "Lura hen att prova järnsmide i verkligheten. Bingar speedway? Få hen att prova speedway i verkligheten. Osv.


    Min son vill bli en gamer suck. Men bra tips. Ska försöka ha mer i åtanke vad han verkar tycka är coolt.
Svar på tråden Ska man tvinga barn på någon aktivitet?