• Anonym (Snurran)

    Så less på dessa ”katthjälpare”

    Bor i ett samhälle där många har utekatt inklusive jag själv. Det har alltid funkat bra på alla sätt.

    För ett par år sedan drog ett gäng kvinnor igång något katthjälparprojekt då de påstod att det fanns förvildade katter bakom en pizzeria som promt skulle fångas in. Dessa började då att fota alla katter i området, kunde knacka på och fråga vems ens egna katter var och skrev i FB grupper vilka dagar de skulle sätta ut fällor och tyckte då vi skulle hålla våra egna katter inne. Själv vägrade jag och de fångade in min ena Misse. Hittade honom på FB då de tagit tillvara honom... hämtade honom då och sa ett och annat om stöld. Fick då uppkäftiga svar att jag minsann borde kastrerat och chippat honom... vilket jag ju gör som jag vill.

    Ser även hur de sitter i upphittatgrupper och tjatar om kastering och när man får släppa ut katter i vilken ålder osv osv. Som om de bestämde det.

    Nu fick jag en ny katt för ett tag sedan som givetvis också skall fick gå ut. Nej bara efter ett par dagar hade kvinnorna lagt ut henne som upphittad och fick sedan massor med skit att katten var för liten att släppas ut och andra moralkakor.

    Får de verkligen fånga in och lägga ut andras katter som upphittade och fånga in dem?

    Har de rätt att avgöra när jag får lov att släppa ut mina katter, om kartering osv. Mina katter är inte Chippade och hade inte tänkt lägga de pengarna heller på det. Kan de stjäla mina katter då?

  • Svar på tråden Så less på dessa ”katthjälpare”
  • Dexter dot com

    Med tanke på vilket enormt lidande det innebär för förvildade katter som utsätts för svält, förfrysningsskador, att konstant vara dräktiga mm tycker jag dessa kvinnor gör en beundransvärd insats som försöker hjälpa dessa stackars katter. Om TS följde lagen och kastrerade och märkte sin katt skulle TS inte ha några problem då man se att katten har en ägare.

  • Corrie

    Jag antar att du trollar? Om du bryr dig om djur så borde du tycka att det bara är bra att folk engagerar sig för att hjälpa djur som plågas. Kastrera och chilla dina katter som man ska, om du absolut ska ha dem som utekatter. Det finns många faror därute och utekatter blir inte alltid så gamla.

  • Ester69
    Tow2Mater skrev 2020-11-24 02:05:52 följande:

    Lösspringande katter borde förgiftas! En dödade min vilda kaninunge - önskar jag kunde skjuta fanskapet!


    Knappt kattens fel att den gick på sina instinkter. Däremot ägaren borde ha sig en åthutning.
  • Glinda från Oz

    Det är lag på att utekattet ska vara kastrerade så nej, du får inte göra som du vill. De har inte stulit katten heller, du fick komma och hämta eller hur? De lägger upp allt på nätet och pratar med folk så det är inga hemligheter. Var tacksam över att de hjälper istället. 

  • Glinda från Oz
    Anonym (Mjau) skrev 2020-11-23 22:28:25 följande:
    Nej. De får inte fånga in dina katter. 

    Ska det fångas in katter skal det vara polisen som beslutar om det.

    lawline.se/answers/far-man-fanga-tamkatter

    Djur räknas som egendom i rättslig mening. Katter såväl som hundar anses vara samma som en sak någon har äganderätten till, t.ex. en bil, vilket följer av allmänna rättsliga principer. Som du förstår innebär detta att du inte kan fånga in någon annans katt även om du inte sedan vill behålla katten eftersom detta skulle motsvara att du "tog någon annans bil". Det skulle därför motsvara brottet "egenmäktigt förfarande" enligt brottsbalken 8:8 - förkortas BrB, se här. Att ägaren inte håller koll på sin katt räcker inte då detta anses vara ungefär samma sak som att du tar en parkerad bil som ägaren inte heller har koll på.

    En privatperson får inte ta sig rätt att ta hand om någon annans katt även om man inte avser att behålla den.
    Nu är inte det här en privatperson utan en förening som har tillstånd från Länsstyrelsen. Fel katt kan gå i fällan, de ger tillbaka den så de har inte stulit något. 
  • Ess
    Glinda från Oz skrev 2020-11-24 11:53:37 följande:

    Det är lag på att utekattet ska vara kastrerade så nej, du får inte göra som du vill. De har inte stulit katten heller, du fick komma och hämta eller hur? De lägger upp allt på nätet och pratar med folk så det är inga hemligheter. Var tacksam över att de hjälper istället. 


    För att se vad de lägger ut på nätet så måste man följa dem, så sannolikheten är stor att någons katt bara försvinner.
  • Anonym (Mjau)
    Glinda från Oz skrev 2020-11-24 11:56:50 följande:
    Nu är inte det här en privatperson utan en förening som har tillstånd från Länsstyrelsen. Fel katt kan gå i fällan, de ger tillbaka den så de har inte stulit något. 
    Hjälp mig hitta var i tråden det står att det handlar om en "förening som har tillstånd från Länsstyrelsen".
  • viseversa

    Tycker inte du ska ha djur ts. Du bryr dig uppenbarligen inte om dom ändå. Slår vad om att du inte vaccinerar dom heller. För dig är dom slit och släng man itne lägger pengar på. Det är såna som du som gör att kattens värde är så lågt. Skäms på dig.

  • nernu
    Aniiee skrev 2020-11-23 21:39:41 följande:

    Det är sånna som du som gör att katter aldrig får den status och den vård och omsorg de förtjänar.


    Och vem är det som bestämmer vilken status katterna förtjänar? Du och tanterna?
  • MsFry

    Man är ju mer än lovligt korkad om man släpper ut en okastrerad och omärkt katt. Hoppas att du blir av med katten och att den får komma till någon som faktiskt bryr sig om den.

Svar på tråden Så less på dessa ”katthjälpare”