• Anonym (?)
    Sun 22 Nov 2020 19:52
    1250 visningar
    35 svar
    +2
    35
    1250

    Ska man tvinga barn på någon aktivitet?

    Anonym (Förälder) skrev 2020-11-22 19:48:51 följande:

    Men ska man låta hen låta hela livet gå förbi genom att spela datorspel och kolla på Youtube? Det kommer ju påverka barnets fortsatta utveckling och hälsa för resten av livet.

    Men fattar själv att tvinga inte är rätt väg att gå. Det är inget realistiskt alternativ hos oss ens då jag inte utövar våld mot barn. Är det okej att koppla veckopeng/månadspeng till en aktivitet (en enda)? Eller ska jag fortsätta locka och peppa (vilket dödar mig)? Eller ska jag bara låta barnet ta den enkla raka vägen till en hjärtinfarkt vid 35?


    Men varför vill inte barnet? Har ni provat flera olika aktiviteter eller har ni föräldrar bestämt en aktivitet som ni tycker att hen ska göra?

    Min son vägrar all form av gruppaktivitet men gör gärna saker som inte innebär lag- eller stora grupper. Finns ingen anledning att tvinga hen att göra något som går emot ens natur och personlighet. Men därmed inte sagt att man ska acceptera ett stillasittande liv. Kanske ni ska ut och röra på er tillsammans? Typ en skogspromenad eller en stadspromenad?
  • Anonym (?)
    Mon 23 Nov 2020 07:35
    #22
    +1
    Anonym (Papi) skrev 2020-11-22 22:36:09 följande:

    Men i så fall, leta upp den där dokumentären som jag skrev om. Jag vet inte om det är samma kille men för ett par år sen hade Kalle Zackari Wahlström (tror jag han heter) en serie där han försökte få fart på barnen i en skola. Om jag inte minns fel så träffade han en e-sport/gamer-kille i ett av avsnitten som förklarade hur han lägger upp sina dagar och hur otroligt viktigt det är med fysisk aktivitet.

    Nu låter det som jag hakar upp mig på det. Men jag HAR svårt att se att barn som suttit på rumpan på rummet framför ps4 hela barndomen skulle bli såna som tar en kvällsjogg eller börjar fysträna bara sådär. Det ser jag ju bland egna kompisar också, de som höll på med idrott (fotboll, hockey och bandy främst) har antingen fortsatt på korpnivå typ 3ggr veckan även efter att man slutat spela i ungdomslaget. Eller i varje fall håller igång med att löpträna eller spela tennis regelbundet eller padel (som verkar vara nya innegrejen). Jag känner få som huxflux börjat med det i vuxen ålder. Men det kanske bara är jag, hur ser det ut i era kretsar? Anders Hansens ena bok har kommit för barn nu också, kanske kan vara lite inspo om ungarna gillar att läsa?


    Jag har svårt för den här manin med organiserad motion. Om barnet är ointresserad av organiserade aktiviteter så får man satsa på vardagsmotionen. Promenera dit man ska istället för att skjutsa med bil osv.

    Som barn deltog jag aldrig i någon organiserad sportaktivitet, kunde och kan fortfarande inte tänka mig någon värre form av motion än att tvingas till att springa efter en boll. Men det betyder inte att jag satt framför tv eller nintendo (som gällde då) istället. Mina föräldrar, som inte heller är det minsta sportintresserade, klarade av att få in motion på ett naturligt sätt i våra liv ändå och det har jag tagit med mig in i vuxen ålder. Detta ger att jag nu under pandemin inte har panik över att inte kunna ta bilen till gymmet...
  • Anonym (?)
    Mon 23 Nov 2020 07:41
    #23
    +1

    Klickade iväg för snabbt:

    Min poäng är att många verkar tro att motion inte räknas om den inte genomförs tillsammans med andra, om man inte betalar för det och det inte sker på fasta tider bestämda av någon annan.

    Många klasskamraters föräldrar försökte få med mig på deras unges aktivitet och var förfärade över att jag "inte gjorde något" på min fritid. Helt galet.

  • Anonym (?)
    Mon 23 Nov 2020 09:34
    #25
    Anonym (Papi) skrev 2020-11-23 08:13:38 följande:

    Så resonerar jag också, all rörelse är bra. Men min spontana känsla när jag ser till min egen omgivning är att de som inte rörde sig så mkt då... tyvärr inte gör det idag heller.

    Om du som vuxen ser till att ditt barn cyklar till skolan, tar en kvällspromenad eller  lever en "aktiv" vardag så är det suveränt bra. Ser inte detta så ofta dock. Utan antingen så spelar barnen och då tycker föräldrarna att det är jobbigt att behöva tjata (även om dom vet att det är bra) men sen övergår det i en rätt skön lättja över att barnen är lugna och mamman och pappan kan göra annat.

    Jättebra att du löst detta på egen hand.

    Motion behöver alls inte kosta pengar eller göras på specifika tider tillsammans med andra. Menar bara att det är en väg in och många som valt den vägen har ett behov i kroppen av att röra på sig för att må bra. Och det kvarstår ofta även i vuxen ålder.


    Ja precis, och poängen blir ju då att om man har ett barn som vägrar organiserade och tidsstyrda aktiviteter så måste man själv engagera sig och sätta ett exempel. Man kan inte förvänta sig att ungen ska älska att röra sig om man själv tar bilen överallt och efter det sitter i soffan. Man måste själv föregå med gott exempel.
Svar på tråden Ska man tvinga barn på någon aktivitet?